Gönülleri fethetti! Bu markette para geçmiyor

Ümraniye Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla faaliyete geçirdiği sosyal market sayısını 4'e çıkarmaya hazırlanıyor.

Gönülleri fethetti! Bu markette para geçmiyor
Yayınlanma:

Ümraniye Belediyesi, sosyal belediyecilik kapsamında faaliyete geçirdiği sosyal marketsayısını 4’e çıkarmaya hazırlanıyor. Nakit ve kredi kartının geçmediği marketlerden vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla Ümraniyeli vatandaşlara 14 yıl boyunca hizmet veren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 2017 yılında gerçekleştirdikleri hizmetleri haber7.com’a değerlendirdi. Hasan Can, belediyecilik hizmetleri alanında Ümraniye’ye kazandırılan 400’ün üzerinde kalıcı eser, metro çalışmaları, 2B arazileri, sosyal ve kültürel belediyecilik alanında yapılan çalışmalar, sosyal marketler ve aşevleri gibi faaliyetleri sıraladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla kurdukları sosyal marketler ile vatandaşın ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Başkan Can, “Eskiden kolilerle insanlara hizmet götürülüyordu. Ama artık belediyemize bağlı şu anda iki tane sosyal marketimiz var. Nitelik ve nicelik olarak süper marketlerden hiçbir farkları bulunmuyor. Bu marketlerimizde para kullanılmıyor. Onun yerine kredi kartı gibi değerlendireceğimiz sosyal destek kartlarımız var. Bu kartlara kredi yükleyerek ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımızda bu kredilerle sosyal marketlerimizden ihtiyaçlarını istedikleri gibi karşılıyor” dedi.  Tüm hizmetleri yaparken devletin hiçbir kuruma borçlanmadıklarını söyleyen Hasan Can, “Beceremediğimiz tek şey 14 yıl boyunca borç yapmak” ifadelerini sözlerine ekledi.

400 KALICI ESER YAPILDI

Bizler zaman mefhumunu takip edemiyoruz. Bu nedenle yılları sınıflandıramıyoruz. Yaptığımız işlere total olarak bakıyoruz. 14 yıl içerisinde bu değişimi yakalamak için çaba sarf ettik. Allah da bize bunları başarmayı nasip etti. Ümraniye ilk 1963 yılında belediye olmuş ve bizim göreve geldiğimiz 2003 yılı kadar elbette ki birçok şey yapılmış ama kalıcı eser anlamında bugüne kadar varlığını devam ettirebilmiş çok yapı bulunmuyor. Bir ilçe belediyesi olarak büyükşehir belediyemiz kadar olmasa da bütçemiz dahilinde kültür merkezlerinden sağlık ocaklarına, devlet hastanelerinden tutun camilere, okulların modernize edilmesinden yeni okullar yapılmasına kadar, emniyete 30 araç tahsisinden kamu binalarına kadar 400’ü aşkın kalıcı eser kazandırdık.

SANAYİ ŞEHRİNDEN TİCARET ŞEHRİNE…

35 muhtarlığımız mevcut. 35-40 bin kişilik bir mahalleyi tek başına idare etmesi mümkün değil tabi ki. Bu anlamda muhtarlıklarımıza fiziki ihtiyaçlarının yanı sıra istihdam anlamında da destek oluyoruz. Bunu da ihtiyaç nedeniyle istihdam ettikleri personellerin maliyetini karşılayarak yapıyoruz. Muhtarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve devletin diğer kurum ve kuruluşlarımızla ilçemizi bir yerden bir yere getirdik. Ümraniye’de bugün neredeyse her mahallesinde bir kültür merkezi bulunuyor. 80’li yıllarda sanayi şehri olan Ümraniye bugün artık bir ticaret şehri haline getirdik. Kısacası Ümraniye her bankanın ve her markanın şubesinin bulunduğu bir metropol ilçe haline dönüştü.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Kentsel Dönüşüm çalışmalarınızı kısaca anlatır mısınız?

Bugün itibariyle Ümraniye’nin kentsel dönüşüm anlamında yüzde 62’si yenilenmiş durumda. Geriye yüzde 38’lik bir oran kalmış durumda. Bu yapıların hepsi tabi ki çürük anlamına gelmiyor. Bu oranın yüzde 20’lik kısmını 2B arazileri oluşturuyor. Bu alanlardaki yapıların tapuları olmadığı için herhangi bir şey yapma imkanımız bulunmuyordu. Hükümetimiz bu alanlarla ilgili çalışma yaptı ve tapuları verildi. Bizde tapularını alamayanların önünü açacak bazı düzenlemeler yaptık. Herkesin tapularını almalarını sağladık. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında bölgenin planları yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmesiyle birlikte Mart sonunda Ümraniye’de 2B arazilerinin bulunduğu bölgelere inşaat ruhsatı veriyor hale geleceğiz. Bu alanlar için yaptığımız imar planı kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek model oluşturacak bir plan olduğunu düşünüyoruz. Bunu biz değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi söylüyor. Kısacası 2B arazilerinde yeni bir şehir kuruyoruz.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ FİNANS MERKEZİ OLACAK

