FETÖ soruşturmasında 19 ilde 2 bin kişiye dava açıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 19 ilde 2 bin 64 kişi hakkında 40 dava açıldı.

FETÖ soruşturmasında 19 ilde 2 bin kişiye dava açıldı
Yayınlanma:

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, darbe girişimiyle ilgili Ankara'da 11, İstanbul'da 10, Balıkesir ve Adana'da ikişer, Denizli, Muğla, İzmir, Erzurum, Bursa, Diyarbakır, Niğde, Antalya, Isparta, Zonguldak, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Bolu ve Malatya'da birer dava açıldı.

İddianamelerde şüphelilerin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, nitelikli kasten öldürme" suçlarından her biri için ağırlaştırılmış müebbet, "Fetullahçı Terör Örgütü kurucusu, yöneticisi ve üye olma, örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek" suçlarından da 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar değişen hapis cezaları istendi.

Bazı şüphelilerin ayrıca, darbe gecesindeki eylemlerine göre, "insan öldürmeye teşebbüs etmek, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, askeri komutanlıkların gasbı, kasten yaralama, genel güvenliği kasten tehlikeye düşürmek" gibi suçlardan da cezalandırılmaları talep edildi.

"Darbe girişimine" ilişkin ilk karar, Erzurum'da çıktı.

Bir albay ve bir binbaşı hakkında açılan davayı gören Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

- İlk dava Denizli'den

Darbe girişimine ilişkin ilk dava Denizli'de açıldı.

İddianamede, Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığından çok sayıda askeri personelin kalkışmaya destek olmak için Ankara'ya sevk edilmek üzere havaalanına götürülmesi nedeniyle eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da arasında bulunduğu 60 sanığın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- Ankara'da 11 soruşturma tamamlandı

Başkentteki ilk dava, Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edildiği Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlerle ilgili açıldı.

İddianamedeki 18 sanıktan 17'sinin "nitelikli kasten öldürme"nin de arasında bulunduğu çeşitli suçlardan dörder, bir sanığın beş kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca bütün sanıkların "terör örgütü üyeliğinden" on beşer yıla kadar hapsi talep edildi.

Halisdemir'in öldürdüğü darbeci general Semih Terzi ile hareket eden Fati̇h Şahi̇n'in de sanığı olduğu davanın görülmesine, 21 Şubat'ta Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 69 kişi hakkında açılan davaya da aynı mahkeme bakacak. Darbe girişimi gecesi Astsubay Halisdemir'e darbeci general Terzi'yi öldürme emrini veren Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede sanıkların dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "terör örgütü üyesi olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapsi istendi.

Ankara'da üçüncü dava, Özel Kuvvetler Komutanlığı Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığındaki olaylara ilişkin 27 kişi hakkında açıldı. İddianamede, FETÖ mensubu askerlerle fikir ve eylem birlikteliği içerisinde hareket ettiği belirlenen Alay Komutanlığında görevli sanıkların, Alay Komutanı Albay Ümit Tatan'ı enterne edip, darbenin sevk ve idaresinin yapılacağı Akıncı Üssü'ne götürerek, komutanlığın kontrolünü ele geçirmek için hareket ettikleri kaydedildi.

Sanıklar, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

Ankara'da dördüncü dava, Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ve Topçu ve Füze Okul Komutanlığında görevli 330 kişi hakkında açıldı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin göreceği davanın sanıkları arasında eski Topçu ve Füze Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, eski 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı Teşkilat Şube Müdürlüğünde görevli eski Kurmay Albay Bilal Akyüz bulunuyor.

İddianamede, sanıkların girişim gecesi Ankara'daki 10 kavşağın trafiğe kapatılması ve TİB ile TÜRKSAT'ın ele geçirilmesi için harekete geçtikleri kaydedildi. Sanıkların üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, 4 sanığın "FETÖ/PDY yöneticisi olmak" suçundan 22 yıl altışar aya, diğerlerinin üyelikten on beşer yıla kadar hapsi talep edildi.

Ayrıca, sanıklardan Akyüz, 9 kişinin ölümü ve 102 kişinin öldürülmeye teşebbüs edilmesinden de sorumlu tutuldu ancak mahkeme, Akyüz'e yönelik bu suçlardan ayırma kararı vererek, bunun ayrı dava şeklinde görülmesine karar verdi.

- Kasırga'nın kaçırılması

Ankara'da darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kaçırılmasına ilişkin 27 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Kasırga'nın "müşteki" olduğu iddianamede, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış ve eski 28. Mekanize Tugay Komutanlığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu haricindeki 25 kişinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 36 yıl altışar aya kadar mahkumiyetleri istendi. Barış ve Kalyoncu'nun, FETÖ faaliyetleri kapsamında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, bu sanıkların darbeye yönelik eylemlerine ilişkin soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

