‘Kudüs Şairi’ Nuri Pakdil Kimdir? Nuri Pakdil’in hayatı, eserleri…

Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı, ‘Kudüs Şairi’ olarak adlandırılan Nuri Pakdil Kimdir? Nuri Pakdil’in hayatını sizler için derledik

‘Kudüs Şairi’ Nuri Pakdil Kimdir? Nuri Pakdil’in hayatı, eserleri…
Yayınlanma:

Nuri Pakdil 1934'de Kahramanmaraş'ta doğdu. İlkokuldan itibaren yazmaya başlayan Pakdil, ortaokulda iken tanıştığı "Büyük Doğu" dergisiyle hem düşünce ve hem de yazı macerasına ivme kazandırdı.

Ailesinin okumasını istemediğini "Bir Yazarın Notları"ndaki yazısında dile getiren Pakdil, bu durumu şöyle yazmıştı:

"İlkokulun öğretisiyle, annemin babamın öğretisi kanlı bıçaklı savaş halinde miydi birbiriyle? Ama evimize kimi günler oturmaya gelen o çok sevdiğim bayan öğretmenimi, annem de çok sevmez miydi? Annem, bazen bu öğretmenimle de gözyaşları içinde konuşmaz mıydı? Şu ilkokul, hep düğüm atılan acayip bir iplik miydi? Annem, babam ilkokuldan, genelde, tüm okullardan neden bu denli tiksiniyordu? Başka kentlerde de var mıydı ilkokulu, genelde tüm bu okulları özdeş bir duyguyla gören anne babalar?"

1954 yılında Maraş Lisesi'nde okurken, beraber eğitim gördüğü iki arkadaşı ile birlikte "Hamle" adında bir dergi çıkardı. Maraş Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Üniversite yıllarında aralarında Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek'in de bulunduğu edebiyatçı, sanatçı birçok düşünürle yakın ilişki kuran Pakdil, İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1965'te bir bakanlıkta hukuk müşaviri olarak göreve başladı. Daha sonra 1967'de Devlet Planlama Teşkilatında çalıştı. Bu görevinden de ayrılarak kendini yazarlığa verdi.

İlk şiir ve denemelerini, Kahramanmaraş'ta çıkan "Demokrasiye Hizmet" ve "Gençlik" gazetelerinde yayınlayan Pakdil, bir süre "Yeni İstiklal" gazetesinde sanat sayfası editörü olarak çalıştı. 1969 yılında önce Edebiyat dergisini, sonra ise 1972 yılında Edebiyat Dergisi Yayınlarını kurdu. Bu yayının ilk kitabı Batı Notları'dır. Kimi zamanlar uzun süre sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzalı olmak üzere 45 kitap yayımladı. 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'nda yeniden kitap yayımlamaya başladı. Daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden düzenlenmiş basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Nuri Pakdil 2013'te Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne, 2014'te de Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne aday gösterildi. Pakdil, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödül'lerinde, edebiyat dalındaki ödüle, "yerli düşüncenin egemenliği adına ürettiği özgün eserler, Türk Edebiyatı'na kattığı kelime tercihleriyle dolu estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirlerinden dolayı" değer görüldü.

Üst solunum yolları enfeksiyonu sebebi ile Ankara Şehir Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi gören Nuri Pakdil 18 Ekim 2019'da vefat etti.

KUDÜS’ÜNE 81 YAŞINDA KAVUŞMUŞTU…

Türk edebiyatının "Kudüs Şairi" olarak tanımlanan usta yazar, Kudüs için hissettiği yürek sızısını, "Yüreğimin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır" ifadeleriyle kaleme döktü.

Pakdil'in en çok bilinen şiirlerinden "Anneler ve Kudüsler" şiiri şu mısralarla hafızalara kazındı:

"Tûr Dağını yaşa/ Ki bilesin nerde Kudüs/ Ben Kudüs'ü kol saati gibi taşıyorum/ Ayarlanmadan Kudüs'e/ Boşuna vakit geçirirsin/ Buz tutar/ Gözün görmez olur/ Gel / Anne ol / Çünkü anne / Bir çocuktan bir Kudüs yapar / Adam baba olunca / İçinde bir Kudüs canlanır / Yürü kardeşim / Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin"

Nuri Pakdil, 2015'te 81 yaşında geldiğinde Kudüs'e giderek, Mescid-i Aksa'da cuma namazı kıldı ve hayali gerçek oldu.

İslam dünyasının Kudüs'e tavrını çok "trajik" bulduğunu dile getiren Pakdil, "Zaten İslam dünyası kendi arasında kavgalı durumdadır ve maalesef Kudüs’e yönelme imkanı şu anda gözükmüyor. İslam dünyasının kurtuluşu ancak ve ancak Türkiye’nin ayağa kalkmasıyla mümkün olacaktır. Ben yeryüzündeki İslami hareketin, Türkiye’den başlayacağına inanıyorum. Bu inancı içimde her zaman capcanlı tutuyorum. Türkiye’deki İslami uyanışa büyük önem veriyorum." demişti.

ESERLERİ

Nuri Pakdil'in hayatı boyunca kaleme aldığı 42 eserden bazıları da şunlardır:

"Umut (oyun)-1974", "Harikalar Tablosu (çeviri)-1974", "Ay Operası (çeviri)- 1975", "Bağlanma (deneme)- 1979", "Put Yapımevleri (oyun) -1980", "Bir Yazarın Notları-I (deneme)- 1980", "Bir Yazarın Notları-II (deneme)- 1981", "Edebiyat Kulesi (deneme)- 1984", "Derviş Hüneri (deneme)- 1997", "Arap Saati (deneme)- 1997", "Klas Duruş(deneme)- 1997", "Osmanlı Simitçiler Kasidesi (şiir)- 1999", "Bakır Dönemi (oyun) 2014"

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.