Kadınlara ‘+1’ istihdam çağrısı

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) iftarına katılan Emine Erdoğan, istihdam çağrısı yaptı. Erdoğan, “Işkadınları olarak, kendi alanınızda +1 kadın istihdamı ile hem ekonomiye can suyu verir hem de kadınları güçlendire-bilirsiniz.

Kadınlara ‘+1’ istihdam çağrısı
Yayınlanma:

TİKAD bünyesinde böyle bir istihdam seferberliği başlatmak, inanıyorum ki, gücümüze güç katacaktır” dedi.TÜRKİYE İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) önceki akşam iş dünyasındaki kadınları buluşturan iftarına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, işkadınlarına +1 kadın istihdamı çağrısında bulundu. Işkadınlarını arkalarından gelecek kadınları usta-çırak ilişkisiyle yetiştirmeye de çağıran Emine Erdoğan, “Işkadınları olarak, kendi alanınızda +1 kadın istihdamı ile hem ekonomiye can suyu verir hem de kadınları güçlendirebilirsiniz. TİKAD bünyesinde böyle bir istihdam seferberliği başlatmak, inanıyorum ki, gücümüze güç katacaktır. Öte yandan her biriniz kendinizden bir tane daha yetiştirmek üzere, bir usta-çırak seferberliği başlatsanız, bu ne kadar büyük bir kazanım olur. Biliyorsunuz, geleneksel kültürümüzde birikim ve tecrübe bu yolla aktarılır, her ustanın dizinin dibinde, işin usulünü, ahlakını, adap ve inceliklerini öğrenen bir çırak bulunurdu” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALI

Emine Erdoğan 250 davetlinin bulunduğu iftar salonunda iş dünyasındaki kadınlara hitaben yaptığı ülke ve dünya sorunlarının altını çizen bir konuşma yaptı. Batı ülkelerini çifte standart uygulamakla eleştiren Emine Erdoğan, “Ülkemizin sorunlarını çözmek için buluşma noktamız milli politikalar, küresel sorunlar içinse insani yaklaşımlardır. Uluslararası siyasetin nasıl bir bencillik üzerine kurulduğunu hepiniz görüyorsunuz. Çalışıp çabalayarak, alın teri ile kendi bütünlüğünü koruma çabasındaki ülkeleri ve dünyanın mazlumlarını nasıl bertaraf etmeye çalıştıklarını anbean seyrediyoruz. Batı merkezli ekonomik ve siyasi hegemonya düşüncesi, insan, kadın ve çocuk haklarını hep bastırıyor. Üstelik özgürlüğün, insan haklarının sözcülüğünü en çok kendileri yapıyorlar. Bu çifte standardı görmek, insani ve ahlaki bir duruşu benimsemek, son derece şahsiyetli bir tavırdır. Bu yaklaşımla ülkemiz için çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Güç birliği yapar, doğru planlamalarla etkin adımlar atarsak, üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur” dedi.

W20’NİN HEDEFLERİ

Emine Erdoğan, geçtiğimiz yıl G-20 toplantıları kapsamında gerçekleştirilen ve Türkiye’den de kadın STK temsilcilerinin de katıldığı W-20 toplantılarına da atıfta bulunduğu konuşmasında, “TİKAD’ın da içinde bulunduğu Kadın-20 girişiminde, 2025’e kadar kadın ve erkeğin iş gücüne katılım farkını yüzde 25’e indirme hedefi koymuştuk. Bu küresel hedefe biz kendi ülkemizde ulaşmak için çabalayalım. Işkadınları olarak, kendi alanınızda +1 kadın istihdamı ile hem ekonomiye can suyu verir, hem de kadınları güçlendirebilirsiniz” dedi.

