İmar Barışı Kaçak Kuyu Sayısını Arttırdı (ÖZEL HABER)

Konya Kapalı Havzası’nda kaçak kuyuların önceki yıllara göre artış gösterdiğini söyleyen Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fethullah Arık, kaçak kuyu artışının en çok İmar Barışı sürecinde yaşandığını belirtti.

İmar Barışı Kaçak Kuyu Sayısını Arttırdı (ÖZEL HABER)
Yayınlanma:

Konya Kapalı Havzası’nda şu an varlığı bilinen 135 bin su kuyusu olduğunu belirten Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fethullah Arık,, bu kuyuların yaklaşık 35 bin tanesinin ruhsatlı  geriye kalan 100 bin kuyunun ise kaçak durumunda olduğunu belirtti. DSİ’nin geçmiş yıllarda açıklamış olduğu resmi rakamlara göre Konya Havzası’nda 98 bin kuyu olduğunu ve bu kuyulardan da yaklaşık 65 binin kaçak olduğunu sözlerine ekleyen Arık, “ Eğer önlem alınmazsa bu ruhsatsız kaçak kuyuların sayısı her geçen yıl artacak” dedi.

“RUHSATSIZ YAPILARA KANUNLA RUHSAT VERİLİYOR”

Ruhsatsız ve kaçak bir şekilde kullanılan kuyuların en çok İmar Barışı sürecinde arttığını önemle vurgulayan Fethullah Arık şöyle konuştu: “Uzun bir süredir devam eden bir İmar Barışı süreci var.Bu süreçte ruhsatsız kaçak kuyu sayısı arttı. İmar Barışı'nda kırsal alanlarda daha önceden ruhsatsız yapılmış yapılara kanunla ruhsat veriliyor. İmar alan vatandaşa da elektrik alma hakkı doğuyor. Bu elektrikle de kaçak kuyular çalıştırılıyor. Bu sebeple kaçak kuyu sayısı artmış vaziyette” diye konuştu.

“YILLIK 4 BUÇUK MİLYAR KÜP SU TÜKETİMİ YAPILIYOR”

Şu an Konya Kapalı Havzası’nda ne kadar yeraltı suyu olduğunun kesin verilerle açıklanamayacağını ama bu kuyuların ne kadar su tüketimine sebep olduğuna yönelik sadece tahminlerde bulunulabileceğini ifade eden Fethullah Arık, “DSİ’nin hesaplamalarına göre yıllık 4 buçuk milyar küp su tüketimi yapılıyor. Bunun 2 milyar metre küpü Yüzey suyundan karşılanıyor. Yaklaşık 3 milyar metreküp su ise yeraltı suyundan karşılanıyor. Ancak kaçak kuyuların ne kadar su tükettiği resmi olarak bilinmediği için bu yeraltı su kullanımının 2 veya 3 ile çarpılması gerekiyor. Dolayısıyla Konya Havzası’nda bilinen en önemli veri her sene yeraltı suyunun 1 buçuk 2 metre civarında düştüğüdür. Bazı yıllar bu oranlar daha yüksek olabiliyor. Yeraltı suyu her geçen sene düşüyor. Geçmiş senelerde bu seviye 1 metreler seviyesindeyken bugün düşüş her sene 2 metreye yakın düşüyor. Sonuç itibariyle yeraltı suyu sonsuz bir şey değil, bir gün elbet bitecek” ifadesinde bulundu.

“SUSUZ TARIMA GEÇİLMELİ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA TEŞVİK EDİLMELİ”

Konya Havzası’nda kuraklığa jeolojik olarak bir çözüm üretilemeyeceğini,  ancak su tüketiminin kontrol edilebileceğini sözlerine ekleyen Fethullah Arık, çözüm önerilerini şöyle sıraladı “Su kullanımını daha verimli hale getirebilmek için,  az su tüketen ürünler yetiştirmemiz gerekiyor. Büyükbaş hayvancılık çok yaygın, bu hayvanların su ihtiyacı fazla oluyor. Konya Havzası’nda küçükbaş hayvancılığa ve kuru tarıma geçebilirsek yeraltı su seviyesinin düşme oranını azaltabiliriz. Ayrıca kaçak kuyu sorunun çözümü için MEDAŞ gibi kurumlar bir aktör. Bu kurumların ruhsatı olmayan bir kuyuya ruhsat vermemeleri, tarımsal alanda yapı inşa edilirken DSİ’nin görüşü alınmalı. Ayrıca kırsalda bulunan bir evin tüketeceği elektrik miktarları kontrol edilmeli. Amacından fazla tüketimin bulunduğu yerler inceleme altına alınmalı” dedi.

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.