"Hakkari sardunyaları" ekonomiye kazandırılacak

YYÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından, bölgede sadece Hakkari'deki Zap Suyu çevresinde yetişen sardunyaların ülke ekonomisine kazandırılması için çalışma başlatıldı

"Hakkari sardunyaları" ekonomiye kazandırılacak
Yayınlanma:

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Hakkari'deki Zap Suyu çevresinde yetişen sardunyaların süs bitkisi olarak üretilip ülkede ekonomik değere dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Çözüm Süreci'nin etkisiyle bölgede daha iyi koşullarda araştırma yapma olanağı bulan bilim adamları, yıllarca yasaklı olan ya da tehlikeli görüldüğü için gidilemeyen bölgelerde saklı kalan değerleri ortaya çıkarma imkanı buldu.

Bölgede uzun yıllar yaşanan olayların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Çözüm Süreci'yle sona ermesiyle yasaklı bölgelerde bilimsel araştırmalar için bekledikleri uygun ortama kavuşan bilim adamları, gittikleri dağlık alanlarda bölgenin ekonomisine katkı sağlayarak, yeni değerleri keşfetmeye başladı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp, bölgede sadece Hakkari bölgesindeki Zap Suyu çevresinde yetişen sardunyaların ekonomiye kazandırılmasını istediklerini söyledi. 

Akdeniz iklim coğrafyasının sembolü haline gelen sardunyaların ana vatanının Güney Afrika olduğunu bildiren Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika'dan dünyaya yayılan bu bitkilerin genellikle sıcak bölgelerde yetiştiğini vurguladı.

Türkiye'de de özellikle soğuklara dayanıklı iki sardunya türünün bulunduğunu ve bunlardan bir tanesinin Hakkari bölgesindeki Zap Suyu çevresinde yoğun olarak yetiştiğini belirten Alp, "Sadece Hakkari bölgesinde yetişen, soğuklara dayanıklı olan, diğer sardunyalara göre daha boylu ve uzun süre çiçekli kalan bu türü kültüre alarak süs bitkileri sektörüne kazandırmak istiyoruz" dedi. 

Alp, sardunyaların son zamanlarda özellikle dış mekan bitkisi olarak kullanılmaya başlandığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 

"Turizmin gelişmesiyle birlikte Antalya, İstanbul gibi büyük şehirlerde kullanılıyor. Oldukça rağbet gören bir bitki. Farklı yaklaşımlarla bu türe katkı sağlamak istiyoruz. Hakkari'de Zap Suyu çevresinde ve taşlık alanlarda bulunuyor. O bölgeyi tarayarak en güzellerini seçip kültüre kazandırmak, yetiştiriciliğini yapmak ve ıslah ederek süs bitkileri sektörüne tanıtarak ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Büyükşehir belediyeleri, özellikle İstanbul, Antalya belediyeleri, Akdeniz ve Ege'deki turizm bölgelerinde kullanılmasını sağlamak istiyoruz. Sardunyalar bilindiği gibi şiddetli, ani soğuklardan zarar görebiliyor. O nedenle sardunyaları balkonlarımızda yetiştirmiştik ama bunlar soğuklardan zarar görmüyor. O nedenle her yıl dikildiği yerde kendi kendine açar ve uzun süre çiçekli kalabilir."

Sardunyaların istendiği gibi değerlendirilmesi durumunda bir çeşit olarak kültüre kazandırılabileceğini ifade eden Alp, bu bitkilerin ilgiye bağlı olarak yetiştirildiği bölgeye önemli bir katkı sağlayabileceğini vurguladı.

Çiçeklerin en iyilerini, uzun süre çiçekli kalanlarını seçerek yetiştireceklerini ve bu ürünleri belediyelerle ilgili sektörlere tanıtarak ekonomiye kazandırabileceklerini dile getiren Alp, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bitki halk arasında bağırsak kurtlarını düşürmek, bağırsakları çalıştırmak ve mide rahatsızlıklarını gidermek için kullanılmakta. Böyle tıbbi özellikleri de var. Belki ilerde buna biraz daha eğilerek tıbbi alanlarda kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılabilir. Önemli olan bu zenginliğimizi ilk etapta tanıyarak, kültüre alıp ülke ekonomisine kazandırmak. Bölgede sadece Hakkari Zap Suyu çevresinde yetişiyor. Irak ve İran tarafında da yetiştiğini biliyoruz ama burada sadece Hakkari'de yetişiyor ve Hakkari'nin ülkemize bir armağanıdır."

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.