Katalonya Polisi: İkinci bir saldırıyı engellendi, 4 saldırgan öldürüldü!

Barcelona kentinde 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası kentin güneyinde bulunan Cambrils kasabasında bir operasyon gerçekleştirildiği duyuruldu.

Katalonya Polisi: İkinci bir saldırıyı engellendi, 4 saldırgan öldürüldü!
Yayınlanma:

Kentin 120 kilometre güneyinde bulunan Cambrils kasabasında düzenlen operasyonda "4 saldırganın öldürüldüğünü" açıklandı.

Emniyet yetkilileri bu kişilerin ikinci bir saldırı hazırlığında olduklarını da söyledi.

Barcelona polisi saldırıyla ilgili verdiği son bilgide kamyonetin sürücüsünün saldırının ardından olay yerinden kaçtığını açıklamıştı.

[cambrils harita]

IŞİD Barcelona saldırısını üstlendi

13 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı saldırıyı ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlendi. IŞİD, saldırıyı üstlendiğini Amaq adlı yayın organı üzerinden duyurdu.

Örgütten yapılan açıklamada saldırının "İslam Devleti askerleri" tarafından düzenlendiği" ve "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak'ta düzenlediği saldırılara yanıt niteliğinde" olduğu belirtildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "bu bir cihatçı saldırıydı" dedi.

[La Rambla saldırısında kullanılan kamyonet] Telif hakkıEPAImage captionLa Rambla saldırısında kullanılan kamyonet

'Uluslararası bağlantıları olan terörist bir saldırı'

Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluís Trapero ve Katalonya İçişleri Bakanı Joaquim Forn, saldırının ardından düzenlenen basın toplantısında en az 100 kişinin yaralandığını, olayla ilişkili iki kişinin Ripoll ve Alcanar kasabalarında gözaltına alındığını aktardı.

Ancak gözaltına alınanlardan hiçbirinin kamyonet sürücüsü olmadığı belirtildi. Ayrıca kamyonet sürücüsünün silahlı olduğunun düşünülmediği ifade edildi.

Ölü ve yaralı sayısının artabileceğini belirten yetkililer, yaralılardan 15'inin durumunun ağır olduğunu kaydetti.

[Barcelona operasyon] Telif hakkıAFP

Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluís Trapero, saldırının 'uluslararası bağlantıları olan terör saldırısı' olduğunu kaydetti.

Trapero ayrıca Çarşamba gecesi Katalonya'nın Alcanar bölgesinde gerçekleşen, bir evin yıkılmasına ve bir kişinin hayatını kaybetmesine yol açan patlamanın bugün La Rambla'da gerçekleşen saldırı ile ilişkili olduğunu aktardı.

Emniyet Müdürü, patlamanın yaşandığı evde "bomba hazırlandığını" açıkladı.

İspanyol medyasına göre bugünkü saldırıyla ilişkili olarak gözaltına alınanlardan biri, Fas kökenli İspanya vatandaşı Driss Oukabir.

[Driss Oukabir] Telif hakkıEL PAISImage captionDriss Oukabir

Şehrin 10 kilometre dışında çatışma

Barcelona merkezli La Vanguardia gazetesi de bir şüphelinin polisle girdiği çatışmada öldürüldüğünü bildirdi. Yetkililer bu sürücünün İspanyol olduğunu ve La Rambla'daki saldırı ile ilişkisinin olmadığının düşünüldüğünü açıkladı.

La Rambla saldırısının ardından bir Ford Focus'un Diagonal caddesinde 'dur' emrine uymayarak bir polise çarptığı ve polis kontrol noktasını geçtiği kaydedilmişti.

La Vanguardia gazetesinin iddiasına göre, Barcelona merkezinin 10 kilometre dışına kadar takip edilen arabaya Sant Just Desvern bölgesinde ulaşıldı, yaşanan çatışmada ardından şüpheli hayatını kaybetti.

Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluís Trapero, gözaltına alınan kişiler ile bu olayın bağlantısının henüz ortaya çıkarılamadığını söyledi.

[Barcelona saldırıdan kaçanlar] Telif hakkıAFP

'İki saldırgan Türk restoranına girdi' iddiası

Barcelona polisi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kent merkezinde rehin durumda bulunan kimsenin olmadığını ve La Rambla bölgesinde bulunanların tahliye edildiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı ise yerel bazı medya kuruluşlarına dayandırdığı haberinde olayın hemen ardından silahlı iki kişinin bir restorana girdiklerini bildirmişti.

El Periodico da gazetesi attığı bir tweette, "La Boquería'ya yakın La Luna de Estambul adlı Türk restoranında rehineler var, burada saklanıyorlar" iddiasında bulunmuştu.

La Rambla yerel saat ile 23:40 civarında yayaların erişimine açıldı.

 

Kaynak BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.