- TÜRKSAT baskını ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemler

Darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT'a yayın kesmek üzere giden 5'i sivil 16 kişi hakkında Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, asker şüphelilerin 2 kişinin ölümüyle beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs"ün de arasında bulunduğu çeşitli suçlardan ayrıca cezalandırılmaları talep edildi. Sivil şüphelilerin ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılmaları istendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 72 kişi hakkında açılan davaya Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun "müşteki" olduğu iddianamede, biri dışındaki sanıkların 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmaları istendi. Şüpheli eski Tuğamiral İrfan Arabacı için "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22 yıl 6 aya kadar da hapis istenen iddianamede, diğer sanıkların "terör örgütü üyeliğinden" 15'er yıla kadar mahkumiyetleri talep edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 51 Hava Harp Okulu öğrencisinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle açtığı davayı da aynı mahkeme görecek. - Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli
Başsavcılık, Sahil Güvenlik Komutanlığındaki olaylara ilişkin, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in de arasında bulunduğu biri er 29 kişi hakkında iddianame hazırlayarak, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Er dışındaki şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra "silahlı terör örgütü yöneticiliği, üyeliği ya da örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmenin" de arasında bulunduğu çeşitli suçlardan mahkumiyetleri talep edildi. Mahkemenin, iddianame üzerindeki değerlendirmesi sürüyor.

- Terzi ve Kaya hakkındaki davalar

Darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'nin eşi Nazire Terzi hakkında da Ankara'da dava açıldı.

İddianamede darbe olacağını bilen Nazire Terzi'nin, askeri darbenin başarıya ulaşması için görev yeri Silopi'den Ankara'ya dikkati çekmeden ve sorunsuz gelmek isteyen kocasının talimatıyla hareket ettiği belirtiliyor. Darbe girişiminin ardından gerçekleştirdiği bazı eylemler nedeniyle de suçlanan Terzi'nin yargılanmasına Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi Alaeddin Kaya hakkında da "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçundan dava açıldı. İddianamede FETÖ'nün önemli ve etkili yöneticilerinden Kaya'nın, örgüt üyelerinin kullandığı ByLock üzerinden birçok kişiyle haberleştiğinin belirlendiği, hakkında yakalama kararı çıkarılan Kaya'nın Haziran 2016'da avukatı aracılığıyla teslim olmak için girişimde bulunduğu ancak darbenin gerçekleşmesini bekleyip teslim olmadığı ve başarısız girişimin ardından yakalanabildiği anlatılıyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayı, Kaya'nın sanıkları arasında bulunduğu "FETÖ çatı davası" ile birleştirdi.

- Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olduğu belirtilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 47 şüpheli hakkında Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davanın görülmesine 20 Şubat'ta başlanacak.

- İstanbul'da 10 iddianame

Darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca biri polislere, 9'u askerlere yönelik 10 iddianame hazırlandı.

İlk iddianamede, darbe girişimi gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmesine teşebbüs eden 63 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "terör örgütü üyeliği"nden on beşer yıla kadar hapis cezası talep edildi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamaya 23 Ocak'ta başladı.

İstanbul'da hazırlanan ikinci iddianamede, AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan 14'ü tutuklu 74 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede ayrıca bazı şüpheliler hakkında ''terör örgütü üyesi olmak'' suçundan, bazıları hakkında ise ''örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak'' suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası talep edildi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama 6 Şubat'ta başlayacak.

İstanbul'daki üçüncü iddianamede ise FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Valiliği işgale çalışan 12'si tutuklu 90 askerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Ayrıca, şüphelilerden bazıları için "silahlı terör örgütüne üye olmak", bazıları için de "terör örgütüne üye olmaksızın bilerek veya isteyerek yardım etmek" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası talebinde bulunuldu.

İstanbul'da hazırlanan dördüncü iddianamede de darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan biri tutuklu 24 şüpheli asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan beşinci iddianamede, Hava Harp Okulundan 70 öğrencinin de arasında bulunduğu 75 askerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede, öğrenci ve rütbeli askerlerin ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan on beşer yıla, 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek"ten onar yıla kadar hapsi talep edildi.

İstanbul'da hazırlanan altıncı iddianamede darbe girişimde AKOM'u işgal eden 17 şüpheli, yedinci iddianamede de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalışan 58 şüpheli hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüphelilerden Kadir Yıldız için olay sırasında bir kişinin ölümüne ve 7 kişinin de yaralanmasına sebep olduğu iddiasıyla "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama" suçlarından da bir müebbet ile 86 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin 2'si firari 9 subay hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 29 yıla kadar hapis istemiyle sekizinci davayı açarken, dokuzuncu iddianamede ise Vodafone Arena Stadı ile Ümraniye'deki Casper Plaza adlı iş yerinin pistine helikopterle asker indirerek, TRT'nin Ulus'taki yerleşkesi ve Digitürk binasını ele geçirmeye çalışan 5'i sivil 94 şüpheli için üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapis talebinde bulunuldu.

- Polisler hakkındaki iddianame

İstanbul'da darbe girişimi sırasında görev yerine gitmedikleri ve halkın direncini kırdıkları iddia edilen 29 polis hakkında açılan davanın görülmesine ise 26 Aralık'ta Silivri'de başlandı.

- İzmir iddianamesi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimine ilişkin 267 sanık hakkında hazırlanarak, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, sanıkların ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapsi istendi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "birinci" sanık olduğu iddianamede, darbeci "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez ile Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan "Paşa" lakaplı Astsubay Zekeriya Kuzu da sanıklar arasında gösterildi.