Geçtiğimiz yıl temeli atılan Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Bu projeden önce 8 büyük bankanın merkezi Ümraniye’ye gelmişti zaten. Bu da finans noktasında Ümraniye’nin bir cazibe merkezi potansiyeli olduğunun bir göstergesi. En son hükümetin aldığı karar ile de İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin Ümraniye’ye yapılması kararlaştırıldı. İnşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Özel ve kamu bankaların yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu(BDDK) ve Merkez Bankası’nın merkezi buraya gelecek. Böylece burası sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olacak. Bizim yaptığımız çalışmaların yanı sıra hükümetimizin ve büyükşehir belediyemizin atılımlarıyla çağı yakalayan bir ilçe olduk.

TÜRKİYE’NİN İLK SÜRÜCÜZ METROSU HİZMETE GİRDİ

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu(Üsküdar-Ümraniye) hizmete açıldı. Diğer etabın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Ellerinde olmayan nedenlerden dolayı bir gecikmeli de olsa hizmete girdi. Üsküdar-Ümraniye hattı 16 duraktan oluşuyor. Bunun 6 durağı Üsküdar, 10 durağı ise Ümraniye sınırları içinde. Son açılacak durak olan Madenler Durağı ise Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçelerinin birleşme noktasında yer alıyor. Böyle bakarsak metro Çekmeköy ve Sancaktepe’ye kadar da gitmiş olacak. Bu durak da önümüzdeki 6 ay içinde hizmete girecek diye düşünüyoruz.

ANADOLU YAKASI’NIN EN BÜYÜKLERİNDEN OLACAK

Yapımına devam eden projeleriniz hangileri, bilgi verir misiniz?

Şuanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Ümraniye 15 Temmuz Şehitler Meydanı Projesi devam ediyor. Bunun yanı sıra Ulu Cami’nin(Büyük Cami ya da Cami-i Kebir) yapımı sürüyor. Edirne’de bulunan Selimiye Cami’ye benzer olarak yapılan Ulu Cami sadece bölgenin değil Anadolu yakasının en büyük camilerinden biri olacak. Camimizin altına büyükşehir belediyesi tarafından 2 bin araçlık bir otopark yapılıyor.

Ümraniye 15 Temmuz Şehitler Meydanı

SOSYAL MARKET SAYISI 4’E ÇIKACAK

Sosyal belediyecilik anlamında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Sosyal belediyecilik anlamında da önemli adımlar attık. Bu şehirde kimse aç ve açıkta kalmasın istiyoruz. Böyle bir durumda yaptığınız hastane, okul vesaire hiçbiri insanı mutlu etmez. Eskiden kolilerle insanlara hizmet götürülüyordu. Ama artık belediyemize bağlı şuanda iki tane sosyal marketimiz var. Nitelik ve nicelik olarak süper marketlerden hiçbir farkları bulunmuyor. Bu marketlerimizde para kullanılmıyor. Onun yerine kredi kartı gibi değerlendireceğimiz sosyal destek kartlarımız var. İhtiyacı olan vatandaşlarımız belirlenerek bu kartları kendilerine ulaştırıyoruz. Kartlara kredi yüklüyoruz. Vatandaşlarımızda bu kredilerle sosyal marketlerimizden ihtiyaçlarını karşılıyor. Şuanda üçüncü marketimizi bitirmek üzereyiz. Allah nasip ederse Dördüncüsünü de yapmak istiyoruz. Böylece ilçemizin dört ayrı bölgesinden vatandaşlarımıza hizmet vererek aç ve açıkta hiç kimse bırakmak istemiyoruz.  

OSCAR’A ADAY OLACAK İŞLER YAPIYORUZ

Kültürel belediyecilik anlamında da önemli hamleler yapıyorsunuz. Geleneksel olarak resim yarışması yapıyorsunuz. Bu konudan kısaca bahseder misiniz?

Hikaye, şiir ve resim yarışmalarımız yapıyoruz. 14 yıldır hiç aksatılmadan her yıl gerçekleştiriyoruz. O kadar kaliteli işler yapılıyor ki, Oscar’a bile aday gösterilecek işler çıkıyor. Resim çalışmalarımız Ümraniye çapında değil Türkiye çapında gerçekleştiriliyor. Buna rağmen Türkiye dışından da katılanlar oluyor. Yarışmalarımıza katılan eserler, fotoğraflar bizim tarafımızdan değil, konularında uzman jüriler tarafından değerlendiriliyor. Dereceye giren eserleri de kitap haline getiriyoruz. Bugün itibariyle 45 civarında hikaye ve şiir kitabımız mevcut. Öte yandan üniversiteler ile birlikte yaptığımız sempozyumları da kitap haline getiriyoruz. Bunların arasında üniversite öğrencilerini master ve doktora kitabı olarak önerilen sempozyum kitaplarımız var.

