Gerçeği aratmayan tatbikat!

Konya’da, meydana gelebilecek deprem sonrası KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer), göçük, dağda mahsur kalma ve suda boğulma olaylarında arama kurtarma faaliyetlerinin denemesi yapıldı.

Gerçeği aratmayan tatbikat!
Yayınlanma:

TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı)  kapsamında bölgesel arama kurtarma tatbikatı yapıldı. Destek illerinde katıldığı KBRN, göçük, dağda mahsur kalma ve suda boğulma olaylarında arama kurtarma faaliyetlerinin denemesi, Vali Muammer Erol ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yetkililerin katımıyla gerçekleştirildi.

SENARYODA HER AYRINTI DÜŞÜNÜLMÜŞ

Gerçekleştirilen tatbikatın senaryosu hakkında bilgi veren İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, “5 Kasım 2015 tarihinde saat 09.00’da, Karaömerler Fay Hattı üzerinde 6,0 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini kabul ettik. Depremden etkilenen bölgelerden alınan bilgiler ışığında, TAMP kapsamında tüm hizmet grupları,  afetle mücadele çalışmalarına başladı. Olayı, depremin şiddetinin büyük olması ve geniş bir alanı etkilemesi nedeniyle Konya Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, AFAD Başkanlığında bildirdi. Birinci grup destek illeri olan Karaman, Aksaray, Afyon ve Niğde illerini çağırdık. Fakat aynı deprem Afyon’da da olduğu için Afyon’un bize gelmemesinden dolayı ikinci destek il olan Ankara AFAD Müdürlüğü görevlendirildi. İlk alınan bilgiler ışığında Aşağıpınar Mahallesi’nde evlerin zarar gördüğü, enkaz altında insanların kaldığı bilgileri alındı ama sayı belirlenemedi. Bu yüzden yangınlar çıktı. Ahırlarda yıkımlar oldu ve hayvanlar telef oldu. Yine depremin etkisiyle tekstil fabrikasında gaz sızıntısının olduğu ve çalışanların etkilendiği, Konya Beyşehir yolunda seyreden bir aracın Altınapa Barajı’na uçtuğu ve içinde insanların olduğu, Altınapa bölgesinde kamp yapan bir grubunda heyelandan etkilendiği ve kaybolduğu gibi vaka ihbarlarının alındığı, olay sonrasında ise 6 saatte bir basın açıklamalarının yapıldığı bilgileri gelmiştir” dedi.  

TATBİKAT BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Hazırlanan senaryo kapsamında birçok araç ve personeller ile tatbikatlar gerçekleştirildi. İlk öncelikle bir gaz sızıntısı meydana geldiği için KBRN, tatbikatı gösterildi. Daha sonra enkaz alanı olan Selçuklu ilçesinin Aşağıpınarbaşı Mahallesi’ne geçildi. Burada, yanan bir ev söndürüldü ve enkaz altında kalan kişiler çıkarıldı. Ardından Çadırkent alanına geçidi ve bu alan gezildi. Hemen akabinde ise suda arama ve kurtarma ile doğa da arama kurtarma tatbikatlarıyla gerçeği aratmayan tatbikat son buldu. (Kader Eşiyok)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.