‘GEKAP’ın yeniden düzenlenmesi gerekiyor’ (Özel Haber)

İlk defa 2020 yılında uygulanan GEKAP beyannamesi hakkında konuşan Konya SMMMO Başkanı Abdil Erdal, uygulamada birçok sorun olduğunu söyleyerek, “GEKAP uygulamasındaki sorunlar, çözülene kadar ertelenmeli” dedi.

‘GEKAP’ın yeniden  düzenlenmesi gerekiyor’ (Özel Haber)
Yayınlanma:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi (GEKAP) olarak nitelendirilen plastik poşet, lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj geri kazanım katılım payı, Ocak 2020 itibariyle tüm kalemlerde resmen başladı. Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, GEKAP uygulamasının mağduriyet ortaya çıkardığını ve uygulamanın ertelenmesinin gerekli olduğunu dile getirdi.  GEKAP beyannamesinin detaylarını anlatan Başkan Erdal, “Bu ürünler için ilgilisine göre satış noktaları, eczaneler veya kargo firmaları tarafından GEKAP beyanı yapılacak.  Diğer taraftan kafeterya veya kantin işleten bir kişi GEKAP mükellefi olabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı usul ve esaslara göre, plastik veya kâğıt olan tek kullanımlık bardaklarda içecek servisi yapan bir işletmecinin kullandığı bardaklar için GEKAP beyanı yapma yükümlülüğü ortaya çıkıyor. Bu yeni durumdan birçok işletmeciler ile kargo firmalarının ne kadar haberdar olduğu konusunda endişelerimiz bulunmaktadır. Uygulamanın sorunsuz hayata geçirilmesi için öncelikle gerekli yasal değişikliklerin tamamlanması ve ilgililer nezdinde farkındalık artırıcı her türlü bilgilendirme çalışmaları yapılıncaya kadar ortaya çıkması muhtemel mağduriyetlerin engellenmesi gerekiyor. GEKAP uygulamasının makul bir süre ertelenmesinin faydalı ve hatta gerekli olduğu düşünüyoruz”  dedi.

“FARKINDALIK OLUŞTURULMADI”

Başkan Erdal, GEKAP uygulaması konusunda yeterince farkındalık oluşturulmadığını söyleyerek, ilgili paydaşlara detaylı olarak açıklanmasının gerektiğini dile getirdi. Farkındalık konusunda önerilerde bulunan Başkan Erdal, “Bakanlık tarafından, gerekli yasal değişiklikler yapıldıktan sonra başta TÜRMOB olmak üzere TUSİAD, TOBB gibi ilgili sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılarak uygulamanın sorunsuz hayata geçirilmesi için gerekli her türlü tedbirin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“‘PİYASAYA SÜREN’ KAVRAMI YENİDEN TANIMLANMALIDIR”

GEKAP beyannamesinin üretici veya ithalatçısının ilk tesliminde bu payın alınması gerektiğinin altını çizen Erdal, “Ambalaj malzemelerini üretenlerden bu payın alınması sonraki aşamalarda GEKAP uygulaması yapılmaması gerekiyor. Böylece uygulama kapsamına giren mükellef sayısı azalacak ve beklenen amaç sağlanacaktır” diye konuştu.

“İDARİ VE ADLİ YAPTIRIMLAR ÇOK AĞIR”

GEKAP beyannamelerinde bilgi ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 22 bin 109 lira idari para cezası uygulanması yapılıyor. İlave olarak, kanunda öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yaptırımların çok ağır olduğuna değinen Başkan Erdal, “GEKAP kapsamında uygulanacak idari ve adli yaptırımların gözden geçirilmesi ve somut ihlal olaylarının mahiyetine göre yaptırım seçenekleri oluşturulmasına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır” dedi.

“KOLAY UYGULANABİLİR HALE GETİRİLMESİ GEREKİYOR”

Başkan Erdal, GEKAP beyannamelerinin vergi dairesine verilmesinde iyi niyetli mükellefi koruyan müesseselerden de yararlanılmasına imkân sağlanması gerektiğini söyledi. Erdal, verginin konusu ve sürecini beyan ve ödeme zamanlarının ÖTV Kanunu mantığında yeniden düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Erdal şu bilgileri vererek, “GEKAP beyanının mevzuata uygun olarak yerine getirilmesinden piyasa süren/ithalatçı firma yetkililerinin sorumlu olduğunun net olarak belirtilmesi gerektiği, aksine bir düzenlemenin de zaten mümkün olmadığı değerlendiriliyor. Diğer taraftan, GEKAP kapsamındaki ürünlerin muhasebe kayıtlarının ayrı olarak oluşturması ve bu kayıtların yeminli mali müşavirlere doğrulatılması uygulamasının mali müşavirleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir” dedi.  

“MALİYET ARTIŞLARINA NEDEN OLACAK”

GEKAP uygulamasındaki eksikliklerin düzeltilmeden uygulanmasıyla maliyet artışlarının olacağına dikkat çeken Başkan Erdal, “İşletme maliyetlerindeki artışın tüketiciye yansıtılmayacak şekilde yeniden belirlenmesi uygun olacaktır. Sonuç olarak sistem birçok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. GEKAP'ın bu şekilde uygulanması mümkün değildir. Sistemin bu şekilde yürütülmesi konusunda ısrarcı olunması işletmeleri içinden çıkılmaz sıkıntılara sokacaktır. Bu nedenle, öncelikle poşet dışındaki diğer ürünler için ÖTV mantığında olduğu gibi payın kaynakta alınması ve beyanı usulüne geçilmeli. Böylece yeniden şekillendirilmelidir” önerisinde bulundu.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.