“Kadın girişimcilerin sayısı artırılmalı”

Konya İş Kadınları Derneği Başkanı (KİKAD) Zeynep Aktuna, “Konya’da kadın girişimci sayısını daha da artırarak, kadınların iş hayatında aktif rol almasını sağlayacağız” dedi.

“Kadın girişimcilerin sayısı artırılmalı”
Yayınlanma:

Konya İş Kadınları Derneği Başkanı Zeynep Aktuna ile kadının iş hayatındaki rolünü ve başkanlığa geldiği bu yeni dönemde neler yapacağını konuştuk.

Zeynep Aktuna kimdir?

Konya’nın Ilgın ilçesinde doğdu. İlköğretim ve liseyi Ilgın’da tamamlandıktan sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Bir süre idari hâkimlik yaptıktan sonra istifa ederek, serbest avukatlık yapmaya başladı.

Konya İş Kadınları Derneğinden söz eder misiniz?

Konya İş Kadınları Derneği 23.03.2007 tarihinde kuruldu. Bu yıl Konya İş Kadınları Derneği sağ olsun beni başkanlığa layık gördüler. İnşallah gereğini yerine getiririz diye düşünüyorum.

Sosyal projelerde elimden geldiğince yer almaya çalışıyorum. Kikad, demokrasi ve insan hakları evrensel ilkelerine bağlı, inanç ve düşünce özgürlüklerine saygılı, partiler üstü konumuyla iş kadınlarının iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak için çalışır. KİKAD, kalkınmakta olan Türk ekonomisinde iş kadınlarının rolünü güçlendirmek için gerekli faaliyetleri yapar, iş kadınlarının kalkınmaya öncülük yapmasına önayak olur. TÜRKKONFED(Türk Girişim Ve İş Dünyası Konfederasyonu) bağlıyız.

Derneğinizin amacı nedir? Kaç üyeniz bulunuyor?

Derneğimizin kuruluş amacı, kadınların iş dünyasında ki statülerini sağlamlaştırmak, kadın girişimci sayısını artırmak, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek amacıyla kadın girişimci derneklerinin yürütmekte oldukları faaliyetlere destek olmak, ülke ekonomisine katkılarını artırmak, kadın girişimcilerin kendi aralarındaki işbirliği ve dayanışmayı sağlayarak, amacına yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Şu anda şehir dışına taşıdığı için çıkan üyelerimiz de oldu. Toplamda 38 üyemiz bulunuyor.

İş hayatında aktif olarak yer almak isteyen kadınlara nasıl yardımcı oluyorsunuz?

Kadın girişimci sayısını arttırmak en büyük hedeflerimizden biri olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle iş hayatında aktif olarak rol almak isteyen kadınlarımız bize ulaşacak. Kadın girişimcimiz hangi iş kolunda çalışmak istiyorsa, derneğimiz o iş koluna ait her türlü bilgiyi hatta vergi levhasının bile nasıl alınacağına dair her türlü bilgi imkânının sunacağız. Aynı zamanda benzer iş kolunda hizmet vermek isteyen üyelerimizle yeni girişimcilerimizi bir araya getirerek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmalarını da sağlayacağız.

Girişimcilere manevi desteğin yanı sıra maddi destek de sağlayacak mısınız?

Kadın girişimcilerimize elimizden geldiğince maddi ve manevi destek sağlayacağız. Tabii maddi destek söz konusu olduğunda bu durum ancak üye sayımızın artmasıyla olacaktır. Çünkü derneğimiz ne kadar büyürse, o kadar çok kişiye fayda sağlayacaktır. Sayın Valimiz Muammer Erol ve Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ile görüşmelerde bulunduk. Onlar da ortaya koyacağımız projeler konusunda destek olacaklarını ifade ettiler.

Bu yeni dönemde hangi faaliyetleri gerçekleştireceksiniz?

Şu an daha çok eğitimlere yönelik çalışıyoruz. Yakın planda Eskişehir’deki iş kadınlarımızla bir araya gelerek neler yapabileceğimizi konuşacağız. Üyelerimize sosyal ve kültürel etkinlere katılmalarını sağlıyoruz. 25 Aralık’ta Başarı psikolojisi eğitimimiz var. Kişisel gelişim programları bilgilendirmeler yaparak, birbirimize destek olmaya çalışıyoruz. kadın girişimcilerimize yönelik faaliyetlerimiz artarak devam edecektir.

KİKAD olarak bölgesel örgütlenmeyi gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Kadın girişimcilerin bölgesel örgütlenmesine bilgi, tecrübe ve eğitim gibi destekler sağlayarak girişimci kadınların sayısını artırmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bölgesel örgütlenmeyi istiyoruz. KİKAD olarak geçtiğimiz günlerde derneğimizin eski başkanı Aysun Nurullahoğlu, TÜRKKONFED’in toplantısına katılarak, bu ortamda bu dunum dile getirdi. Bizler bir araya gelerek, bölgesel bir örgütlenme oluşturmayı düşünüyoruz. Yakın planda böyle bir durum söz konusu olacak.

Türkiye toplumunda  sizce kadın iş hayatında etkin olarak rol oynuyor mu?

Toplumun çok derinlerine inmek gerekir. Çünkü toplumun kadına bakış açısının hala farklı olduğunu, bu bakış açısının yüzde yüz değiştiğini düşünmüyorum. Geçmişten gelen birtakım ön yargılar devam ediyor. Tabii çok da gerilerde değiliz. Çünkü seçme seçilme hakkını ilk kez Türkiye Cumhuriyeti kadınlara vermiştir. Ancak dediğim gibi henüz yeterince kadınlar iş hayatında aktif bir şekilde yer aldığını düşünmüyorum. Kadın girişimcilerimize sağladığımız destekler zamanla artarak çoğalan bir ivmeye sahip olacaktır. Konya’da kadın girişimci sayısını daha da artırarak, kadınların iş hayatında aktif rol almasını sağlayacağız.

Melek Sarıtaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.