Kış lastiği hangi araçlar için geçerli fiyatları nedir 2017 kış lastiği uygulaması başladı mı?

Özel araçlarda kış lastiği takmak zorunlu mu değil mi?... Bakanlık bu soruya açıklık getirdi. Kış lastiği zorunluluğunun sadece ticari araçlara yönelik bir uygulama olduğu ifade edildi. Kış lastiği uygulaması, eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçları kapsar. Sadece lastik tekerlekli traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar, römork ve yarı römorklar, Türk Silahlı K

Kış lastiği hangi araçlar için geçerli fiyatları nedir 2017 kış lastiği uygulaması başladı mı?
Yayınlanma:

Kış lastiği fiyatları, kış kar lastiği uygulaması ne zaman başlıyor sorusunun cevabı merak ediliyor. Kış mevsiminin gelmesi ile beraber araç sahipleri yeni yılda kış lastiği uygulamasının nasıl olacağını merak etmeye başladılar. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yasalaştırılan zorunlu Kış Lastiği uygulamasında araç sahiplerinin iki lastik setine sahip olması gerekiyor. Kar lastiği uygulaması 1 Aralık 2017 itibari ile başlayacak. Her yıl kış ayları gelmeden önce yayınlanan genelgeyle ticari faaliyet gösteren araçlarda kış lastiği takılması zorunlu hale geliyor. Ancak bu konuda tam bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Çünkü özel araç sahiplerinin de kış lastiği kullanıp kullanmayacağı net bir şekilde ifade edilmiyor. Ayrıca 1 Nisan’da Bakanlık tarafından yayınlanan tebliğe göre otomobillere de kış lastiği zorunluluğu getirilirken, Emniyet Genel Müdürlüğü ve KHK’da ise sadece yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara ilişkin bir zorunluluk olduğu yer alıyor. Hal böyle olunca da sürücülerin kafası karışık. Özel araçlar kış lastiği takmak zorunda mı değil mi Ulaştırma Denizcili ve Haberleşme Bakanlığı bu konuda net bir açıklama yaptı.

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebilecek. Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak. Kurala uymayan araçların işletmecilerine uygulanan 625 liralık cezanın Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 14,47'lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2018 itibarıyla 715 liraya çıkarılması öngörülüyor. Belirtilen idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan arasında kış lastiğini zorunlu kullanacak.

- Kış lastiği "hususi" değil, "ticari" araçlarda zorunlu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kış lastiğine ilişkin yapılan düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunluluk taşıdığını ifade etti.
Belirtilen sürelerde il sınırları içinde kış lastiği zorunluluğunun uygulanacağı tarih aralıklarıyla ilgili duyuruların valiliklerce yapılacağını vurgulayan Arslan, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye etti.

- "Tedbirsiz araçlara izin verilmeyecek"

Arslan, uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağduriyete uğramasını önlemenin amaçlandığını belirterek ekiplerin tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyeceğini ve kış şartlarına uygun lastik takmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.
Kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağladığını anlatan Arslan, kış lastiği takma zorunluğunun sonra erdiği tarihin, hava şartlarına bağlı olarak Bakanlıkça 1 ay uzatılabileceğini kaydetti.

* Zorunlu olarak kış lastiği kullanacak araçlar hangileri?

- Kış lastiği uygulaması, eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçları kapsar. Sadece lastik tekerlekli traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar, römork ve yarı römorklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar kapsam dışında tutulmuş.
 
* Kış lastikleri nasıl ayırt edilir?

-Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranır. Bu işaretler bulunamazsa trafik polisinin elinde bulunan “kış lastiği deseni” dökümanındaki desenler lastiklerinizde aranır. Dingil üzerinde bulunan içteki lastikler için de aynı durum söz konusu

 
*Cezayı ödedikten sonraki süreçte ne olacak?

- Size cezayı kesen memur en yakın lastikçiye veya aracınızı bırakabileceğiniz bir yere gidebilmeniz için bir izin kağıdı veriyor. Eğer belli bir süre için geçerli bu izin kağıdı ile gerekli önlemleri almaz ve yola devam ederseniz tekrar ceza yiyebilirsiniz.

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI NASIL?

Lastik ebatına göre fiyatlar değişiyor. Ancak otomobillerde çoğunlukla kullanılan 16 ve 17” jantlar için kış lastiği fiyatları ortalama 250 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Jant boyutu büyüdükçe fiyatlarda büyüyor. Mesela 19” bir jant için alabileceğiniz ortalama bir kış lastiğinin tanesi 1.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, kar yağışıyla kış mevsiminin kendini göstermeye başladığını belirterek, vatandaşların kış lastiklerini bir an önce taktırmalarını tavsiye etti.

Trafik kazalarına sebebiyet veren unsurların başında lastiklerin geldiğini vurgulayan Erkoç, "Kış aylarındaki trafik kazaları da çoğunlukla mevsime uygun olmayan lastiklerden kaynaklanır. Mevsimine göre yaz ve kış lastiği kullanmak lastiklerinizin kilometre performansını da artırır." dedi.

Erkoç, 500 lira ile bin lira arasında satılan kış lastiklerinin üretim tarihlerine de bakılması gerektiğini bildirdi.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAK ZORUNLU MU?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hususi tescilli taşıtlarda kış lastiği takma zorunluluğu olmadığı belirtilerek, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarınsa kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu bildirildi. Açıklamada, kış lastiği zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin 9 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan 687 nolu KHK ile Bakanlığa verildiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"1 Nisan 2017'de Resmi Gazetede yayımlanan, 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme, hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz."

