“Kadın elinin değdiği her yer farklı olur” #OzelHaber

Ak Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile ilgili değerlendirmede bulundu

“Kadın elinin değdiği her yer farklı olur”  #OzelHaber
Yayınlanma:

Kadınlara tanınmış olan seçme ve seçilme hakkı konusunda görüşlerini belirten Ak Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk tarafından 83 yıl önce Türkiye’de kadınlara 1930 yılında seçme 1934 yılında ise seçilme hakkı verilmiştir.  Bu Türk kadını için güzel bir gelişmedir. Ama bu konunun acı  tarafları da bulunmaktadır.  Türkiye’de 7 Haziran 2015 yılında bizler  ilk başörtülü kadın vekiller olarak seçimleri kazandıktan sonra meclise girdik. Meseleye bu açıdan baktığımız zaman kadına özgürce seçme ve seçilme hakkı verildi demek biraz eksik kalmaktadır. Özellikle 28 Şubat sürecinde kadınlar sadece meclise değil kamusal çalışma alanlarına yani hekimliğe, öğretmenliğe giremiyordu” diye konuştu.

“KADIN VEKİL OLARAK MECLİSTE YER ALMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Milletvekili Erdoğan,  seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında kadınlara verildiğini ama bir kısmın faydalanamadığı bir hak olarak yıllarca insanların içinde kaldığını ifade etti. Erdoğan, “1999’da Merve Kavakçı ilk defa seçilip meclise girdiği zaman geçmişte bir siyasetçimiz meclis kürsüsünden “bu kadına haddini bildirin” diye bağırmıştı. Ama biz bu süreçleri çok şükür atlattık. Her türlü insanın özgürce fikrini söyleyebildiği ve seçilebildiği ortamların oluşturulması ile milli iradenin çatısı altında bizler bunu yapmaya çalışıyoruz. Atatürk’ün kastettiği seçme ve seçilme hakkı günümüzdeki siyaset anlayışı ile aynı diye düşünüyorum. Bizler kadın vekiller olarak aldığımız emanetin arkasındayız. Kadın vekil olarak mecliste yer almak, farklı bakış açılarıyla çözümler üretmek ve kadınları temsil etmek bizim için önemli. Ayrıca bugün TBMM çok sayıda kadın milletvekilinin yer almasında Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük katkısı bulunmaktadır. Bütün kadınlar adına kendilerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖZELLİKLE YEREL YÖNETİMLERDE KADINLARA YER VERMEMİZ GEREKİYOR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  şu anda 4 partinin  81 kadın milletvekili olduğunu söyleyen Erdoğan, bu oranın yüzde 14,5’e  tekabül ettiğini belirtti. Erdoğan, “Türkiye genelinde Mecliste Ak Parti’nin 34 tane kadın milletvekili bulunuyor. Konya’da ise  toplam 14 milletvekili varken Ak Parti’den 2 kadın milletvekili siyasette yer alıyor. Özellikle yerel yönetimlerde kadınlara yer vermemiz gerekiyor biz bu konuda biraz zayıf olsak da şunu unutmamalıyız ki kadının elinin değdiği her yer farklı olur” dedi.

Muhabir: Gamze Erdoğan  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.