İnşaat malzemelerinde KDV indirimi yapılmalı

Konya İnşaatçılar ve İnşaat Malzemeleri Satıcıları Odası Başkanı Ali Yazar, doların yükselmesine bağlı olarak inşaat sektöründe fiyatların yüzde 30 oranında arttığını ve bu artıştan dolayı inşaat sektörünün yavaşladığını söyledi.

İnşaat malzemelerinde KDV indirimi yapılmalı
Yayınlanma:

Konya’da inşaat sektörünün diğer illerle kıyaslandığı zaman üst sıralarda yer aldığını ifade eden Konya İnşaatçılar ve İnşaat Malzemeleri Satıcıları Odası Başkanı Ali Yazar, “Konya’da kaliteyi yükseltecek yaşam alanları  ile sektöre yepyeni bir bakış açısı getirerek işlevsel ve estetik bağlamında birebir örtüşen güvenli binalar inşa edilmektedir. Konya’da ayrıca sağlam ve sağlıklı bir yapılaşma mevcut bulunmaktadır” diye konuştu.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FİYATLARDA YÜZDE 30 ORANINDA ARTIŞ MEYDANA GELDİ”

İnşaat sektörünün Türkiye’de lokomotif sektörler arasında ön sıralarda  yer aldığını söyleyen Ali Yazar, inşaat sektörünün canlanması için tüm inşaat malzemelerindeki KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti. KDV indiriminin geçicide olsa düşürülmesinin piyasayı hareketlendireceğini ifade eden Yazar, “İnşaat sektörü kendisiyle birlikte pek çok sektörü  geliştirdiği için  önünün açılması ve desteklenmesi gerekiyor. Son zamanlarda doların yükselmesine bağlı olarak inşaat sektöründe fiyatlarda yüzde 30 oranında artış meydana geldi” şeklinde konuştu.  

“FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI SEKTÖRÜN YAVAŞLAMASINA NEDEN OLUYOR”

İnşaat malzemelerinde maliyetlerin artmasına paralel olarak ev fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Yazar, “Arz ve talep olayından dolayı fiyatların yüksek olması sektörün yavaşlamasına neden olmaktadır. Esnaflarımıza KDV indirimi, finansman desteği yapıldığı takdirde, istihdam artacak ve güven ortamı yaratılacak böylece inşaat piyasası da rahatlayacaktır. Bu sayede konut maliyetleri azalacak, tüketiciler daha ucuz konut sahibi olacak ve inşaat sektörü daha da hareketlenecektir. Bunun için devletin verdiği destekler ve teşvik edici uygulamalar hem sektöre hem ekonomiye hep pozitif katkı sağlayacaktır” dedi.

“KDV’NİN YÜKSEK OLMASI EV FİYATLARININ YÜKSELMESİNE SEBEP OLUYOR”

İnşaat sektöründe doların artmasına bağlı olarak fiyatların arttığını belirten müteahhit Ali Kaymak, “Demir, beton, çimento, tuğla, kiremit, alçı ve sıvada fiyatlar attı. İnşaat malzemelerinde yüzde 30 oranında bir artış söz konusu. Özellikle demirde fiyat artışı çok fazla geçen yıl bin 560 TL’ye aldığımız demiri bu yıl 2 bin 670’TL’den alıyoruz bana göre fiyat artışı yüzde 30’dan bile daha fazla diye düşünüyorum. Malzemelerde ki fiyat artışı ustalığa da yansıdı. Sektörün canlanması için şu anda yüzde 18 olan  KDV oranları ve tapuda binde 4 olan harçlar binde 3’e düşürülerek bu konuda bir adım atılabilir. KDV’nin yüksek olması ev fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Müteahhitlerin tek sıkıntı çektiği konu demir” diye konuştu. Vatandaşların yüzde 80’inin evlerini kredi ile aldığını ifade eden Ali Kaymak, “Maliyetlerdeki fiyat artışı ve banka kredi oranları yüksek olduğu için vatandaş o yüzden ev alamıyor. Bu piyasanın canlanması için kredi ve faizlerin düşük olması gerekiyor. Değilse inşaat sektörü canlanmaz. Herkes müteahhitlik yapar hale geldi ev yaptıran çok ama alan azaldığı için arz talep dengesi bozuldu” dedi.

Muhabir: Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.