KIŞ LASTİĞİ KULLANMAMA CEZASI NE KADAR?

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Ülkemiz karayollarında seyreden yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere ticari tüm araçlar kış lastiği kullanmak zorunda. Yoğun karlı ve yağmurlu havalarda hayati önem taşıyan kış lastikleri bakanlık kararıyla kullanıma başlıyor. Kullanmayanın cezası da 625 lira olarak açıklandı” diye konuştu.

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri kış lastiği konusunda uyarılarda bulunurken, Eskişehir iklimi sebebi ile zorunlu olmasa da hususi otomobiller için de kış lastiği kullanımı tavsiyesinde bulundu.

Yapılan açıklamada, ilgiyi yönetmelik gereği yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan tüm ticari araçlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan tebliğ gereği yapılan yeni düzenleme uyarınca; tescil edilmiş olsun veya olmasın karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve otomobillerde (hususi otomobiller hariç) kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamada, "Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması, kamyonet, minibüs ve otomobillerin (hususi otomobiller hariç) tüm lastiklerinin kış lastiği olması, Eskişehir il sınırları içerisinde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dönemde kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi hususunda valiliğimiz tarafından 23 Mayıs 2017 tarihinde karar alınmıştır.

Her ne kadar hususi otomobiller için kış lastiği kullanmak kanun gereği zorunlu değil ise de, Eskişehir ilimizin iklimi göz önünde bulundurularak kış lastiği kullanılması İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından düzenli ve trafik akışının temin edilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından tavsiye edilmektedir. Görevli trafik ekiplerimiz tarafından yapılan denetimlerde belirtilen tarihler arasında aracına kış lastiği takması zorunlu olmasına rağmen kış lastiği takmayan araç sürücülerinin sürücü belgesine 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/a maddesinden 625 TL Trafik idari Para Cezası Karar Tutanağı tanzim edilmektedir.Bu doğrultuda, talep artışlarıyla oluşabilecek yoğunlukların sorunsuz bir şekilde önlenmesi ve vatandaşlarımızın mağdur olmamaları açısından gerekli tedbirleri almaları hususu, kamuoyuna duyurulur" denildi.

"VAKUMU BOL OLMALI"

32 senelik deneyime sahip Kırıkkaleli lastik satış şirketi yöneticisi Metin Selen, yeni kışlık lastik alacak vatandaşları, satın alacakları lastiğin üzerindeki vakum sayısının fazla olmasına dikkat etmeleri yönünde uyardı, vakumun aracın yolu kavramasında önemli payı olduğuna değindi. Vatandaşların, alacakları lastikteki üretim tarihine karşı da duyarlı olmaları gerektiğini belirten Selen, üretim tarihinin üzerinden dört senenin üzerinde bir süre geçen lastikleri tercih etmemeleri gerektiğini, bu üretim tarihini ise lastiğin kenarındaki seri numarasının sonunda bulabileceklerini belirtti. Yol tutuş kabiliyeti gibi lastiğin tanıtımında harflerle gösterilen değerlerin çoğu lastikte benzer değerlerde gösterildiğine değinen Selen, bu değerler için en iyi kademelerin A, B ve C gibi değerler olduğunun altını çizdi ve insanlara tanınan, güvenilen, isim yapmış lastik markalarına yönelmelerini tavsiye etti.

Vatandaş soluğu orada aldı, uzun kuyruklar oluştu

İstanbul’da önümüzdeki günlerde havaların soğuyarak kışın kendisini göstereceği uyarısı araç sahiplerini harekete geçirdi. Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, kar lastiği taktırmak için lastikçilerde uzun kuyruk oluşturdu. Kasım ayının 20’sinden sonra kent genelinde havaların daha çok soğuyacağı ve yüksek kesimlerde kar yağışı olabileceği yorumları yapılmıştı. Zorunlu kar lastiği uygulamasını da hesaba katan araç sahipleri, lastikçilerde uzun araç kuyruğu oluşturdu. Erkenden tedbirini alan vatandaşların lastikçi önünde dakikalarca kuyruk beklediği de görüldü.

Aracın lastiğini değiştirmek için gelen vatandaşlardan Adem Dalgıcı, “İstanbul’un yazı kışı belli değil onun için tedbir almakta fayda var dedik. Sıra var burada ama sorun değil bekliyoruz. Bütün kar lastiğini takmayanları uyarıyoruz ve biran önce lastiklerini takmalarını öneriyoruz” dedi.

“Uyarıdan dolayı, önlemimizi önceden almak istedik”

Aracının mevsimlik lastiğini kış lastiği olarak değiştirmeye gelen bir diğer vatandaş ise, “ Uyarılar yapıldı, uyarıdan dolayı önlemimizi önceden almak istedik. Bu yüzden kış lastiğimizi takıyoruz” diye konuştu.

Lastik ustası Ahmet Varhan, vatandaşların mağdur olmamaları için önlemlerini önceden almaları konusunda uyararak, “ Şu anda görüyorsunuz epey bir yoğunluk var. Günde ortalama 50-60 araç geliyor. Sıra oluyor. Kış lastikleri olmadan vatandaşlarımız çıkmasınlar yola. Lastik havalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

KIŞ LASTİĞİ NEDİR

Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C'ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanısıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C'ın altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.