Gümrük Birliği'nde güncelleme karşılıklı olarak faydalı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yürürlükte olan Gümrük Birliği, daha basit serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında bile miadını tamamlamış durumda. Bu güncelleme karşılıklı olarak faydalı." dedi.

Gümrük Birliği'nde güncelleme karşılıklı olarak faydalı
Yayınlanma:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısında basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) güçlü ortaklar olduğunu vurgulayan Şimşek, "çok yapıcı ve üretken" görüşmeler yapıldığını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin AB değerlerine bağlı olduğuna işaret ederek, "Türkiye son yıllarsa zor bir dönemden geçti. En kötüsünü arkamızda bıraktık ve AB üyesi ülkelerle ilişkiler gelişmeye başladı. Türkiye-AB ilişkilerinin iyiye gitmesi her iki tarafın da faydasına." diye konuştu.

Hükümetin yatırım iklimini arttırmaya yönelik çalışmalarını sürdüğünü anlatan Şimşek, korumacı ekonomi politikalarına karşı olduklarını ve buna direneceklerini dile getirdi.

Şimşek, Gümrük Birliği'nin tarım, hizmet ve kamu ihalelerinin dahil olacak şekilde güncellenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Avrupa vatandaşlarının da Türk vatandaşlarının da faydasına bir durum. Gümrük Birliği'nin kesinlikle güncellenmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Gümrük Birliği'nin hem AB'ye hem de Türkiye'ye iyi hizmet ettiğini ve Türkiye'deki sanayinin değişimine katkıları olduğunu söyleyen Şimşek, rakamlara göre AB'nin Türkiye'ye daha fazla ürün ihraç ettiğini anlattı.

Şimşek, Gümrük Birliği'nin Türkiye'yi daha rekabetçi hale getirdiğine işaret ederek, "Türkiye rekabetten korkmuyor. Yürürlükte olan Gümrük Birliği, daha basit serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında bile miadını tamamlamış durumda. Bu güncelleme karşılıklı olarak faydalı. Bu güncellemeyi yapabiliriz. Ben bir kaygı duymuyorum."

Toplantıda, özel sektör yatırımları ve finansmana erişim konularını da ele aldıklarını anlatan Şimşek, "Pek çok iç ve dış şok yaşamasına rağmen Türkiye son 15 yılda yüzde 5,6 oranında büyüme ortalaması yakaladı." dedi.

İlişkilerde doğru iletişim, karşılıklı diyalog ve anlayışın önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, vize serbestisi konusunda nasıl ilerleneceği hakkında hükümetin yeni bir yol haritasını AB'ye ileteceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.