Keçiören Etnografya Müzesi Büyük Beğeni Topluyor

Keçiören Belediyesi'ne bağlı Estergon Türk Kültür Merkezinde hizmet veren Etnografya Müzesi, 17. yüzyıla dayanan eserleriyle ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkarıyor. Türkiye'nin farklı illerinden eserlerin toplanmasıyla Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemini

Keçiören Etnografya Müzesi Büyük Beğeni Topluyor
Yayınlanma:

Eserlerin bir kısmı Kına Gecesi Seremonisi, Sünnet Odası, Türk Hamamı, Kahve Kültürü, Selamlık, Türk Mutfağı, Oturma Odası, Günlük Oda, Bakırcı Odası, Çeyiz Odası, Eski Ankara Sokağı ismi verilen camekanlı bölümlerde, diğerleri ise vitrinler ve özel bölümlerde sergileniyor.

SAVAŞLARDA KULLANILAN AKSESUARLAR GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Savaş döneminde kullanılan aletlerin, aksesuarların da olduğu müzede, farklı malzemeden yapılmış ve dönemini yansıtan eserler büyük ilgi görüyor. Konya Müzesinden getirilen, dört parçadan meydana gelmiş yiv süslemeli Osmanlı Dönemine ait at alınlığı zırhı, 1691 tarihli dipçik ve kundak kısmı ağaçtan tetik, ateşleme tertibatı ve namlusu demirden yapılan tüfek ve demir-sac ve pirinçten yapılmış, bant üzerinde çift çizgili örgü motifi mevcut Osmanlı Dönemi 18.yy'a ait miğfer, müzenin en dikkat çeken eserleri arasında yerini alıyor. Eserler arasında Osmanlı Dönemine ait toga, küçük zincirlerden oluşan kısa kollu dik yakalı 18. yy'a ait zırh, cellat satırı, çelik kılıçlar gibi çok sayıda askeri malzeme bulunuyor.

DİNİ VE EL YAZMASI ESERLER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Hattat Ebul Hasan el Useyli’ye ait 1562 tarihli el yazması Kuran-ı Kerim, besmeleyle başlayan ve Osmanlı Dönemine ait Halveti Tarikat Şeceresi yine 1861 tarihli Muhammed Rüstem Raşit’in neşrettiği Sufi Şeceresi gibi el yazması eserler de Müzede sergileniyor. Geleneksel Türk kıyafetleri, para keseleri, kahve takımları, halı dokuma takımları, tabakalar, süs eşyaları gibi 18 ile 20. yüzyıllara ait eserler de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
2011 yılında K.K.T.C Güzelyurt Belediyesi’nin katkıları ile Kıbrıs kültürünü anlatan büyük camekân bölüm ve yine Kazakistan Büyükelçiliği ile Keçiören Belediyesi’nin katkıları ile 2012 yılında “Tusau Kesu” törenini anlatan Kazak Çadırı da Müzeye sonradan eklenen bölümler arasında...

AYDA 5.500 ZİYARETÇİ

Estergon Türk Kültür Merkezinde hizmet veren Etnografya Müzesini haftada 1300 kişi ziyaret ederken, ayda bu rakam 5.500 kişiyi buluyor. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak Müzenin ziyaretçi akınına uğramasından memnun olduklarını belirterek şunları söyledi; "Tarihine sahip çıkmayan toplumlar belleksiz oldukları için yok olmaya mahkumdur. Tarihin bize miras bıraktıklarını korumak, gelecek kuşaklara anlatmak için görsel bir hafıza olan Müzelerimize gereken değeri vermekle yükümlüyüz. Etnografya Müzemiz Estergon Türk Kültür Merkezimiz içinde vatandaşları tarihin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarırken, aynı zamanda bilgi dağarcıklarını da zenginleştiriyor. Bizler sadece Müzemizle değil tarih sohbetlerimizle de gençlerimizin tarih bilincini geliştirmeyi ve belleklerini tazelemeyi sürdürüyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.