Kalp rahatsızlığı ölüm riskini arttırıyor

TÜİK verilerine göre, 2014 yılında ölüm riskini arttıran iskemik kalp rahatsızlığı, 2015 yılında yüzde 40,3’lük oranla değişmedi

Kalp rahatsızlığı ölüm riskini arttırıyor
Yayınlanma:

Ölüm kaynaklı hastalık sıralamasında başı çeken rahatsızlığa karşı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Halil Kahraman vatandaşları bilinçlendirdi. 

Dr. İsmail Kahraman iskemik kalp rahatsızlığını anlattı. Kahraman, “Kalbin ilk damarı kendi damarıdır. Kalp ilk kasıldığında kendine kan pompalar. Daha sonra ise tüm vücuda gönderir. Damarda tıkanıklık olması durumunda vücuda kan veremez. İskemik kalp hastalığı kalpteki kan akımının sağlanmaması durumudur. Bu durumda kalp kendini besleyemez. Sorun eğer kısa süreli olursa ani bayılmalar meydana gelir. Uzun süreli krizlerde ise kalp yetmezliği, kalp krizi gibi sorunlar meydana gelebilir” dedi.

KALP KRİZİ RİSKLERİ 

Dr. Kahraman iskemik kalp rahatsızlığının kalp krizine dönüştüren nedenlerini şöyle anlattı: “Şeker hastalığı, sigara, kolesterol gibi nedenler tek tek kalp rahatsızlığının risk faktörünü oluşturur. Ancak kolesterol+sigara ya da şeker hastalığı+sigara yan yana geldiğinde riski faktörü iki olması gerekirken 4 oluyor. Yani ikisinin toplam riski çok yüksek. Şeker hastası olan bir kişi örneğin sigara da kullanıyorsa kalp krizleri 30’lu yaşlara kadar düşebiliyor.”

“KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN ÖKSÜRÜN”

Halil Kahraman kalp krizi geçiren bir hastanın hemen öksürmesi gerektiğini belirterek “Kalp krizi geçiren hasta o anda yüksek oranda öksürmesi gerekiyor. Çünkü krizle beraber nabız ve tansiyon düşüyor. Öksürerek düşen tansiyon yükselebilir. Öksürünce kriz sona mı erecek, hayır. Amaç o anda kalp krizinin baştaki ölüm etkisini azaltmak” diye konuştu. Dr. Kahraman kalp rahatsızlıklarına karşı vatandaşların korunması için şu tavsiyeleri verdi. Kırmızı etten kaçınılmalı, bitkisel yağ kullanılmamalı, tavuk-balık tercih edilmeli, sigara tüketilmemeli, kan basıncı kontrol edilmeli, kalorisi yüksek ürünler tüketilmemeli, sebze-meyve yenilmeli” diye konuştu / Ufuk Kendirci

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.