Kitaba hayat veren sahaflar...

Hayatın her alanında olan koleksiyonculuk Sahaflar sayesinde farklı bir boyut kazanıyor...

Kitaba hayat veren sahaflar...
Yayınlanma:

Okuma yazma bilen herkesin kitapla az çok bir ilişkisi olmuştur. Kitap okumak kimimiz için zevk kimimiz için ise katlanılmaz bir durum bir de herkes gibi olmayan eski ve ilk baskı, imzalı kitapları toplayan kitap koleksiyonerleri var. 

TARİHİ ESERLER YAKILIYOR 

18 yıldır sahaflık yaptığını söyleyen Yahya Emre Karan, “Milletin evinde yüzüne bakmadığı değerini bilmediği kitaplara sahaflar hayat veriyor. Şöyle ki evlerimizde annelerimizin işe yaramaz niteliğinde görüp ocağa atıp yaktığı eserler var orda yakılan tarihi bir eser bunun farkında olsa zaten yapmaz” dedi. Karan, koleksiyonerlerin maddi kaygılarının olmadığını çoğunun büyük şehirlerde yaşadığını Anadolu’da çok az sayıda kişilerin olduğunu söyledi.

“YABANCI DİLDE ANSİKLOPEDİ BULDUM”

Sahafçılığın bilgi işi olduğunu, kitabın değerini bilmeyen insanlardan koleksiyoner değeri taşıyan kitapları temin ettiğini söyleyen Yahya Emre Karan, ”Bir gün bir eskicide oturuyorum 3 tekerlikli kağıtçı arabalarından bir araba geldi üzerinde iki tane kitap var ansiklopedi büyüklüğünde baskı tarihleri 1881-1882 kitap Fransızca ve iki seyyahın Filistin gezisini konu alıyor içinde gravürlerde var değerli bir eser eskici gavurca ansiklopedi dediği kitapları 5 tl’ye bize verdi bizde aynı gün 500 katına sattık” dedi. Altın değerinde kitapları eskicilerde bulduğunu söyleyen Karan, kilo ile aldıkları kitaplar arasında çok eski ve değerli eserlerin çıktığını, kendilerinin de bunları ederi karşılığı koleksiyoncularla buluşturduklarını söyledi.

Seyit Mehmet Kavuncu / Anadolu'da Bugün

sahaf.jpgsahaf-2.jpgsahaf-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.