Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram: Fiyat istikrarsızlıklarına devlet müdahale etmeli

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Ayçiceği üretimine ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde piyasada oluşan fiyat istikrarsızlıklarına son vermek için devletimizin müdahale etmesi büyük önem arz etmektedir” dedi

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram: Fiyat istikrarsızlıklarına devlet müdahale etmeli
Yayınlanma:

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yağlık ayçiçeği alım fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. “Ayçiceği üretimine ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde piyasada oluşan fiyat istikrarsızlıklarına son vermek için devletimizin müdahale etmesi büyük önem arz etmektedir” diyen Başkan Bayram şöyle devam etti:

“Hasadın hızla devam ettiği şu günlerde yağlık ayçiçeği alım fiyatlarındaki düşüş üreticilerimizi mağdur etmiştir. Diğer hiç bir ürün alımında olmayan fiyat farklığının ayçiçek gibi stratejik bir üründe yaşanması çiftçimiz tarafından kabul edilemez hale gelmiştir.

2022 yılı Ayçiçek alım fiyatları bu yıl sırasıyla Tarım Kredi Kooperatifleri, Konya Şeker, Karadenizbirlik ve Trakya Birlik tarafından açıklandı. Yüzde 40 yağ oranına göre açıklanan fiyatların farklı olması, hatta Tarım Kredi Kooperatiflerinin bile kendi içinde farklı fiyat uygulaması ve ayçiçeği hasadının başlaması İle Tarım Kredi tarafından Karaman’a 60 kilometre uzaklıkta olan Hotamış’ta alım yapılmasını ekonomik ve zaman açısından üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi Tarım Kredi tarafından Karaman’da alım yapılması talebimizi geçtiğimiz günlerde Odamızı ziyaret eden Milletvekilimiz Sayın Recep Şeker’e ilettik.

Fakat Tarım Kredi yetkilileri ile görüşmeler yapmış hasadın 10-15 günde tamamlanması beklenirken olumlu bir gelişme yaşanmamıştır.2020 yılında başlayan ve 2 yılı aşkın süre yoğun bir şekilde seyreden pandeminin ardından, önde gelen hububat ve yağlı tohum üreticileri Rusya ve Ukrayna arasında süregelen savaş ile birlikte başta ayçiçeği ve buğday olmak üzere tüm tarım ürünlerinin ne kadar stratejik öneme haiz olduğunun ortaya çıktığı, gıda ham maddelerinde yaşanabilecek en küçük bir tedarik sıkıntısının ülkeleri nasıl bir kaosa sürükleyeceği, dünya genelinde yaşanan gıda kuyrukları ve miktar kısıtları ile yaşanarak tecrübe edilmesi gereken bir durumdur.

İthal tohum ve ham yağda yüzde 0 olarak uygulanan gümrük vergileri ve tahıl koridoru etkisiyle ürün arzında yaşanan artış, ülkemiz iç piyasa fiyat dinamiklerini çiftçi aleyhine baskı altına almaktadır. Piyasadaki ekonomik şartlar, girdi maliyetlerindeki artışlara rağmen üretimini artıran çiftçimiz alın terinin karşılığını alarak ödüllendirilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.