GDO geri mi geliyor?

Son zamanlarda gündemde yer alan genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) sağlığa zararlı olduğuna dair birçok bilimsel veri ortaya konulurken küresel piyasalarda yararlı olduğuna dair çalışmalar gündeme getiriliyor.

GDO geri mi geliyor?
Yayınlanma:
Güncelleme:

gdo-geri-mi-geliyor.jpgTBMM Genel Kurulu, bu hafta gıda, tarım ve orman alanında bazı düzenlemeler yapılması hakkında Kanun Teklifi’nin müzakeresini sürdürecek. Kanun teklifi içinde yer alan 29’uncu maddenin yeniden Meclis’e getirilmesi ise dikkat çekti. Gıdada bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla getirilen 29’uncu madde bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de artık nişasta bazlı şekerler, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve boyalı ürünler hakkında konuşulmayacak ve haberler yapılmayacak. Yapılan haberlerde ve beyanatlarda bilimsel veriler aranacak. Bilimsel verileri ortaya koyamayanlar hakkında yaptırımlar uygulanacak. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi.

GDO SADECE YEMDE KULLANILIYOR

GDO’lu ürünlerin gıda ürünlerinde kullanılmasının yasak olduğunu dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, GDO’nun şuan ki yasaya göre sadece yemde kullanıldığını ifade etti. Başkan Ada, “GDO’nun gıda ürünlerinde kullanılması kesinlikle yasak ama bununla ilgili bir çalışma yapılarak serbestleşeceğini düşünmüyorum” dedi.

GDO İSPATLANMADI!

GDO’nun ürünlerin çeşitliliğini ve verimini artırmak için kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyen Başkan Ada insan nüfusunun çok arttığını ve gıdaların bu talebe yetişmediği için, tarım ürünlerinde GDO ile verim arttırıldığını ifade etti. Başkan Ada, “GDO’nun şu anda ne zararlı olduğu ne de yararlı olduğu ispatlanmadı. O yüzden gıda da kullanımı yasak, ama Avrupa’da birçok ülkede GDO’lu ürünler tüketiliyor, bunu hepimiz biliyoruz. Onun için bu zamanla ispatlanacak bir şey ve şuan da bu konuda çalışmalar davam ediyor” diye konuştu.

“İNSANLARI KOBAY OLARAK KULLANMAK GİBİ BİR ŞEY”

GDO’lu ürünleri şuan da tüketmenin riskli olduğunu ifade eden Başkan Ada, riskten dolayı insan sağlığı için tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Ada, “Eğer şu anda GDO’lu ürünler gıda da kullandırılıyorsa bu durum insanları kobay olarak kullanmak gibi bir şey oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatına göre şuan da gıda ürünlerinde GDO’lu ürün kullanmak yasak. Ama şu da bir gerçek ki zararlı olduğu ya da yararlı olduğuna dair bilimsel çalışmalar hala devam ediyor. GDO’lu ürünlerin şu anda şüphe içerdiği için tüketilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İŞİN UZMANLARI KONUŞMALI”

Bilgi kirliliğinin önüne geçmek için bilimsel ve teknik açıdan konunun uzmanlarının konuşmasının daha sağlıklı olduğunu dile getiren Başkan Ada, bu konuda yasalarda gereksiz bilgi kirliliği oluşturanlar için yaptırımların gelmesi gerektiğini söyledi. Ada, “Bu tarz konuda sadece gıda mühendislileri ve işin uzmanları konuşmalı, çünkü şu anda gıda ile ilgili her konuda herkes konuşuyor ve maalesef yanlış bilgilerde konuşuluyor. Bu durum hem üreticileri hem de tüketicileri yanlış bilgilendiriyor ve yönlendiriyor. Bilgi kirliliğine sebep olduğu için bu konuyla ilgili bir yasanın çıkacağını düşünüyorum ve böyle bir çalışmayı doğru buluyorum. Vatandaş gıda konusunda bazen yanlış bilgilendiriliyor ve bu durum kaosa kadar gidebiliyor. O yüzden işi bilenler konuşsun, konunun uzmanları konuşsun, konunun uzmanları konuşmadığı zaman cezai yaptırımlar da gelsin. Bazı kişiler gıda konusunda konuşuyor ve fabrikaların üretimi aksıyor, mesela; ‘sanayi tipi üretilen gıdaların hepsi, zararlıdır’ diyor ama böyle bir şey söz konusu değil. Sanayide belki evimizdeki ürettiğimiz üründen daha sağlıklı ve daha güvenli gıdalar üretiliyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.