Kömür sobadan önce cep yakıyor

Kömürcüler ve oduncular esnafı dolar kurunun yükselmesine bağlı olarak kömür fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığını dile getirdi.

Kömür sobadan önce cep yakıyor
Yayınlanma:

Hava sıcaklıklarında görülen düşüşler ile birlikte kömürcüler ve oduncular esnafı kömür ve odun sezonunu açtı. Konya’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, döviz kuru ve yakıta bağlı nakliye fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerden dolayı kömürcü esnafı zor günler yaşarken, zamlanan kömür fiyatları ise vatandaşın cebini yakacağa benziyor.

“KÖMÜR  FİYATLARI YÜZDE 20  ORANINDA  ARTTI”

Kömür fiyatlarının doların yükselmesine bağlı olarak cep yaktığını dile getiren kömürcü esnafı Kadir Ceviz, “Kömür yurt dışından ithal olarak getirildiği için doların artmasıyla birlikte fiyatı da yükseldi. Geçen yıl 1 tonunu 550 TL’den sattığımız kömürü bu yıl 700 TL’den satıyoruz. Kömür  fiyatları yaklaşık  yüzde 20  oranında  artış gösterdi. Odun fiyatların da  da dövize ve mazotun yükselmesine bağlı olarak  50- 100 TL civarında bir zam meydana geldi. Doların düşmesi ile  kömür ve odun fiyatları tekrar düşecektir” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÇIKARILAN KÖMÜRLERİN KULLANIMI YASAK”

Türkiye’de çıkarılan  kömürlerin kullanımının yasak olduğunu dile getiren Ceviz, “Ülkemizde çıkarılan kömürün kullanılmaması içerisindeki kükürt miktarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Zonguldak’ta çıkarılan kömür sobaya ve kalorifer kazanlarına uygun bir kömür değil çünkü  kalorisi yüksek olduğu için genelde bu kömür sanayi tarzı işletmelerde kullanılıyor. Yurt için de Dursunbeyli’de Soma’da Kütahya’da, Tunçbilek’te çıkarılan kömürler Konya merkezde ısınmak amacıyla kullanılamıyor. Çünkü Konya İl Çevre Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda belirlenen değerlere uymadığı için bu kömürleri mecburen ithal Sibirya kömürü ile harmanlayarak  paçal kömür şeklinde kullanabiliyoruz. Bu şekilde kullanıldığı zaman kömürün kükürt değeri düşüyor” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE BİRLİKTE MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ DÜŞTÜ”

Doğalgazın yaygılaşması ile işlerinin yüzde 70 oranında azaldığını vurgulayan Kadir Ceviz, Konya merkezde doğalgazın geçmediği mahallenin hemen hemen kalmadığını belirtti. Ceviz, kentsel dönüşüm ile birlikte müşteri potansiyellerinin düştüğünü vurgulayarak, “Önceki senelerde yıllık 1000- 1500 ton civarında kömür satışı yaparken, şimdiki satışımıza kıyasla oranlar 300-400 tona kadar düştü. Kömürcü esnafı zor durumda bu yüzden esnaf farklı işlere yöneldi ve kömürü artık alternatif ürün grupları içerinde tutmaya başladı” dedi.  Aynı durumdan yakınan bir diğer kömürcü esnafı Abdülkadir Kazancı ise kömür fiyatlarının istedikleri seviyede olmadığını ve bu yüzden sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini belirtti. Kazancı, “Kömür fiyatları dolar bazında ve kömürün kısıtlı gelmesinden dolayı arttı. Fiyatlar şu anda çok yüksek. Geçen yıl 500 TL olan kömürün tonu yaz aylarında 650 TL iken  şu anda 750 TL oldu. Doğalgaz da satışlarını etkiledi” diye konuştu.

Muhabir. Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.