Karatay turizmin başkenti olacak

Karatay ilçesi sınırları içerisine yapılacak Kültürhan, Kent Müzesi ve Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi turistlerin cazibe merkezi haline gelecek.

Karatay turizmin başkenti olacak
Yayınlanma:

Turizm Bakanlığı şehirlerdeki cazibe noktalarını artırmak için Kültürhan projesi başlattı. 40 şehirde yapılacak Kültürhan’dan bir tanesi de Konya’da yer alıyor. İlki Konya’da yapılacak olan Kültürhan Karatay Belediyesi’nin tahsis ettiği 4 bin 300 metrekarelik bir alan üzerinde Büyükşehir Belediyesi ile Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YIKOB) desteği ile yapılacak. YIKOB, projenin 4 milyon liralık kısmını finanse edecek, geri kalan kısmını da Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Projede, süreli yayın okuma salonu, bireysel ve grup çalışma odaları, müze salonu, engelli ve çocuk kütüphanesi, 70 bin kitap kapasiteli kütüphane, restoran ve kafeterya, kitapevi, geleneksel el sanatları satış mağazaları, ticari mekanlar bulunacak.

KAMULAŞTIRDIĞIMIZ ALANI BÖYLE GÜZEL BİR PROJEYE TAHSİS ETTİK

Projenin yapılacağı yerin tahsisini yapan Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, proje hakkında “Mevlana Müzesi arkasında bulunan, bize ait ve geçici olarak otopark olarak kullanılan 3 bin 900 metrekare bir alan. Büyükşehir Belediyemiz ve YIKOB’un ortak projesinde biz yer tahsisini yaptık. 9-10 milyon liralık bir proje olacağını tahmin ediyorum. Geciken projelerimizden biri olarak Mevlana Müzesinin arkasına hiçbir şey yapamadık. Belediyemizin kamulaştırdığı alanı böyle güzel bir proje teklifi gelince bu proje için tahsis ettik.” şeklinde konuştu.

MEVLANA’DA SERGİLENEMEYEN ESERLER KENT MÜZESİNDE SERGİLENECEK

Kültürhan projesinin yapılacağı alanın hemen arkasında yer alan bölgeye de Kent Müzesi yapılacağını aktaran Başkan Hançerli, “Buranın hemen arkasında 230 bin metrekarelik bir alan var. Burası da Mevlana Müzesine yakın ama oraya da pek bir şey yapılamadı. Mevlana Müzesi içerisinde sergilenen eserlerin yanı sıra yer darlığından dolayı sergilenemeyen eserler de mevcut. Kent Müzesi ile ilgili Ali Ulvi Kurucu Caddesi ile Kışla Caddesi arasında yine belediyemiz tarafından tahsis edilen alanda Kültür Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemiz ortaklığında Konya Kent Müzesi yapılacak. Bu müze içerisinde Mevlana Müzemizin içinde sergilenemeyen eserler yer alacak. Çatalhöyük’ten çıkan tarihi eserlerin de yer alabileceği bir müze olacak. Bu yatırım olarak daha büyük bir yatırım olacak. Yaklaşık 90-100 milyon değerinde bir yatırım olacak ve Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür Bakanlığımız bunu karşılayacaklar.” ifadelerini kullandı.

BÖLGE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ KAZANDIRILACAK

Yeni Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin de bu bölgede yer alacağını kaydeden Hançerli şu ifadelere yer verdi; “Karatay’da yer alacak bir diğer proje ise Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi… Bu proje de Mevlana Kültür Merkezinin arkasında, Kışla Camiinin yanında bulunan bir sahamız vardı. Bu alana yine arsa takası marifetiyle Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine tahsis edildi. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Bölgede tek. İnşallah bu eserler yakın zamanda hayata geçecek ve Karatay ile özdeşleşecek. Mevlana Türbesiyle de özdeşleşecek.”

TURİSTİ KONYA’DA TUTMALIYIZ

Konya’ya gelen turistleri Konya’da tutmak için projeler üretildiğine dikkat çeken Hançerli, “Bu projelerin Karatay bölgesine yapılmasının sebebi eski yerleşim birimi ve bu eserler Karatay’ın kimliğine uyan projeler. Koyunoğlu müzesi kenarda bir yerde yılda 13 bin kişi ziyaret etmiş, Şehitlik Müzesini 475 bin kişi ziyaret etmiş. Yine Mevlana’ya gelenler burayı ziyaret ediyor. Bu nedenle Kültürhan projesi, Kent Müzesi projesi buralara uygun. Bu projelerle Konya’ya ve Karatay’a gelen turist sayısını artırmak ve bu turistleri burada tutmak. Turist Konya’ya geliyor, Mevlana’yı ziyaret ediyor ve gidiyor. Turistin burada kalmasını sağlayacak bir şeyler yapmak lazım. 450 bin turistin geldiği Konya’dan, 2 buçuk milyon turistin geldiği bir Konya’ya geçtik. Bizim 5 milyon ziyaretçiyi ağırlayabileceğimiz yatırımları kazandırmamız lazım. Turistlerin Kent Müzesine doğru gitmelerini sağlamak ve buradaki ticari alanlarda satış yapmanın yanında kültürümüzü tanıtacak faaliyetlerde bulunacağız.” ifadelerini kullandı. Mehmet Bedenli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.