HANIMLAR EV EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYOR

Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir istihdam çağrısı gelmişti. Bu yılda devam ediyor. Bu bağlamda sizde verilen kurslarla istihdama katkıda bulunuyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

Belediye olarak bu sürece farklı boyutlarda katkı sağlıyoruz. Bunlardan ilki belediye bünyesinde İŞKUR ile online çalışan bir istihdam ofisimiz var. Bu bağlamda her sene yüzlerce kişiye buradan istihdam sağlıyoruz. Bir diğeri ise İŞKUR ile birlikte meslek edindirme kursları açıyoruz. Bu kurslarda başarılı olan vatandaşlarımız aranan elaman pozisyonuna geliyorlar. Çünkü bu kişiler işveren tarafından tercih edildiği takdirde devlet tarafından mali olarak işverene destekler sağlanıyor. Öte yandan belediye olarak 25 dalda açtığımız meslek edindirme kurslarımız var. Bunların arasında klasik Türk İslam sanatlarından tutunda ebru, seramik, çini işlemeciliği, hat sanatı, biçki dikiş ve Kuyumculuk kurslarımız mevcut. Bu kurslarımızda başarılı olanlara MEB onaylı sertifikalar veriyoruz. Kuyumculuk atölyemizde özellikle gümüş işçiliğinde çok kaliteli eserler ortaya koyan kadınustalar yetiştiriyoruz. Bu atölyelerde yaptıkları ürünleri satacakları mecralar ortaya oluşturuyoruz. Bunların başında Hanımeli Çarşısı geliyor. Hanım kardeşlerimiz için bu çarşıda 18-20 dükkan yaptık. Bu dükkanlar için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Tabi ki dükkanları da bir kişiye tahsis etmiyoruz. İhtiyaca göre değerlendiriliyor. Hanımlarımız böylece ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar.

SÜPER LİG’İ İSTİYORUZ

Son olarak Ümraniyespor’dan biraz bahsedelim. Şuanda çok başarılı bir sezon geçiriyor. Bu yolun sonu Süper Lig midir?

Çok başarılı bir sezon geçiriyoruz. Bu sene Süper Lig’e çıkmamamız için olduğunu düşünmüyorum. PTT 1. Lig’de iki puan farkla ikinci sıradayız. Top yuvarlak tabi ki. Ligi nasıl bitiririz bilmiyoruz ama arzumuz, isteğimiz Süper Lig’e çıkmaktan yana. Ümraniyespor’a da kendi taktiğimizi uygulamalarını öneriyoruz. Belediye olarak bizim bir kuruş borcumuz yok, Ümraniyespor’unda borcu bulunmuyor. Bundan sonrada ayaklarını yorganlarına göre uzatsınlar ve böyle devam etsinler.

365 GÜN KONTROL ALTINDA TUTULUYOR

Belediye olarak halkın ihtiyaçlarını ve önerilerini nasıl belirliyorsunuz?

İlk olarak tabi ki mahallelere en kolay ulaşma yolu olarak muhtarlarımızla bir araya geliyoruz ve hepsini dinliyoruz. Geri dönüşler bizimle alakalı olsun ya da olmasın kayıt altına alınıyor. Bu sorunları en kısa sürede çözüme kavuştururuz. Bizim dışımızdaki konuları ilgili makamlara ileterek çözüm arıyoruz. Süreçler hakkında da sürekli olarak muhtarlarımızı bilgilendiririz. Bu her sene rutin olarak devam ediyor. İkin yöntemimizde ise 3 bin 200 sokağımız için müdürlerimizi görevlendiriyoruz. 32 müdürümüze eşit olarak zimmetliyoruz. Müdürlerimiz sorumlu oldukları sokaklarda yaşanan sıkıntıları belirler, fotoğraflar ve yazıyla kayıt altına alarak hazırlamış olduğumuz bilgisayar programına iletirler. Programımız ilgili sıkıntıları sınıflandırır ve bizde ilgili müdürlerimizle bu sorunları paylaşarak çözüme kavuştururuz. Son olarak ise bu işler için yeni bir program hazırladık. Özellikle arazide bulunan personelimiz(Zabıta, yapı kontrol ve temizlik personeli vs) üzerinden yürütüyoruz bu programı. Bu personelimiz kendi branşları dışında bir problemle bile karşılaştıklarında fotoğraflarla kayıt altına alınır ve mevcut programla merkeze iletirler ve bir görev emri oluştururlar. Böylece ilgili birimimiz probleme karşı bir çözüm bulmak için harekete geçer. Yani kısacası ilçemizi 365 gün kontrol altında tutuyoruz. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız 444 9 822 numaralı hattımızdan taleplerini bizlere iletebiliyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.