Kadın istihdamda hedef en az 'yüzde 35'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, 2023'te kadın istihdam oranının yüzde 35'in üzerinde olmasını hedeflediklerini bildirdi

Kadın istihdamda hedef en az 'yüzde 35'
Yayınlanma:

ANKARA - ZEHRA AYDIN (AA) - Prof. Dr. Emine Nur Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun yüzde 49,8'inin kadınlardan oluştuğunu fakat toplam istihdamda kadın oranının yüzde 27 olduğunu söyledi.

Kadınların iş gücüne katılım oranının ise yüzde 31 olduğunu ifade eden Günay, "Son on yılda kadınların iş gücüne katılım oranı 7 puandan fazla, kadın istihdam oranı ise 6 puandan fazla artmıştır. Bu çok önemli bir gelişmedir" dedi.

Revize edilmiş verilerle, son 16 ay içinde artan katılımın istihdamla desteklenmesi sonucu 2014 Ocak ayında 6 seviyesinde olan kadın işsizliğinin 2015 Mayıs ayında 5 seviyesinde tutulabildiğini belirten Günay, 2015 Mayıs ayı itibarıyla kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 32,1 iken, istihdam oranlarının yüzde 28,4 olarak gerçekleştiğini ve bu verilerin kadınlar için daha fazla iş imkanı yaratılması gerektiğini gösterdiğini dile getirdi.

AK Parti'nin kadın istihdamına ilişkin hedeflerine değinen Günay, "2023 hedefimiz kadın istihdam oranının yüzde 35'in üzerinde olmasıdır. İş gücü piyasasının etkinleştirilmesi programı hedefi ise kadın istihdam oranının 2018 itibarıyla yüzde 31'e, iş gücüne katılım oranın yüzde 35'e yükseltilmesidir" ifadesini kullandı.

"Kadınlarda kayıt dışı istihdam yüzde 35 düzeyinde"

Kadınların iş gücüne katılımı açısından Türkiye'nin sadece gelişmiş Batı ülkelerinin gerisinde değil, aynı zamanda bazı Asya ve Latin Amerika ülkelerinin de gerisinde olduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu:

"İş gücüne katılım oranının düşük olmasının en önemli nedeni kadınların yeterli eğitim düzeyinde olmamaları, çalışırken yeterli destek hizmetleri alamamaları veya kurumsal politikaların yetersiz olmasındandır. Mesela yüksek öğretim mezunu kadınların yüzde 71,8'i iş gücüne katılıyorken, lise altı eğitimlilerin yalnızca yüzde 27,5'i iş gücüne katılmaktadır. Tabii burada kayıt dışı istidamı da göz önüne almak gerekir. Kadınlarda kayıt dışı istihdam yüzde 35 düzeyindedir, 2018 itibarıyla yüzde 30'lara düşürülmesi hedeflenmektedir. Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 29'luk hedefe ulaştığında Türkiye'deki tüm hane halklarının toplam geliri üzerindeki artışın ise yüzde 7 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Literatürde, yapılan çalışmalar kadınların iş gücüne katılım oranı ile ekonomik kalkınma arasında bir etkileşim olduğunu göstermektedir."

Kadın istihdamını destekleyen politikalar

Prof. Dr. Günay, kadınların eğitim düzeylerinin artırılmasına ve her eğitim düzeyinde çalışmaya teşvik edecek kurumsal ve devlet politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kız çocuklarımızın eğitim görmesi ülkemizde zorunludur ve kız çocukların okutulması için bir dizi teşvik uygulanmaktadır. Kadın istihdamının artmasında devlet-özel sektör-aile işbirliği çok önemli. Kadınların iş gücüne katılımını ve kadın istihdamını artırmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda birçok düzenleme yapılmıştır. Örneğin 2008 yılında yürürlüğe giren bir yasa gençlerin ve kadınların istihdamını artırmak amacıyla belli şartlar altında sigorta primlerinin işsizlik fonundan ödenmesini sağlamıştır."

Günay, 2011 yılında yürürlüğe giren bir başka düzenlemeyle İŞKUR'a kayıtlı olup da mesleki eğitime katılmış bireylerin sigorta primlerinin işsizlik fonundan ödenmesinin sağlandığını belirtti.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.