Fitre ne zaman verilir?

Konya İl Müftülüğü Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, Ramazan Bayramı öncesi fitre sadakasının ne zaman verileceği ile ilgili pek çok farklı görüşlere karşı yanıt verdi.

Fitre ne zaman verilir?
Yayınlanma:

Fitre sadakasının ne zaman verileceği ile ilgili pek çok kişinin farklı görüşü vardır. Kimisi Ramazan Bayramının ilk günün sabahı verilmesi gerektiğini söylerken kimisi de Ramazan Bayramının son günün güneş batarken verilmesi gerektiğini söyler. Fitre sadakasının ne zaman verileceği ile ilgili olarak Müslümanlar arasındaki ortak görüş Ramazan Bayramın bir iki gün öncesi ile bayram namazına kadar olan süredir. Bu görüşün ağırlık kazanmasının nedeni ise ihtiyaç sahiplerinin bayram namazından çıkmadan önce ihtiyaçlarının giderilmesidir.

“FİTRENİN VACİP OLMA ZAMANI BAYRAM NAMAZINDAN SONRADIR”

Fitrenin gerekli olma zamanı bayram namazından sonra olduğunu belirten Konya İl Müftülüğü Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, “Fitre bayram namazından sonra vacip olur, gerekli olur. Ama insanların ihtiyaçlarını karşılama adına bayramdan önce de verilebilir. Normal zamanı bayram namazından sonrasıdır” diye konuştu. İslami hükümlerin konulduğu zamanın hayat şartları, insanın demografik yapısı şimdiki gibi komplike olmadığını ve daha basit olduğunu ifade eden Küçük, “Kuran-ı Kerime göre bu yardımlaşma kişiden etrafına doğru halkalar halinde başlaması lazım” ifadelerini kullandı.

“YARDIMLAŞMA EN YAKINLARDAN BAŞLAR”

Zekat, fidye, fitre gibi yardımlaşmanın en yakınlardan başladığını, bu yılki kişi başı tutarının 16 lira olduğunu ifade eden Küçük, “Fitrede öncelik en yakınındaki insanlardan başlar. Akrabadan fakirleriniz varsa onlara, onlar da yoksa komşulara, komşulardan da yoksa köylülerine, mahallelerine, onlar da yoksa ihtiyacı olan üçüncü şahıslara veya ülke dışında başkalarına gönderilebilir” ifadelerini kullandı.

FİTRE, ZEKAT, FİDYE KİMLERE VERİLEBİLİR?

Zekat, fidye, fitre, yemin kefareti, adağın kimlere verilemeyeceği konusunda ortak hükmü olduğun altını çizen Küçük, “Usul ve furi denilen kişinin yukarıya doğru akrabaları; yani babası annesi, dedesi ve onların ana babalarına kadar giden hükümde fidye, zekat, fitre gibi borçlarımızı bu söylediğim yakınlarımıza veremiyoruz. Aynı şekilde aşağıya doğru giden yakınlarımıza yani kişi evladına, torununa ne fidyeyi, ne zekatı, ne de fidye borcunun karşılığını veremiyor. Kural burada çok basit yanlara doğru ilerleyen kişi kardeşine, kardeşinin çocuklarına verebilir” şeklinde konuştu. (Berati Ertan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.