YURDUM ŞİİRİNİ OKUDU

EMİNE Erdoğan konuşmasında Necip Fazıl Kısakürek, Mevlana ve Cahit Külebi’den alıntılar yaptı. Necip Fazıl’ın “Eğer tadını bilirseniz, ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir” sözünü hatırlatan Erdoğan, “Bu mübarek günlerde paylaşmanın lezzetini duyanlara ne mutlu” dedi. Erdoğan, “Mevlana’nın pergel benzetmesinden ilham alarak, bir ayağımızı bu ülkenin değerlerine sabitlemeli, diğeri ile de yerkürenin birikimine açılmalıyız. Dünyada bizi bekleyen büyük fırsatlar var. Bu dengeyi doğru kurduğumuzda hem küresel rekabette ülkemizi güçlendiririz. Hem de dünyanın diğer toplumlarıyla öz güvenli, medeni ilişkiler kurarız” da dedi.

Erdoğan, Cahit Külebi’nin Yurdum şiirinden de dizeler okudu. “Çok özel bir coğrafyada, benzeri olmayan bir ülkede ve emsalsiz bir şehirde yaşıyoruz. Şair’in dediği gibi, ‘Ağladığım senin içindir/ Güldüğüm senin için/ Öpüp başıma koyduğum ekmek gibisin.’ Ülkemiz, memleketimiz böylesine değerli, böylesine eşsizdir hepimizin nazarında. Ve en önemlisi vatandır. Bu vatanın kıymetini bilir, milli menfaatler çerçevesinde buluşabilirsek, inanıyorum ki geleceğimiz parlaktır. Bu gün dünyanın en ihtiyacı olan, bir arada yaşama becerisi, bizim ülkemizde asırlarca tecrübe edilmiştir. Bu beceriyi soframızda, işyerimizde, sosyal organizasyonlarımızda sergileyerek toplumsal kutuplaşmayı tamamen ortadan kaldıracak adımlar atmalı, birliğin gücünü hissetmeliyiz” dedi.

GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN KADINLARA İHTİYACIMIZ VAR

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da iftar yemeğinde yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin 2023 hedeflerine Türkiye’deki işkadınlarını başlattıkları değişim rüzgarıyla ulaşılacağını anlattı. Kadınların ekonomiye katılımının önemine değinen Kaya, “Türkiye’yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri haline getirebilmek için kadının iş gücüne katılımını arttırmak, kadın girişimci sayımızı hak ettiği düzeye taşımak zorundayız. Tam bir dayanışma içinde kadının iş gücüne katılımını yüzde 41’ler seviyesine sizlerle birlikte çıkaracağız. 2017 Mart sonu itibariyle 724 bin 515 ticari şirketin 205 bini kadınlarımız tarafından işletiliyor” dedi.

VEYSİ KAYNAK, KADIN KOTASINA DESTEK VERDİ

TÜRKİYE İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) iftarına katılan ve bir de konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da, kadınların her alanda desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadının yok sayıldığı yerde beşeri sermayenin yarısını kullanmıyoruz. Ak Parti kuruluşunda genel başkanımız bize yönetimde yüzde 30 kadın kontenjanı istiyorum diye dayatıyordu. Bizde itiraz ediyorduk. 50 kişilik kadın yönetim kurulumuzun olduğunu söylüyorduk. Sonra gördük ki gerçekten verim alabilmek, kadına, aileye, evin içine girebilmek ancak böyle mümkün oluyor. Bu konuda yapılan çalışmalar gerçekten çok önemli.”

BULUT: İNSANA YATIRIM YAPIYORUZ

TÜRKİYE İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut ise konuşmasına dünyanın ve Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini vurguladı. Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduklarının altını çizen Bulut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kadınlar olarak Türkiye’nin geleceğinden büyük ümit içerisindeyiz. Biz kadınlar bu çalışmaları yaparken, bir şey olmak için değil, gerçekten bir şeyler yapmak için çabalıyoruz. Biz kadınlar beşeri sermayeye inanıyoruz. Beşeri sermaye, insana yatırım diyoruz. O nedenle TİKAD olarak insana yatırım yapıyoruz.”

Nilüfer Bulut, tüm kadınları dayanışma gücü göstererek çalışmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.