İmar yönetmeliği inşaat sektörüne farklılıklar getirdi

Yeni İmar Yönetmeliği, 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde' farklılık getirecek ve inşaat sektörü açısından büyük önem arz edecek.

İmar yönetmeliği inşaat  sektörüne farklılıklar getirdi
Yayınlanma:

Yeni İmar Yönetmeliği, 1 Ekim 2017 yılı itibariyle yürürlüğe giriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte uygulanması kararlaştırılan imar yönetmeliği, inşaat sektörü için büyük önem arz edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitlere kentsel dönüşüm projeleri için verilen yüzde 25 inşaat hakkı için de değişiklik gerçekleştirdi. 

“İMAR YASASI BAZILARINA AVANTAJ BAZILARINADA DEZAVANTAJ SAĞLIYOR”

Bu yasanın sektöre etkisinden bahsedebilmemiz için inşaat alanlarının metrekaresine göre değerlendirilebilir diyen müteahhit Zafer Ergün “Bu çıkarılan kanun büyük iş yapanlar için dezavantajı olabilir ancak küçük metrekarelik alanlarda iş yapanlar için bir avantaj sağlıyor. Örnek verecek olursak 4+1 veya 5+1 gibi daire yapacak olanların kar marjlarına yönelik etki edebilecek bir yasayken küçük çapta iş yapanlar için aynı zamanda olumlu yönde bir gelişme oldu. Diyebiliriz ki her kanun gibi bu yasada birilerini memnun ederken birilerini de memnun etmeyecek bir düzenleme oldu” diye konuştu.

“KONYA’DA MÜTEAHHİTLER KARATAY İLÇESİNE YATIRIM YAPIYOR”

İmar Yasası’nın inşaat sektörünü etkilediğini belirten müteahhit Mehmet Baysal,“Şu anda demirinden, betonuna inşaat sektöründe kullanılan tüm yapı malzemelerine yüzde  30 oranında bir zam geldi. Bu sektöre hakim biri olarak 100 milyar’a yaptığımız 3+1’i 130 milyara mal ediyoruz. Bu sene yeni bir imar yasası çıktı ve bu yeni yasa ile birlikte inşaata yüzde 30’luk bir zamda eklenmiş oldu ve buda külfet getirdi. Şu anda imar çalışması yapacak herkes 3 yıl sonra yapacağı projeleri şimdiden çizmeye başlıyor. Bundan sonraki arsalar artık Yeni İmar Yasası’na göre şekilleniyor ve piyasa biraz daha pahalanacağa benziyor. Yeni yasaya göre 100 dairelik bir arsa artık 70 daireye düştü. Bu durumda inşaat sektöründe planlanan yapımı süren inşaatlarda yüzde 30’luk bir kayıp demek. İmar Yasası gerçekten sektörün büyük sıkıntılarından biri oldu. 11. ayda 2 Trilyon değerindeki bir arsaya 70 daire sığıyorken bu rakam  artık bu 40 daireye kadar düşecek. Arsa sahiplerinin fiyatlar düşmeyince arsa payına düşen daire sayısı da azaldı. Müteahhitlerin çoğu, kentsel dönüşüm bölgesi olarak görülen Karatay’a yönelmiş durumda. Konya’da inşaatların yüzde 60’ı Karatay ilçesinde gerçekleştiriliyorken bununla birlikte Fetih Caddesi ve Kovanağzı bölgesinde bir inşaat artışı söz konusu” dedi. (Berat Bayındır)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.