Kömür sobadan önce cep yakacak

Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Yaşar Tuncel, bu yıl kömür fiyatlarında artış olduğunu belirterek kömür kullanımındaki söz konusu artış konusunda da açıklama yaptı.

Kömür sobadan önce cep yakacak
Yayınlanma:

Yaz sezonunun bitmesiyle birlikte vatandaşın kış için yakacak masrafları da şimdiden başladı. Günümüzde doğalgazlı ısınmanın yanında sobalı evlerde oturan vatandaşlar için “kömür fiyatlarında artış olacak mı ?”sorusu ayrı bir merak konusu haline geldi. Konya’nın bazı bölgelerinde halen sobalı evlerde oturan halk, Bayram ve okul alışverişinin ardından odun ve kömür alışverişi içinde harcamalarını yapmaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Yaşar Tuncel, bu yıl yaz sıcaklıklarının şiddetli geçmesi nedeniyle ithal ve yerli kömür fiyatlarında artış olacağını söyledi, Tuncel, kömür fiyatlarında artış olması ve vatandaşın ısınma harcamasını diğer harcamalarından sonraya bıraktığından dolayı Konya’da ki kömürcü esnafının sıkıntı çektiğini de sözlerine ekledi. Bu yıl Konya’da meydana gelebilecek kömür zehirlenme hadiselerine karşıda vatandaşa uyarıda bulanan Yaşar Tuncel doğru soba kullanımı konusunda bilgi verdi.    

 “FİYATLARI BU YIL ARTACAK”

Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Yaşar Tuncel  kömür fiyatları hakkındaki açıklamasında“Sezon açılması itibariyle kömür sektöründe Doların 3.500 lira olması nedeniyle tüketici kömür satıcılarına fiyat sorup beklemede kalıyor. Geçen sene 460 liradan başlayan fiyatlar ile satışa sunulan paçal kömür bu yıl bu sene 650 liradan başlayarak gözle görülür derecede 210 liralık bir zam gerçekleşmiş durumda. Vatandaşın ısınmak için kullanacağı pres kömürler ise 700-750 lira civarında bir fiyat aralığında. Bu rakamları Dolara vurduğumuzda geçen yıl 240 liradan sattığımız kömürü maalesef bu sene 820 liraya kadar çıkmaktadır. İthal kömürler ise 820 liradan başlayıp 950 lira arasında bir fiyata sahip. Tahta parçasından hesap ettiğimiz zaman onunda fiyatı 500 lirayı buluyor. Odunun kilosu ise 700 liradan satışa sunuluyor. Yaz aylarında ki sıcak geçen havalar nedeniyle geçtiğimiz kışın şiddetli yağışların etkili olması ve aynı zamanda vatandaşında diğer masraflardan fırsat bulamayıp kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde yakacak masraflarını geri plana atması nedeniyle bizimde işlerimiz durgun. Ama durumda doğalgazın etkisi de yadsınamaz derecede fazla. Tüketicilerinde halen devam eden şu sıcak havalarda kömür almasının daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Doğalgaza alışan vatandaş kömür kullanmaya zor başlar. Bu yıl Konya’da sobalı ısınmada kömür kullanımında ki artış söylentileri doğru değildir. Türkiye’de belki öyle bir artış söz konusu olabilir ancak doğalgaza alışan Konyalı kömüre biraz zor döner” sözlerine yer verdi.

“VATANDAŞ SOBASININ BAKIMINI İYİ YAPMALI”

Konya’da sobalı ısınma yoluyla evindeki ısınma ihtiyacını karşılayan vatandaşa uyarıda bulunan Yaşar Tuncel; “Soba için kullanılacak bacanın önceden temizlenmiş, çekişi ve açıklığı kontrol edilmiş olmalıdır. Soba için kullanılacak baca başka cihazlar ya da başka hanelerle ortak kullanılmamalıdır. Bacaların iç yüzeyleri pürüzsüz, dış yüzeyleri ise iyice sıvanmış olmalıdır. Zehirli gazların atılımı için bacaların dış yüzeyinde yarıklar ve çatlaklar olmamalıdır. Dış yüzeyinde sorunlar olan bacalarda oluşan ters hava akımı sağlığınızı tehlikeye atar. Hava akımında dikkat edilmesi gereken bir başka hususta bacaların yüksekliğidir. Bacalar en yakın binaya 6 metre uzaklıkta olmalıdır. Bacaların bulundukları binanın en yüksek noktasının 50-80 cm üzerinde ve en az 3 metre uzağında olması da dikkat edilmesi gereken başka bir unsurdur” diye konuştu. (Berat Bayındır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.