İnsan sesine en yakın ses: Ney

Nene Hatun Park’ında bizi karşılayan ney sesi, neyzen Ali Erol’un sanatını icra ettiği atölyesinden geliyor.

İnsan sesine en yakın ses: Ney
Yayınlanma:

Ortaokul yıllarında kartonlardan, borulardan ney yapıp çalan Ali Erol, Türkiye’de ve yurt dışında sergiler açan bunun dışında ney dersleri de veren bir neyzen.

53 yaşında olan Neyzen Ali Erol’un ney ile tanışması ortaokul yıllarındayken hocasının sınıfa ney getirmesiyle başlamış. Erol, hocasının sınıfa ney değil de tambur getirseydi belki şu anda ona ilgili olacağını söyledi. Neyzen Erol, ney sesinin içini kavurduğunu daha sonra bu aşkla borulardan, boru bulamadığı zamanlarda kartonları boru şeklinde yapıp neyden çıkan sesi çıkarmaya çalıştığını anlattı.

“BİR NEFES HUZUR”

Erol, Ney’in üflemeli bir çalgı olduğunu kavala çok benzediğini fakat kaval gibi olmadığını, neyin daha çok doğaçlama bir enstrüman olduğunu, çocukluğundan beri tasavvufa ilgisi olduğunu örneğin gitar gibi çalgı aletlerini çalamayacağını, daha çok Klasik Türk ve Batı Müziğini sevdiğini belirtti. Neyi “Bir nefes huzur” olarak tanımlayan Erol, ney sanatına aşkla bağlılığından bahsederken en huzur veren sesin ve insan sesine en yakın sesin ney sesi olduğunu söyledi. Erol, neyin tarihinin Milat’tan önceye dayandığını daha Türkiye, Suriye, İran ve Irak ile özdeşleşmiş bir enstrüman olduğunu ifade etti.

‘‘TÜRK MUSİKİSİ DÜNYA KLASİKLERİARASINDA BİR ŞAHESERDİR’’

1980’li yıllardan beri Konya Musiki Derneği üyesi olduğunu belirten Erol, halk eğitim merkezlerinde ney yapımı ve çalımı hakkında hocalık yaptığını, öğrenci grubu yaş ortalamasının daha çok 20 olduğunu fakat 65 yaşında da bir öğrencisi olduğunu vurguladı. Erol, “Türk musikisi, dünya klasikleri arasında bir şaheserdir” dedi. Atalarımızın bizim müziğimizi zirveye taşıdığını, o deryanın içinde olmanın ve bir nebze de olsa faydalanmanın onu mutlu ettiğini söyleyen Erol, yurt dışındaki sanatkârlarında bizim müziğimize hayran olduğunu dile getirdi. Yurt dışında öğrencileri olduğunu çok fazla da neyzen bulunduğunu söyleyen Erol, Fransa’da Adrian isimli bir sanatçı dostu olduğunu ve bu sanatçının öğrencilerine Türk müziğinden başka müzik öğretmediğini ve bizim müziğimize hayran olduğunu, Fransız sanatçı Adrian’ın Türk müziğine sahip çıkmasının çok hoşuna gittiğini ve bu yüzden en güzel neyini ona hediye ettiğini söyledi. (Aslı Çetin)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.