"Hat sanatı insana sabrı öğretir"

Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve hattat Doç. Dr. Fatih Özkafa, "İyi bir hattat olmak için pek çok hasleti bir arada bulundurmak gerekir. Bunların başında sabır, temizlik, düzen, çok çalışma ve gayret gelir" dedi.

"Hat sanatı insana sabrı öğretir"
Yayınlanma:

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi'nde eserlerini sergileyen Özkafa, yaptığı açıklamada, Mevlevilik ile sanat arasında özel bir ilgi olduğunu söyledi.Hat sanatçılarının Mevlana ve Mevlevilik ilgisinin dikkati çektiğini anlatan Özkafa, "Hüsn-i hat sanatının tarihine baktığımız zaman birçok hattatın Mevlevi veya en azından Hazreti Mevlana'nın muhibbisi (seveni) olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.Mevleviliğin hat sanatının gelişimine büyük katkı sunduğuna işaret eden Özkafa, sözlerini şöyle sürdürdü:"Sadece hattatlık değil, hat ile alakalı birçok sanat da Mevlevilik bünyesinde gelişmiştir. Müzehhipler (tezhip sanatçısı), minyatür ve ebru sanatkarları ve makta ustaları gibi ince iş gerektiren sanatlarla meşgul olanlar, Mevlevilik dergahlarında öğrenim görmüş ve buradan çok güzel ustalar yetişmiştir. Bu gelenek günümüzde de devam ediyor. Her hattatın mutlaka Hazreti Mevlana ile alakalı bir eseri mutlaka vardır.Bu sanatlarla ilgilenip de tasavvuftan kopuk olan, Mevlevilikle alakası olmayan kişi yok denecek kadar azdır."

"SANAT, EGOMUZU BESLEMEK İÇİN DEĞİLDİR"

Özkafa, hattat olmak için birçok özelliğe sahip olmak gerektiğini vurguladı."Hat sanatı en çok sabrı öğretir. İnsanın kemale ulaşması için bir vesiledir" diyen Özkafa, şunları belirtti:"İyi bir hattat olmak için pek çok hasleti bir arada bulundurmak gerekir. Bunların başında sabır, temizlik, düzen, çok çalışma ve gayret gelir. Bu hasletler insanda bir araya gelmedikçe başarılı olmak mümkün değildir. Sanatın hangi dalıyla uğraşırsak uğraşalım, niyetimiz samimiyse kamil insan olmaya doğru adım adım yaklaşırız. Sanat egomuzu beslemek, maddi çıkarlar için değildir, insanın kendisini geliştirmeyi ön planda tutması gerekir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.