Göz sağlığında gözlük seçimi önemli

Göz sağlığı için kullanılan güneş gözlükleri, oldukça zararlı olan UV ışınlarına karşı koruma sağlanmasının yanı sıra, güneş gözlüğünün bir moda aksesuarı olarak da insanlar arasında büyük etkisi bulunuyor.

Göz sağlığında gözlük seçimi önemli
Yayınlanma:

Güneş gözlüğü camlarının, ultraviyole (UV) de denilen ve güneşten gelen mor ötesi ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekmekte olduğuna dikkat çeken Bülent Özselçuk, "İnsan gözü, ışığa karşı doğal bir savunma sistemine sahiptir. 

KIŞ AYLARINDA GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİ GÖZDE DAHA ÇOK HİSSEDİLİR
Güneş gözlüklerini güneş yoğunlukta olduğu yaz aylarında kullanıldığını ancak kış aylarında kullanılması gerektiğini belirten Özselçuk, “Güneşin etkisi karda daha fazladır. Bu anlamda güneşten gelen ışık kardan göze yansıma yaptığı için özellikle kış aylarında kullanılmadır. Bu nedenle güneş gözlükleri her mevsim kullanılması gerekir” dedi. UV 400 işareti gözlük camı içinden geçen ışınların 400 şiddetine kadar olan kısmının bloke edildiği ve engellendiğini belirten Özselçuk, “Günlük kullanımlarda bu değer oldukça yeterlidir, ancak engebeli, dağlık bölgelerde bu değer yetersiz kalabilir. Bu durumda koruma değeri daha yüksek gözlüklerin edinilmesi gerekliliğinden mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır" ifadelerini kullandı.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÖNEMLİ
İnsanların güneş gözlüğü aksesuar olarak düşündükleri için önemsemediklerini söyleyen Özselçuk, “ Pazarlarda, seyyarlarda, bijutericilerde, kısacası her yerde satılan ve gözleri UV ışınlarının etkilerinden korumayan gözlükler her yerde satılıyor. Bunun için vatandaşımız üç beş liraya aldığı gözlüklerin göz hastalıklarına, özellikle de katarakt olma riskini arttırır” diye konuştu.Gözlük kullanan biri gözlükteki cam koyu olduğu için, gözlerin daha fazla ışığa ihtiyacı olduğu için göz bebekleri büyür, böylelikle UV ışınlarına gözün daha fazla maruz kaldığını ifade eden Özselçuk, “ Gözlerimiz koruyacağım derken iyice zarar verir. Bu da göz rahatsızlıklarına neden olur. Bu anlamda maalesef vatandaşımız bilinçli değil” şeklinde konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN ONAYLI GÖZLÜKLER TERCİH EDİLMELİ
Piyasada, tezgahlarda Çin’den getirtilen gözlüklere itibar edilmemesini, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı gözlüklerin kullanımına dikkat çeken Özselçuk, “Lisansı olan ürünler tercih edilmemeli, optik mağazalarından alıveriş yapılmalı. Organik, poli karbon ya da polarize özelliği olan camlı gözlükler ve garantili ürünlerin kullanılması gerekir” diye konuştu. Güneş gözlüklerinde sezon kampanyasının başladığını söyleyen Özselçuk, “ Hem erkek hem bayan modellerinde kampanyalarımız var. Fiyatlar modele göre değişiyor. Ortalama 100 liradan başlıyor 500 liraya kadar çıkıyor” dedi. (Berati Ertan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.