Tedbir var Panik yok (Özel Haber)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıklamasının ardından Konya’da da vatandaşlar ve yetkililer tüm tedbirleri artırdı.

Tedbir var Panik yok (Özel Haber)
Yayınlanma:

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü söyledi. Bakan Koca, “Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi. Bakan Koca’nın bu açıklamasından sonra tüm Türkiye’de tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı. Konya’daki vatandaşlarında virüse karşı birçok önlem aldığı görüldü. Bazı vatandaşlar toplu taşıma araçlarında ve kalabalık alanlarda maske kullanmaya başladı. Camilerde de dezenfektan ve temizlik hizmeti genişletilirken, birçok esnaf da işyerlerini dezenfekte etti. İşyerini dezenfekte eden bir esnaf, bundan sonra her gün aynı temizliği ve dezenfeksiyonu yapacağını dile getirdi.

TOKALAŞMA YOK SELAMLAŞMA VAR

Virüse karşı önlemlerin başında ise tokalaşmadan selamlaşma geliyor. Konya’daki birçok vatandaş, yakınları veya tanıdıklarıyla tokalaşmadan selamlaşmaya başladı. Ayrıca Konya’daki birçok kurum ve kuruluş müdürleri de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda ‘Tedbir amaçlı tokalaşmıyoruz. Bir süre böyle” diyerek selamlaşma fotoğrafı paylaştılar. Aynı davranışın birçok işyerinde uygulandığı da gelen bilgiler arasında yer aldı.

PROF. DR. YAŞAR:  HAYVANLARDA GÖRÜLMEDİ

Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Türkiye’deki hayvanlarda virüs vakasının görülmediği bilgisini verdi. İnsanların hayvanlarla olan ilişkilerine her zaman dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar, “Koronavirüsünün Çin’deki yarasa ve yılanlardan insanlara geçtiği söylentisi oldu. Kovid-19 (Koronavirüs) hayvanlardan insanlara, insanlardan da hayvanlara geçebilen bir virüstür. Şu an ülkemizde bu virüsün hayvanlarda görülmemesine rağmen vatandaşlarımız sokakta veya evdeki hayvanlarıyla temas ettikten sonra hijyene önem göstermeliler” dedi.

BÜYÜKŞEHİR TEDBİRLERİ ARTIRDI

Konya Büyükşehir Belediyesi, her gün on binlerce insanı taşıyan toplu ulaşım araçlarını salgın hastalıklara karşı dezenfekte işlemine düzenli olarak devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı ekipler, vatandaşların sıklıkla kullandığı Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin ve tramvayların iç ve dış temizliğini titizlikle gerçekleştiriyor. Özellikle yolcu koltukları, koltukların arka ve alt kısımları, düğmeler, yolcu tutamakları, cam kenarları ve ortak alanlar virüslere ve mikroplara karşı dip bucak ilaçlamaya tabi tutularak araçlar daha sonra sefere hazır hale getiriliyor.

MEVLANA MÜZESİ’NDE YABANCI TURİST SAYISI DÜŞTÜ 

Dünyayı tüm yönden etkileyen koronavirüsün Çin’in Wuhan eyaletinde görülmesi ve buradan da birçok ülkeye sıçraması Konya’daki turizm sektörünü etkilemişti. Yerli ve yabancı turistler tarafından Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında olan Mevlana Müzesi’nde de yabancı turist oranında gözle görülür şekilde azalma oldu. Öğleden sonra Mevlana Müzesi’nde yapılan gözlemde yabancı turist sayısının birkaç tane olduğu dikkat çekti. Yetkililer, son bir haftada buraya gelen yabancı turist sayısının yüzde 5’lere kadar indiğini söylediler.

BAKAN KOCA: BİR KİŞİDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günün akşam yaptığı açıklamada, koronavirüs vakasının ilk defa ülkemizde görüldüğünü söyledi. Açıklamasının devamında komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır.”

Koca, Türkiye'nin süreç boyunca bu olasılığa hazır olduğunu, yayılmayı önleyici tedbirler aldığını vurgulayarak, hastalığın ülkenin herhangi bir yerinde görülme ihtimaline karşı sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden bitirildiğini ifade etti.

"KARANTİNAYA ALINMIŞ BİR HASTA TOPLUMU TEHDİT EDEMEZ"

Riskin somut, tedbirlerin ise basit olduğunu vurgulayan Koca, koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığını dile getirdi. Koca, bir hastanın topyekun risk olmadığını, karantinaya alınmış bir hastanın da toplumu tehdit edemeyeceğini söyledi. Bakan Koca, koronavirüs tanısının konulduğu hastanın hangi ilden olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti: "Şeffaf bir şekilde bugüne kadar bu süreci götürmeye çalıştım. Yarın sabah da açıklayabilirdim, akşam da açıklayabilirdim. Gecenin bu saatinde açıklamanın bir sebebi vardı, şeffaf davranma çerçevesinde bunu açıklama gereği hissettik. Özellikle altını çizerek ifade ettiğim bir cümle oldu, hasta mahremiyeti. Bu dönemde bir ili, bir bölgeyi, bir hastaneyi bu anlamda gündemde tutmanın doğru olmadığına inanıyorum. Ben bu kadar net ifade ediyorum. Zaten bununla ilgili uluslararası boyutuyla da bildirilmiş olacak. Bunu da anlayışla karşılayın." Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.