Yapay Zeka Devrimi ASELSAN'da: Akıllı Silahlar ve Otonom Sistemler Geliyor!

ASELSAN, 2023 yılında 601 milyon dolarlık yeni ihracat sözleşmesi imzalayarak rekor kırdı. İlk defa 16 yeni ürünü ihraç etmeyi başardı ve ürün ihraç ettiği ülke sayısını 86'ya çıkardı. Hedef bu yıl 1 milyar dolara yaklaşmak.

Yapay Zeka Devrimi ASELSAN'da: Akıllı Silahlar ve Otonom Sistemler Geliyor!
Yayınlanma:

ASELSAN, 2023 yılında 601 milyon dolarlık yeni ihracat sözleşmesi imzalayarak rekor kırdı. İlk defa 16 yeni ürünü ihraç etmeyi başardı ve ürün ihraç ettiği ülke sayısını 86'ya çıkardı. Hedef bu yıl 1 milyar dolara yaklaşmak.

Yeni yatırımlar ve istihdam: ASELSAN, Ankara'da 400 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapıyor. Bu yatırımla birlikte binin üzerinde yeni istihdam imkanı sağlanacak.

Millileştirme çalışmaları: ASELSAN, millileştirme çalışmaları kapsamında önemli adımlar atıyor. Özellikle radar ve elektronik harpte kullanılan son derece stratejik olan galyum nitratta transistör seviyesinde millileştirmeyi tamamladı. Binlerce çipi seri üretebiliyor.

Yapay zeka yatırımları: ASELSAN, tüm ürünlerinde ve sistemlerinde yapay zekayı etkin kullanmayı önceliklendiriyor. Komuta kontrol sistemlerinde, insansız kara ve deniz araçlarında ve otonom sistemlerde yapay zeka destekli algoritmalar kullanıyor.

Kuantum teknolojisi: ASELSAN, kuantum alanında da yatırımlar yapıyor. Kuantum radar, kuantum anahtar dağıtım sistemleri ve kuantum kriptoloji gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor.

Yurt dışından beyin göçü: ASELSAN, "Next Big Move to Türkiye" programı ile yurt dışındaki Türk bilim insanlarının ve mühendislerinin geri dönüşünü teşvik ediyor. 2023 yılında 27 kişiyi ASELSAN'a kazandırdı.

Savunma sanayisinin önde gelen firmalarından biri: ASELSAN, milli savunma sanayisinin önde gelen firmalarından biri konumunda. Denizin derinliklerinden uzayın derinliklerine kadar her alanda her platforma kritik sistemler geliştiriyor.

Hava savunma sistemleri: ASELSAN, alçak, orta ve yüksek irtifa olmak üzere katmanlı bir hava savunma sistemi kuruyor. KORKUT, HİSAR-A, HİSAR-O ve SİPER gibi hava savunma sistemleri envantere kazandırıldı. 2024 yılında katmanlı hava savunması tamamlanacak.

Denizaltı savunma: ASELSAN, DÜFAS düşük frekans aktif sonar sistemi ile gemilerin muhasım denizaltıları çok uzak mesafelerden tespit etmesini sağlıyor.

Mühimmat: ASELSAN, TOLUN mühimmatı gibi milli mühimmat sistemleri geliştiriyor. TOLUN, aynı anda bir uçaktan 8 tane atılabilen, motoru olmadığı için çok maliyet etkin ve motoru olmadığı halde süzülerek 100 kilometreden fazla bir menzile gidebilen bir mühimmat.

Otonom sistemler: ASELSAN, Deringöz isimli yeni bir otonom sualtı aracı üzerinde çalışıyor. Bu araç, yapay zeka destekli otonom sürüş algoritmalarına sahip, denizin altına 600 metreye kadar dalabilen sonarları olan ve su altında haberleşme ve su altı keşif ve gözetleme kabiliyetine sahip.

Siber güvenlik: ASELSAN, siber güvenlik alanında da çalışmalar yürütüyor. Milli siber güvenlik ürün ve sistemleri geliştiriyor.

Sağlık ve ulaşım: ASELSAN'ın askeri teknolojilerdeki yetkinliği sivil alanlara da aktarılıyor. Sağlıkta mobil röntgen cihazı, ventilatör ve ani kalp durmalarına karşı müdahale cihazı gibi ürünler geliştiriliyor. Ulaşımda ise İstanbul'da yüzde 100 milli sinyalizasyon sistemi kullanılıyor.

Kent güvenliği: ASELSAN, Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde yaklaşık 200 bin kameralık bir kent güvenlik sistemleri kullanılıyor. Jandarma ve emniyet tarafından kullanılan bu sistemde kameraların arkasındaki görüntü işleme algoritmaları, yapay zeka destekli sistemler, analizler ve uçtan uca büyük verinin entegrasyonu yer alıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.