Hayalleri direksiyon başında gerçek oldu

Çok sevdiği şoförlük mesleğini yapmak için yıllardır fırsat arayan İzmirli Gülseren Girgin, "Kadın Eli Taksiye Değecek" projesi sayesinde çocukluk hayalini gerçekleştirdi.

Hayalleri direksiyon başında gerçek oldu
Yayınlanma:

İzmir'de yaşayan iki çocuk annesi Gülseren Girgin'in yıllardır gerçekleştirmek için fırsat aradığı şoförlük yapma hayali, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının projesi kapsamında taksi durağında işe başlamasıyla gerçeğe dönüştü.

Sürücü kursu sahibi bir babanın kızı olan 43 yaşındaki Girgin'in araç kullanma merakı küçük yaşlarda başladı. 18 yaşında ehliyet alan Girgin, bir dönem açtığı dükkanda evcil hayvan satarak geçimini sağlamaya çalıştı.

Şoförlük yapma tutkusu ağır basan Girgin, dükkanını devredip hayallerinin peşinden koşmak için önce özel bir hastanenin ambulansında şoförlük yaptı.

Taksi şoförlüğü yapmak için işten ayrılan Girgin, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının kentte kadın taksi şoförü sayısını artırmak için başladığı "Kadın Eli Taksiye Değecek" projesine başvurdu.

Kursu başarıyla bitiren Girgin, İzmir'in ticari taksi şoförü sertifikasını alan ilk kadın sürücüsü olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı Taksi Durağı'nda çalışmaya başladı.

Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana hayal ettiği mesleğe kavuşmanın heyecanını yaşadığını belirtti.

İşe başladığı ilk gün duraktaki meslektaşlarıyla tanıştığını, onlardan mesleğin incelikleri hakkında bilgiler aldığını anlatan Girgin, ilk müşteriyi aldığı anı hiç unutmadığını dile getirdi.

Girgin, "Arabaya binen müşteri önce bir baktı, tabii alışkın olmayınca şaşırdı ama sonra alıştı. Ben şoförlüğü seviyorum, araba kullanmayı, insanları ve diyaloğu seviyorum. Hayalimde şoförlük hep vardı. Benim imkanım olsa uzun bir tır yolculuğuna çıkardım ama o imkanım olmadı. Ben de yapabildiğim kadarına razı oldum. O da burası oldu. Bu işteki en büyük destekçim ailem." diye konuştu.

"İzmir'de artık taksi duraklarına kadın eli değecek"

"İzmir'de artık taksi duraklarına kadın eli değecek." diyen Girgin, 150'ye yakın erkek meslektaşının çalıştığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı Taksi Durağı'nda yapacağı öncelikli işleri şu sözlerle anlattı:

"Artık bu durağın Gülseren kaptanıyım, nasipse başladık. Önce kılık kıyafetten başlarız herhalde. Kıyafetler biraz daha çekidüzen olsa diye düşünüyorum. Bir de Türk kahvesi getireceğim, o yokmuş burada. Sadece hazır kahve ve çay var."

Kendisi gibi çok kadın olduğunu, cesaret edip bu işe giremediklerini bildiğini anlatan Girgin, kendi deneyiminin onlar için iyi bir örnek olacağına dikkat çekti.

"Durakta tek kalmamayı çok isterim, bayan arkadaşlarım evde oturmamalı." ifadesini kullanan Girgin, taksi şoförlüğü mesleğinin de kadın çalışanlarla değerinin artacağına inandığını sözlerine ekledi.

"Durağımıza disiplin geldi"

Meslek odalarının başlattığı projeyi sonuna kadar desteklediklerini kaydeden Adnan Menderes Havalimanı Taksi İşletmesi İşletme Müdürü Naci Aktimur ise "Bir kadın şoför olmasından dolayı arkadaşlar arasında daha bir disiplin olacağına inanıyorum. Durağımıza bir heyecan katacak. Avrupa'daki kadın şoförler gibi Türk kadınlarının da bu işi yapacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Aktimur, en büyük isteklerinin kent genelinde kadın taksi şoförlerinin sayısının artması olduğunu, durağındaki tüm erkek şoförlerin bu projeye destek verdiğinin vurguladı.

İzmir'de 35 yıldır taksi şoförlüğü yapan 57 yaşındaki Hüseyin Buldan da daha önce hiç kadın meslektaşıyla çalışmadığını belirterek, kadınların bu meslekte başarılı olacaklarına inandığını dile getirdi.

Girgin'in başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Buldan, "O, bizim kızımız, kardeşimiz ve ablamız, onunla gurur duyuyoruz." dedi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, başlattıkları projenin Türkiye'ye örnek olduğunu, ilk eğitimlerden sertifika alan 15 kadın şoförün pilot olarak belirlenen duraklarda işe başladığını, 45 kadının da eğitimlerinin devam ettiğini kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.