“Her sene bir önceki seneyi aratıyor”

Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, büyük umutlar ve hazırlıklarla başladı. Ancak umudunu törenlere saklayan esnaf, yerli ve yabancı turistten umduğunu bulamıyor.

“Her sene bir önceki seneyi aratıyor”
Yayınlanma:

Bu yıl 742.’si düzenlenen Şeb-i Arus törenleri için çok sayıda insan Konya’ya geliyor. Ancak umudunu törenlere saklayan esnaf, hayal kırıklığı yaşıyor. İş yapmamaktan yakınan esnaflar, bu durgunluğu turist rehberlerinin turistlerin, sadece işbirliği yaptıkları esnaflarla alışverişe müsaade etmesine, İstanbul gibi büyük şehirlerde yapılan alternatif törenlerin yapılmasına ve Konya Büyükşehir Belediyesinin Hz. Mevlana etkinliklerine yeterli düzeyde tanıtmamasına bağlıyorlar. Taksici esnafı Mustafa Şen Yiğit ve Yaşar Gök bu yılın çok durgun geçtiğini belirterek, Hz. Mevlana’yı etkinliklerinin başlamasına rağmen olumlu bir yansımasını göremediklerini daha önceki yıllarda daha yoğun çalıştıklarını ifade ettiler.

“ALTENATİF TÖRENLER YAPILMAMALI”

İşlerinin durgun olduğunu dile getiren Emin Gül, Hz. Mevlana’yı anma etkinliklerine gelen misafirlerin yüzde 70’inin yerli, yüzde 30’unun yabancı turistlerden oluştuğunu ifade ederek, henüz bir yoğunluğun olmadığını belirtti. Esnaf Tacettin Çetiner, “Tören başladı. Ancak görünürdeki kalabalığın bize olumlu bir etkisi yok. Günlük satışlarımızda bir artış olmadan devam ediyoruz. Bunun nedeni Konya haricinde de Hz. Mevlana törenlerinin yapıldığı göz önünde bulundurulursa artmayacağı ve kısmen de bir artış olmayacağının göstergesidir. Konya dışında alternatif törenler yapılmamalıdır. Daha önceki yıllara nazaran böyle bir durgunluk görülmedi. Tabii bu durumda turist rehberleri kendi anlaştığı kişilerin dükkânlardan alışveriş yaptırmasının da çok etkisi var” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR HZ. MEVLANA’YI TANITAMIYOR”

Mevlana Müzesi’nde 6 yıldır, esnaflık yaptığını dile getiren Mehmet Gelmez, “Daha önceki Hz. Mevlana törenlerinde kesinlikle boş duramıyorduk. Ne yazık ki şu anda önceki satışlarımızın yüzde 50’sini göremiyoruz. Biz satış yerleri olarak sinek avlıyoruz. Bu durumda Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gündüz programlarının kaldırılmasının ve siyasi krizin de etkili olduğunu düşünüyorum. Daha önceleri İranlılar genelde törenlerde gelir, yılbaşını da burada geçirirlerdi. Ancak törenler başlamasına rağmen hiç İranlı göremedim. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Hz. Mevlana’nın yeterince tanıtılmadığını ve yeterince katkıda bulunmadığını düşünüyorum. Her sene bir önceki seneyi aratıyor” diye konuştu.

Melek Sarıtaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.