Irak resmen duyurdu! Baştan sona kat edecek

Kerkük dahil statüsü tartışmalı tüm bölgelerde hakimiyet sağlayan Irak hükümeti, tüm topraklarını baştan sona kat edecek yeni bir petrol boru hattı ağı planladığını duyurdu.

Irak resmen duyurdu! Baştan sona kat edecek
Yayınlanma:

Bağdat merkezi yönetimi, inşa edilecek yeni boru ağının Türkiye'nin de yer aldığı komşu ülkelere gönderilecek sevkiyatta önemli rol oynayacağını belirtti. Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, yeni boru ağının ülkeyi boydan boya katedeceğini, pahalı ve tehlikeli olan tanker taşımacılığını devre dışı bırakacağını söyledi.Açıklama, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de Kerkük'ü de dahil ederek bağımsızlık referandumu düzenlemesine misilleme olarak Irak hükümet güçlerinin başta Kerkük olmak üzere statüsü tartışmalı tüm bölgeleri peşmergeden almasının sonrasında geldi.

TÜRKİYE'DEN DÜNYA PAZARLARINA

Boru hattı, Irak'ın Türkiye dahil komşularına göndereceği ham petrol sevkiyatında önemli bir rol oynayacak. Halihazırda Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye giden bir boru hattı bulunuyor. Savaşlar nedeniyle kapanan boru hatları arasında IKBY'yi neredeyse baypas eden hat, Suriye'den Lübnan'a giden hat ve Suudi Arabistan üzerinden Kızıl Deniz'e ulaştıran hat da bulunuyor. Bağdat merkezi yönetimi, IKBY'yi devreden çıkaran eski boru hattını onarmaya başladığını ekimde duyurmuştu. Irak'tan Türkiye'ye iki paralel boru hattı var. Son bir yılda Irak'tan Türkiye'ye taşınan ham petrol miktarı 208 milyon varil. Bunun yüzde 65'i Türkiye'den dünya pazarlarına gönderiliyor.

KULLANILMAYAN KAPASİTE

Boru hatlarının toplam kapasitesi 553 milyon varil düzeyinde. Kapasitenin 208 milyon varili kullanılıyor. Kalan 345 milyon varillik potansiyelin kullanılması, 20 milyar dolar gelir getirebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.