Hemşirelik bölümünden örnek uygulama

SÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencileri, “Kırsal Alandaki Bölge Halkının Sağlık Davranışlarının ve Hemşirelik Öğrencilerinin Kırsal Alan Hemşirelik Uygulamaları İçin Becerilerinin Geliştirilmesi” isimli projeyi uyguladı.

Hemşirelik bölümünden örnek uygulama
Yayınlanma:

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencileri, ‘halk sağlığı hemşireliği’ dersi staj uygulaması kapsamında “Kırsal Alandaki Bölge Halkının Sağlık Davranışlarının ve Hemşirelik Öğrencilerinin Kırsal Alan Hemşirelik Uygulamaları İçin Becerilerinin Geliştirilmesi” isimli projeyi uyguladı. Konya’nın Sarayönü ilçesinde gerçekleştirilen projede 7 öğretim elemanı ve 120 öğrenci, 8 hafta boyunca bölge halkının sağlık düzeyinin belirlenmesine yönelik sağlık taramaları, sağlığı koruyucu ve geliştirici eğitimler uyguladı. Projede 396 vatandaşa obezite, hipertansiyon ve diyabet yönünden sağlık taramaları yapılırken iki bin 322 öğrenciye ağız-diş sağlığı, görme, duruş bozuklukları, obezite ve hipertansiyona yönelik sağlık taramaları yapıldı.

KAPSAMLI SAĞLIK TARAMALARI YAPILDI

Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklenen projenin yürütücüsü Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belgin Akın, “Kırsal alanda yaşayan bölge halkının sağlık davranışlarının geliştirilmesi için toplum temelli koruyucu ve sağlığı geliştirici hemşirelik hizmetlerinin bölge halkına sunulması ve hemşirelik öğrencilerinin eğitim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz proje 8 hafta sürdü. Bu kapsamda hemşirelik son sınıf öğrencileri, bölge halkının sağlık düzeyinin belirlenmesine yönelik toplum sağlığı taramaları, sağlığı koruyucu ve geliştirici eğitimlerin verilmesi, ihtiyaç duyulan konularda özellikle riskli gruplara yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi, okul sağlığı uygulamaları, çevre sağlığı hizmetleri ve sosyal sorumluluk projeleri gibi halk sağlığı hemşireliğinin rollerini yerine getirdiler” dedi.

“YEREL KURULUŞLAR PROJEYE ORTAK EDİLDİ”

Proje çalışmalarına bölgeyi ve bölge halkını tanımakla başladıklarını söyleyen Doç. Dr. Akın, “Toplumdaki bireylerin sosyodemografik özellikleri, sağlık özellikleri ve çevre özelliklerine ilişkin bilgiler, toplum liderleri ile görüşmeler, gözlemler, raporlar, istatistikler, aile sağlığı merkezleri kayıtları gibi mevcut ikincil verileri inceleme ve sağlık taramaları toplandı. Bu kapsamda bölgedeki muhtarlar, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve Sarayönü Devlet Hastanesi, Sarayönü Belediyesi, Sarayönü İlçe Emniyet Müdürlüğü, bölgede bulunan ilkokullar, ortaokullar ve liseler, işyerleri ve cami imamları ile görüşmeler yapıldı. Toplanan bilgiler doğrultusunda bölge için önemli sorunlar belirlendi ve çözüm önerileri geliştirildi” diye konuştu.

Melek Sarıtaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.