'Fotoğraf müzesi' gibi 'mücellithane'

Afyonkarahisar'da babasından kalan ciltevinde eski bir mesleği yaşatmaya çalışan Mustafa Öztaylan, geçmişe ait fotoğrafları astığı iş yerini adeta "müzeye" dönüştürdü

'Fotoğraf müzesi' gibi 'mücellithane'
Yayınlanma:

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da "mücellit" (ciltçi) Mustafa Öztaylan (48), babasından kalan iş yerinde hem eski bir mesleği yaşatmaya çalışıyor hem de sergilediği geçmişe ait fotoğraflarla kentin tarihine ışık tutuyor. 

Babasından kalan "mücellithane"de (ciltçi) çalışan Öztaylan'ın duvarlarında yüzlerce fotoğrafın asılı bulunduğu iş yeri, bir müze görünümünde. Arşivindeki yaklaşık bin 500 fotoğraftan 800'ünü iş yerinde sergileyen Öztaylan, diğerlerini de albümünde muhafaza ediyor. Öztaylan'ın sergilediği fotoğraflar arasında gönül verdiği Afyonspor'un tarihini yansıtan kareler dikkat çekiyor.

Öztaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mücellithaneye gelenlerin anılarını ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmeye başladığını söyledi.

Bu fotoğrafların zamanla arşive dönüştüğünü anlatan Öztaylan, "Dünya fani, hiçbirimiz baki değiliz. Bu mekanda çok güzel insanlarla tanıştım. Onların birçoğu aramızdan ayrıldı. Vefat haberlerini aldığınızda üzülüyor, hatıralarını yad etmek istiyorsunuz. Bu nedenle 20 yıl önce müşterilerimin fotoğrafını çekmeye başladım" diye konuştu.

-"İsteyen olursa kopyasını veriyorum"

Fotoğrafları albümde tutmak yerine herkesin görebilmesi için iş yerinin duvarlarına asmaya karar verdiğini dile getiren Öztaylan, şöyle devam etti:

"Albümdeki fotoğrafları herkese gösteremezsiniz ama duvardaki fotoğrafları buraya gelen herkes görebiliyor. Sporla ilgili fotoğraflar, aile fotoğrafları var. Fotoğrafı görenler, 'bu benim dedem, amcam' diyor. Bu da beni mutlu ediyor. Burada güzel bir işe vesile olduğumu düşünüyorum. Alan dar olduğu için hepsini duvara asamıyorum, çoğu albümde duruyor. İsteyen olursa fotoğrafların bir kopyasını veriyorum."

-"Üçte biri artık aramızda değil"

Öztaylan, yıllar geçtikçe fotoğraflarda yer alanların hayatlarını kaybettiğini belirterek, "Fotoğraftakilerin neredeyse üçte biri artık aramızda değil. Hepsinin mekanı cennet olsun. Allah ömür verdiği sürece fotoğraf biriktirmeye devam edeceğim" diye konuştu.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.