Çinlilerden Konyalılara ‘Virüslü mesaj’ (Öze Haber)

Korona virüsü tüm dünyada panik havası yaratırken, Konya’ya gelen Çinli turistlerle vatandaşlar yakınlaşmaktan kaçınıyor. Konya’ya gelen Çinli turist Zing Bing, tüm turistlerin sıkı bir kontrolden geçtiğini, bunun sonucunda asla endişelenecek bir durum olmadığını dile getirdi

Çinlilerden Konyalılara ‘Virüslü mesaj’ (Öze Haber)
Yayınlanma:

Geçtiğimiz hafta sonu Konya’yı gezmeye gelen Çinli bir kadın turist, bulantı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurmuş ve doktorlar turisti Korona virüsü taşıyabileceğinden şüphelenerek karantinaya almıştı. Küçük çaplı paniğe neden olayın ardından turiste yapılan tahlil ve tetkikler sonrası Korona virüsüne rastlanmayarak, hastalığa benign pozisyonel vertigo teşhisi konuldu. Mevlana Müzesi’ni ziyarete gelen turistler içinde yoğun olarak Çinli turistlerin bulunması ise birçok vatandaşı endişelendirirken Çinli turistler ise asla kendilerinde böyle bir virüsün bulunmadığını söylediler. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise bakanlık tarafından tüm önlemlerin alındığını belirttiler. TÜRSAB Konya  Bölge Temsilcisi Özdal Karahan ise, bazı turların iptal edildiğini söyledi.

ÇİNLİ TURİST BİNG: VİRÜSÜN ÇİN DIŞINA ÇIKMASI ÖNLENİYOR

Tüm dünyada korkuya sebep olan Korona virüsü hakkında Mevlana Müzesi’nde açıklamalarda bulunan Çinli turistler, turist olarak yurtdışına çıkanlarda asla böyle bir virüs olmadığını ve Çinlilerden korkulmaması gerektiğini dile getirdiler. Çin’in Pekin şehrinden Mevlana Müzesi’ni gezmeye gelen Zang Bing isimli Çinli turist, ülkesindeki durumu anlattı. Zang Bing, virüsün Vuhan eyaletinde olduğunu ve buradan da kimsenin başka şehirlere çıkarılmadığını söyledi. Ülkesinin de bu konuda tüm tedbirleri aldığını söyleyen Bing, “2016 yılında da yine Çin’de tehlikeli bir virüs meydana gelmişti. Çin hükümeti bu konuda çok acil önlemler alıp, virüsün yayılmasını engelledi. 2 aylık bir karantina sürecinden sonra virüs tamamen ortadan kaldırdı. Burada da buna benzer bir durum var. Korona virüsü, Vuhan eyaletinde çıktı ve bu eyalet 2 aydır karantina altında. Virüsün tamamen ortadan kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Çin’den yurtdışına çıkan turistler zaten kontrol altında ülkeden çıkış yapıyorlar. Bunun devamında gidecekleri ülkelerde de kontrolden geçiyorlar. Bizler de yine Türkiye’ye girişte sıkı kontrollerden geçtik” diye konuştu. 

“BİZDEN KORKMALARINA GEREK YOK”

Çin’den çıkış yapalı 2 ay olduğunu söyleyen Çinli turist Bing,  birçok turistin de Korona virüsünün ortaya çıkmadan ülkeden çıkış yaptığını dile getirdi. Kendilerinin de gittikleri her ülkede sıkı kontrollerden geçtiklerini söyleyen Bing, “İnsanların bizlerden korkmasına gerek yok. Bizler herkes gibi sağlıklıyız ve asla virüs taşımıyoruz. Zaten virüs şüphesi taşıyan bir vatandaşımız asla seyahat etmez ve başka insanların hayatını tehlikeye atmaz. Çin hükümetinin bunun kısa sürede üstesinden geleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

KARAHAN: BAKANLIK TÜM TEDBİRLERİ ALDI

TÜRSAB Konya Bölge Temsilcisi Özdal Karahan da Korona virüsünün turizm üzerindeki etkilerini anlattı. Karahan, Çin’den gelen bazı turizm turlarının iptal edildiğini söyleyerek, virüsün ortadan kaldırılana dek bu iptallerin süreceğini belirtti. Karahan, Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda üst düzey önlemler aldığını hatırlatarak, “Ben şu anda Dubai’deyim ve Birleşik Arap Emirlikleri de bu konuda Türkiye kadar bazı tedbirler almış. Buraya gelen Çinli turistler sıkı kontrollerden geçiyor. Bunun yanında Çinli turistler de insanların korkmaması gerektiğini her defasında söylüyorlar. Çinliler, başka insanlara olası bir zarar vermemek için maske taktıklarını ifade ediyorlar. Tüm dünya Korona virüsü alarmına geçmiş durumda. Fakat Çin’den gelen turistlerde bu vakaya asla rastlanılmadı. İnsanlar bu konuda rahat olmalılar. Bakanlıklarımız bu konuda tüm tedbirleri aldı ve virüsün olması neredeyse imkansız durumda” dedi.

OLASI BİR DURUMDA KONYA HAZIR

Geçtiğimiz hafta sonu Konya’da Çinli bir turistin bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi şikayetten dolayı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurmasının ardından Çinli kadın turist karantinaya alınmıştı. Daha sonra yapılan tahlil ve tetkikler sonrası Çinli kadın turiste benign pozisyonel vertigo tanısı konuldu. İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre Konya’da herhangi ölümcül virüslere karşı hastanelerde karantina odası bulunduğunu ve bu odadan bir virüsün dışarı çıkmasının imkansız olduğunu söylediler. Hafta sonu Çinli turistin hastaneye gelmesinden dolayı Konya’da küçük çaplı panik havası oluştuğunu da hatırlatan yetkililer, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüm biyolojik saldırılara ve ölümcül virüslere karşı izolasyon odası bulunduğunu hastane personelinin de bu konuda tam eğitimli olduğunun bilgisini verdiler. Tüm hastanelerde virüslere karşı M95 maskesinin mevcut olduğunu dile getiren yetkililer, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda tüm tedbirleri aldığını ve özellikle turistlerde bu virüsün görülmesinin çok zor olduğunun altını çizdiler. 

KORONA VİRÜSÜ

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip Korona virüsü, bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 10'dan fazla ülke ve bölgede görüldü. Çin genelinde 80 kişinin ölümüne yol açan, 2 bin 744 kişiye bulaşan virüs, çıkış yerinden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılıyor. ABD'de 2 kişide olmak üzere, Avrupa'da Fransa ve Asya'da bazı ülkelerde de vakaların tespit edilmesi salgının hızla yayılması endişelerini artırdı. Çin ana karası dışında, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 5, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 2, Tayvan'da 3, Tayland'da 4, Japonya'da 2, Güney Kore’de 2, ABD’de 2, Singapur’da 3, Nepal’de 1, Fransa’da 2 enfekte vaka tespit edildi. Ayrıca Japonya'dakilerden 1, Tayland’daki vakalardan 2'si iyileşti. NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken virüs ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde de ölüme yol açabiliyor.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.