Türkiye'ye Eurofighter satışı gündemde değil

Türkiye'nin Almanya'dan almak istediği 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının satışı, Almanya hükümeti tarafından gündemde olmadığı belirtildi.

Türkiye'ye Eurofighter satışı gündemde değil
Yayınlanma:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da üyesi olduğu koalisyon hükümetinin en büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye savaş uçağı tedarikinin gündemde olmadığını" söyledi.

Schmid, Alman hükümetinin savunma sanayii ihracatında kısıtlayıcı bir politika izlediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bu politikamız, değişen güvenlik politikaları ve güvenlik politikalarındaki yeni sınamalarla tezat oluşturmuyor. Avrupa'nın savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi kesinlikle gereklidir ve bu yöndeki çalışmalar aktif bir şekilde sürdürülmektedir. Bunu yaparken, yakın olduğumuz müttefiklerimiz ve ortak değerleri paylaştığımız partnerlerimizin ihtiyaçları dikkate alınmakta. Somut olarak durum şu: Türkiye'ye savaş uçağı tedariki gündemde yer almıyor. Bu konunun İsveç'in NATO üyeliği ile ilişkilendirilmesi kesinlikle reddedilmelidir."

ALMANYA HÜKÜMETİNİN SAVUNMA SANAYİİ İHRACATI POLİTİKASI
Alman hükümeti, savunma sanayii ihracatında sıkı bir politika izliyor. Bu kapsamda, ihracat için "üçlü test" olarak adlandırılan bir değerlendirme yapılıyor. Bu değerlendirmede, ihracatın Alman silah ihracatı rejimine uygunluğu, ihracatın hedef ülkenin ulusal güvenliğine ve insan haklarına uygunluğu ve ihracatın uluslararası hukuka uygunluğu inceleniyor.

Almanya, Türkiye'ye yönelik savunma sanayii ihracatını geçmişte de kısıtlamıştı. Örneğin, 2019 yılında Türkiye'nin Suriye'deki operasyonları nedeniyle Almanya, Türkiye'ye Leopard 2A4 tankı ve M113 zırhlı personel taşıyıcısı satışını durdurmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.