Kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu." dedi.

Kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu
Yayınlanma:

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarına değinen Şimşek, üçüncü çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde bir büyümenin söz konusu olduğunu söyledi. 

"Gelecek açısından son derece pozitif bir sinyaldir"

Büyümenin detaylarına bakıldığında, çok olumlu sayılacak trendler bulunduğunu vurgulayan Şimşek, makine-teçhizat yatırımlarında çok büyük artış olduğuna dikkati çekti.

Yatırımların gelecek açısından çok önemli olduğunun altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:

"Yatırım her şeyin başı. Yatırımla birlikte üretime geçiş, istihdam, ihracat... Yatırımlar da nitelik olarak eğer makine-teçhizat yatırımı varsa, kaliteli yatırım kategorisine girer. Özellikle makine-teçhizat yatırımı üretken kapasiteyi artırıyor yani geleceğe ilişkin beklentileri, büyümenin devamı ve refahın kalıcı artması noktasında olumlu etkiliyor. Rakamlara bakıldığında üçüncü çeyrekte makine-teçhizatta yüzde 15,3'lük artış var. Bu son derece önemli bir rakam. Son bir yıldır her ne kadar Türkiye büyüdüyse de makine-teçhizat yatırımları eksideydi. Yatırım kısmına bakıldığında daha çok inşaat yatırımlarında artış vardı. İnşaat her ne kadar bir ihtiyaçsa da esas olan makine-teçhizat, yazılım ve Ar-Ge yatırımlarıdır. Üçüncü çeyrekte yatırımlarda bu kadar güçlü bir artış, gelecek açısından son derece pozitif bir sinyaldir."

"Yılın tamamında hedefimizin üzerinde büyüme olacak"

İhracatın büyümeye katkısının düşmesine iç talebin güçlenmesinin yol açtığını vurgulayan Şimşek, ithalattaki artışının çok güçlü olduğunu bildirdi.

Şimşek, "Her ne kadar ihracat pozitif bir seyir içindeyse de netinin büyümeye katkısı sınırlı oldu ama büyük resme baktığımız zaman gerçekten çok güçlü bir büyüme. Yılın 9 ayında yüzde 7,4 gibi çok güçlü bir büyüme söz konusu. Büyüme, dördüncü çeyrekte de devam ediyor. Dolayısıyla yılın tamamında bizim yüzde 5,5'lik hedefimizin epey üzerinde bir büyüme söz konusu olabilir. Şu anda muhtemelen rakamlar yüzde 6,5 üstü bir büyümeye işaret ediyor. Rakamlar güçlü." dedi

"Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı"

Şimşek, büyümede Kredi Garanti Fonunun (KGF) da etkisinin bulunduğunu belirterek, bu kapsamda 200 binin üzerinde KOBİ'nin krediye erişim sağladığına dikkati çekti.

Bunun da büyümenin aslında tabana yaygın olduğunun göstergesi olduğunu anlatan Şimşek, "Bir taraftan istihdam bir taraftan KOBİ'ler. Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç, esas belirleyici. Genel anlamda hakikaten bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu." diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.