İlaç krizi kapıda mı?

Her sene Türk Eczacılar Birliği (TEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokolün süresi 31 Aralık’ta sona eriyor. Eğer protokol imzalanmazsa milyonlarca hastayı yüksek ücretli ilaçlar ilaç sıkıntısı bekliyor.

İlaç krizi kapıda mı?
Yayınlanma:

Konuyla ilgili açıklamada bulunan 5. Bölge Konya Eczacıl Odası Başkanı Cemil Karakap, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan SGK ile imzalanan protokolün yenilenmemesi halinde ilaç krizinin kapıda olduğunu söyledi. Cemil Karakap, TEB ile SGK arasında imzalanan protokol 31 Aralık 2015 tarihinde sona ereceğini bildirdi. Karakap, bu tarihten sonra protokol imzalanamaz ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vatandaşların ilaçlarını fatura karşılığı ücretlerini de ödeyerek almak zorunda kalacağını söyledi.

“ZARARLARIMIZ KARŞILANMAMIŞTIR”

TEB ile SGK arasında protokol imzalanmaz ise ilaç krizi kapıda diyen, 5. Bölge Konya Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Cemil Karakap, TEB ve SGK arasında protokolün en son 2012 yılında imzalandığını belirtti. 30 Haziran 2015’te sona eren protokolün genel seçimlerden dolayı 31 Aralık 2015 tarihine ertelendiğini ifade eden Karakap, “Geldiğimiz noktada karşılanmayan stok zararlarımızın sürekli değişen uygulama hükümleri ve fiyat düşüşleri karşısında, bunlarla ters orantılı olarak artan işletme giderlerimiz karşısında artık eczanelerimiz depolara olan borçlarını ödeyemez, ilaç hizmeti veremez duruma gelmiştir. 2005 yılından bu yana yaklaşık 300 ün üzerinde fiyat düşüşü olmuş ve bu düşüler karşısındaki stok zararlarımızın yasada geçmesine rağmen hiç biri karşılanmamıştır” dedi. Cemil Karakap, yeni imzalanacak protokolde kurum tarafından istemiş oldukları taleplerin çoğunluğunun karşılanmaması durumunda ise eczacıların hizmet veremez hale geleceğini ve hastaların mağdur olacağını ifade ederek, vatandaşların ilaçlarını fatura karşılığı ücretlerini ödeyerek alacağını söyledi.

“PROTOKOLÜN İMZALANMASI GEREKİYOR”

SGK protokolünün yenilenmemesi durumunda hastaların para karşılığı ilaç alacağını söyleyen Eczacı Tercan Ünal, hali hazırda bazı medikal malzemeler ve ürünleri hastanın kendi cebinden ödediğini söyledi. Tercan Ünal, “Uygun görülürse SGK onları 45 gün sonra adına para çıkararak öder. Buradaki kötü taraf devlet ilacı kamu ıskontosu diyerek firmalardan ucuz şekilde alıyor. Ama biz eğer bu anlaşmayı yapamazsak perakende satışa geçersek üst fiyatı oldukça yüksek. Hem SGK’ ya hem de hasta için çok pahalıya mâl olacak bir sistem. Çünkü geri ödemesinde SGK’nın şartları var kurum ıskontolu oluyor. Bu hastanın zararına oluyor. Eczanelerde zorlanacak çünkü ilaç acil bir ihtiyaç yaşam için gerekli.  İmzalanması gerekiyor çünkü büyük bir kitle söz konusu. Sağlıkta çok büyük bir sıkıntı yaşanır oda halkı sokağa döker. Hali hazırda şu anda ilaç sıkıntısı var. Iskontolardan dolayı bazı ilaçlar piyasaya verilmiyor ya da istediği zammı alamadığı için” şeklinde konuştu.

“DEVLET İLE BİR ŞEKİLDE ANLAŞACAĞIZ”

Eczacı Kalfası Durmuş Danış ise protokolün bitmesi halinde gün uzatmalarına gidileceğini ve anlaşmaya varılacağını kaydetti. Devletin hiçbir hastayı mağdur etmeyeceğini belirten Durmuş Danış, “Eczacılarımızın tedirgin olmasına gerek yok, devletle bir şekilde anlaşacağız. Kimseyi de ilaçsız bırakmayız. Biz eczacılar olarak üzerimize düşeni yapacağız, devletin de üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. TEB sadece eczacıların hakkını korumakla sorumludur. Sağlık Bakanlığı ilaç ve eczacılık bölümünü bu artışlarla alakalı zamlı yapan kişilerdir. Devletin zam yapması lazım, eczacı kendi kafasından herhangi bir zam yapamaz. Mağduriyet noktasında ise kimsenin mağdur olacağını inanmıyoruz. 31 Aralık’a kadar bir süremiz var. Hükümet yeni kuruldu, Sağlık Bakanımız yeni geldi. Devlet ne kişileri nede kurumları mağdur eder” dedi. Vatandaşlar ise söz konusu protokolün ertelenmeden imzalanması gerektiğini belirterek aksi taktirde yüksek ücretli ilaç kullanan hastaların mağdur olacağını söyledi.

Adnan Yıldırım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.