Hava savunmaya 'top'lu kalkan

Türkiye'nin hava savunmasında yeni nesil top sistemleri ve parçacıklı akıllı mühimmat kullanılmasına yönelik projelerde seri üretime geçildi.

Hava savunmaya 'top'lu kalkan
Yayınlanma:

Yeni nesil hava savunma top sistemleri ve bu sistemlerle kullanılacak parçacıklı akıllı mühimmatlarda seri üretime geçildi.

Türkiye için kritik öneme sahip hava savunma sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bu alandaki ihtiyaçlarının milli çözümlerle karşılanmasına yönelik çabalarda önemli bir adım daha atıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN arasında imzalanan kısa menzilli ve alçak irtifa hava savunma sistemi sözleşmesi doğrultusunda, Ateş İdare Cihazı (AİC) ve parçacıklı mühimmat seri üretimiyle 35 milimetre Çekili Top Modernizasyonu çalışmaları başladı.

Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi'nin (KORKUT) yanı sıra geliştirilme süreci başarıyla tamamlanan söz konusu ürünler, Türk savunma sanayisinin bu alanda aldığı mesafeyi göstermesi açısından önem taşıyor.

konya haber

KORKUT Projesi ile TSK'nın hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla parçacıklı mühimmatları da kullanabilen yeni namlulu hava savunma sistemleriyle güçlendirilecek.

KORKUT, bir sistem olarak Komuta Kontrol Aracı (KKA) ve Silah Sistemi Aracı'ndan (SSA) oluşuyor. KKA, 3 boyutlu arama radarıyla hedef tespit ve takibini gerçekleştiriyor. Ayrıca yerel hava resmini oluşturuyor ve tehditleri değerlendirerek, SSA'lara hedef ataması yapıyor. SSA ise hedefi, atış kontrol radarı ya da elektro-optik algılayıcılarla takip ederek, 2 adet 35 milimetrelik topuyla ateş altına alıyor. Bu toplar, 35 milimetre parçacıklı mühimmat kullanıyor. Sistem, KKA üzerinden, üst düzey komuta-kontrol sistemleriyle entegre şekilde de çalışabiliyor.

Gerek SSA gerekse KKA, FNSS şirketinin; komuta kontrol, büyük ölçekli mobil radar, topçu ateş destek, kundağı motorlu topçu ve füze sistemlerini taşımak üzere özel olarak geliştirdiği paletli taşıyıcı platformu ZMA 30 üzerinde şekillendirildi.

Katmanlı hava savunması

Seri üretimi yapılacak AİC, ​​​​35 milimetre çekili hava savunma toplarının yanı sıra HİSAR Projesi kapsamında geliştirilmekte olan Füze Fırlatma Sistemi'nin de atış ve komuta kontrolünü üstlenecek.

AİC üzerinde 3 boyutlu arama radarı, takip radarı ve elektro-optik algılayıcı sistemi bulunuyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen sistem hedefin tespit edilmesi, dost/bilinmeyen teşhisinin yapılması, takibe alınması ve etkisiz hale getirilmesi için gerekli tüm fonksiyonları yalnızca kendi alt sistemlerini kullanarak gerçekleştirebiliyor.

AİC, kendisine bağlı namlulu silahlar ve füze sistemiyle katmanlı bir hava savunma yapısı oluşturacak.

Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi'ne entegre edilecek AİC, diğer hava savunma unsurlarıyla koordinasyon içinde görev yapacak.

Çekili toplara yeni yetenek

​​ASELSAN, 35 milimetre Çekili Top Modernizasyonu ile TSK envanterinde bulunan toplara, hava tehditlerine karşı etkinliğin istenilen düzeye çıkarılmasında önemli rol oynayan parçacıklı mühimmat atma yeteneği kazandıracak.

Toplarda bulunan alt sistemler, güncel teknolojiye uygun yeni sistemlerle değiştirilecek ve ihtiyaç duyulan mekanik iyileştirmelerle etkin bir hava savunma silahı ortaya çıkarılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.