'Irak-Türkiye ilişkileri daha da gelişecek'

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol, "Türkiye'de nasıl bir hükümet gelirse gelsin, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini düşünüyorum" dedi

'Irak-Türkiye ilişkileri daha da gelişecek'
Yayınlanma:

LONDRA (AA) - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ileIrak arasında önemli ve karşılıklı ekonomik çıkarlar bulunduğunu belirtti.

Irak'ın, Türkiye'nin önemli bir komşusu olduğunu ifade eden Birol, "Türkiye'de nasıl bir hükümet gündeme gelirse gelsin, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini ve olumlu adımlar atılacağını düşünüyorum. Çünkü hem tarihi olarak, hem kültürel olarak, hem coğrafi olarak, hem de ekonomik olarak herşey bu sonuca çıkıyor" dedi.

İran'a yönelik yaptırımların kaldırılma olasılığı ve bu ülkenin petrol ve doğalgazının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara ulaştırılması ihtimaline ilişkin ise Fatih Birol, "Eğer uluslararası camiayla kesin bir anlaşmaya varırsa İran'ın, Türkiye'ye ve dünyaya önemli bir petrol ve doğalgaz üreticisi olacağını düşünüyorum" dedi. 

İran'ın halihazırda ihraç edebileceği ciddi bir petrol potansiyeli olduğunu belirten Birol, bunun da günlük yarım milyon varile denk geldiğini söyledi. Birol, İran'ın dünyadan yatırımları ve teknolojiyi aldıkça mevcut üretim kapasitesini artırabileceğini ancak bunun birkaç yıl daha alabileceğini ifade etti. 

-"Gazprom önemli projelerden"

Gazprom'un Botaş ile imzalanacak anlaşmanın bu ay sonuna kadar tamamlanabileceğini açıkladığının anımsatılması ve Türk Akımı projesinin geleceğiyle ilgili ne düşündüğünü sorulması üzerine Birol, "Rusya'dan, Ortadoğu'dan ve Kafkaslar bölgesinden gelebilecek petrol ve doğalgaz için Türkiye'nin son derece önemli bir opsiyonu olduğunu düşünüyorum. Birçok proje var, Türk Akımı da bunlardan bir tanesi. Herhalde biraz daha bekleyip, Türk Akımıyla ilgili ekonomik, teknolojik faktörler nelerdir, siyasi konteksine bakmak lazım. Bu da şu an itibariyle, önemli projelerden bir tanesi olarak masada duruyor" yanıtını verdi. 

Londra'da açıklanan "Enerji ve İklim Değişikliği Raporu" çerçevesinde Türkiye'nin rolünü de değerlendiren Birol, Türkiye'nin uluslararası camianın saygın bir üyesi olduğunu, bu bakımdan iklim değişikliği ve çevreyle ilgili atacağı adımların herkes tarafından merakla beklendiğini kaydetti.  

Türkiye'nin durumunun birçok Avrupa ülkesinden ya da ABD'den daha farklı olduğunu dile getiren Birol, "Çünkü Türkiye gelişmekte olan bir ülke, enerjiye çok fazla ihtiyacımız var. Ama enerjiyi mümkün olduğu kadar çevreye daha az zarar verecek şekilde kullanmamız lazım. Bunun için de yenilenebilir enerjiyle ilgili atılacak adımlar son derece önemli" diye konuştu. 

Türkiye'de enerji verimliliğiyle ilgili yeni yasalar çıktığını ve bu yasaların yürürlüğe girerek, uygulanmasının önemli olduğunu belirten Birol, şunları kaydetti:

"Türkiye'de nükleer enerjinin, enerji piyasasında giderek önemli bir rol oynacağını düşünmek de son derece önemli. Çünkü nükleer enerji karbondioksit emisyonu çıkarmayan bir teknoloji. Türkiye'nin yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve nükleerde ciddi adım atması lazım ve buna bağlı olarak ülkemizin de iklim değişikliğiyle mücadelede saygın yerini alması gerekir."

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü’ne seçilen Fatih Birol'un bu görevine eylül ayında başlaması bekleniyor.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.