Yargılamaya 30 Ocak'ta başlanacak.

- Erzurum'daki dava karara bağlandı

Erzurum'da dönemin Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Kurmay Albay Murat Koçak ile Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Murat Yılmaz hakkında açılan dava, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlandı.

Mahkeme, sanıklara "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İddianamede, Koçak'ın örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" olduğu, Yılmaz'ın ise "sıkıyönetim komutanları atama listesinde" isminin bulunduğu, ayrıca sanıkların Erzurum'da örgütün emri doğrultusunda hareket ettiği vurgulandı.

- Adana'daki davalar

Adana'da dönemin Jandarma Bölge Kurmay Başkanı Kurmay Albay Halil Çelik ve Çukurova İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Binbaşı Hüseyin Yalçınkaya'nın da arasında bulunduğu 5 sanık hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianamede Çelik'in, sözde Adana Sıkıyönetim Komutanlığına atanan, TSK'dan ihraç edilen eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile telefonla görüştüğü, Osmaniye'deki Jandarma Özel Harekat (JÖH) Taburu'nu Adana'ya getirmek için girişimlerde bulunduğu ve diğer şüphelilerle odasında toplantı yaptığı bildirildi.

Eski Seyhan İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Pamukçu ile eski Emniyet Müdürü Nezir Özcan hakkında da ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, darbenin başarılı olması durumunda Adana Emniyet Müdürü olacağı yönünde bilgi bulunan Pamukçu'nun, darbe girişimi sırasında İlçe Emniyet Müdürlüğü binasında çevre koruma görevi yapan polislere, "Gelen Türk askeri. Onlara mı sıkacaksınız? Onlara direnmeyin, silahınızı, telsizini teslim edin." dediği, polislerin bunu kabul etmeyip "Silah namustur, ha silahını vermişsin ha vatanını satmışsın." demeleri üzerine, bu kez "Şaka, şaka" ifadesini kullandığı kaydedildi.

Sanıkların yargılanmasına Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- Bursa'da 16 şüpheli

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi gecesi saat 01.00 sıralarında gözaltına alınan, "Bursa Sıkıyönetim Komutanı" olduğu iddia edilen Bursa İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da arasında bulunduğu 16 kişi hakkında Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı.

Girişimle ilgili ülkede ilk yakalanan isim olan, çantasından "sıkıyönetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" dokümanları çıkan Akkuş'un gözaltına alınmasıyla darbe girişiminin seyri değişmiş, belgelere göre ülke genelinde gözaltına alma operasyonları hızlanmıştı.

- Diyarbakır ve Niğde'deki davalar

Diyarbakır'da meslektaşlarının bulunduğu mesaj grubunda "Kızlar gözümüz aydın, darbe oldu." paylaşımında bulunan eski Komiser Yardımcısı Nurdan Özdemir hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan hapis istemiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Niğde'de de 5 asker hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamalarından açılan davanın görülmesine Niğde 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- Antalya ve Isparta

Antalya'da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 4 asker hakkında Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

İddianamede tutuklu asker Ferhat Konuş hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis, Nihat Karcı, Murat Akyol ve Mustafa Avcı hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı da darbe girişimi sırasında Isparta'yı kontrol altına almaya ve Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi'nde kurs gören 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalışan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile eski Erkan Başkanı Albay Orhan Yılmaz'ın da arasında yer aldığı 21 kişi hakkında Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı. 

- Zonguldak, Sakarya, Düzce ve Bolu

Zonguldak'ta tutuklu 4 eski asker hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın görülmesine 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Sakarya'da 121'i tutuklu 200 kişi hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesince açılan davada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, örgütün "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz ile meslekten ihraç edilen eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da arasında bulunduğu 149 şüphelinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "kasten öldürme" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra çeşitli suçlardan hapis cezası talep edildi.

Düzce'de tutuklanan bir eski üsteğmen ve iki polis ile Kocaeli'de 21'i tutuklu 28 kişi, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "terör örgütü üyesi olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Bolu'da sözde "Bolu ve Düzce Sıkıyönetim Komutanı" olarak adı geçen eski Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer'in de arasında bulunduğu 10 askeri personel hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla dava açıldı.

- Malatya'daki dava

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ise darbe girişimiyle ilgili tutuklanan eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile bazı generaller, subay ve astsubaylar ile erlerden oluşan 76 kişi hakkında Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı.

İddianamede, darbe girişimi sırasında dönemin 2. Ordu Komutanlığı komuta kademesini oluşturan eski 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, eski 2. Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, eski 2. Ordu İdari Kurmay Başkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, eski 2. Ordu'da görevli Tuğgeneral Ersin Yıldırım, eski 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın da arasında olduğu sanıklar için üçer kez ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra çeşitli sürelerle hapis cezaları istendi.

- Balıkesir'de 24 sanık hakkında iki dava

Balıkesir'de de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 74'ü tutuklu 115 kişi ile "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefetten" 20'si tutuklu 24 sanık hakkında iki dava açıldı.

Sanıklar, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.