Konya 2017 yılında ihracat rekoru kırdı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye ve Konya ekonomisinin 2017 yılı ekonomik değerlendirmesiyle 2018 yılı öngörülerini, hedeflerini paylaştı.

Konya 2017 yılında  ihracat rekoru kırdı
Yayınlanma:

KTO'da düzenlenen basın toplantısında konuşan KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk savaşların, çatışmaların, siyasi krizlerin ve terör saldırılarının 2017 yılında dünya gündemine damga vurduğunu söyledi. Öztürk, IMF'nin ekim ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel ekonominin 2017 yılında yüzde 3,6, 2018 yılındaysa bir miktar daha toparlanarak yüzde 3,7 büyüyeceğinin tahmin edildiğini vurgulayarak "2018 için hedef olarak belirlenen 3,7 gerçekleştirilebilirse, bunlar, dünya ekonomisine genel olarak bakıldığında iyi denebilecek rakamlardır" diye konuştu. Konya ekonomisini ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Öztürk,“Konya; ihracat, sanayi üretimi, işsizlik, girişimcilik vb. birçok parametrede Türkiye rakamlarından daha fazla artış göstererek her zaman ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olmuştur, olmaya da devam edecektir. 2017 yılında Konya, ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmış ve en yüksek ihracat rakamına ulaşma başarısını göstermiştir” diye konuştu.

“KONYA 2016 YILINA GÖRE İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN 4. İL KONUMUNDA”

Konya’nın 2017 yılında ihracatının geçen yıla göre yüzde 17,4 artışla 1 milyar 564 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk “Aynı dönemde ülkemizin ihracatı yüzde 10,4 oranında artış göstermiştir. Konya ihracatı 2017 yılında da yüzde 17,4 ile Türkiye’nin ihracat artış oranının üzerinde bir performans göstermiştir. Aralık ayında Türkiye’nin ihracatının yüzde 1,09’unu Konya gerçekleştirmiştir. Konya 2017 yılı ihracatımız ise 1 milyar 564 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılı ihracat hedefimiz ise 1.8 milyar $” diye konuştu. Başkan Selçuk Öztürk, en fazla ihracat yapan iller arasında Konya’nın, 2017 yılında bir önceki yıla göre 2 basamak yükselerek 13. sıraya yerleştiğini belirtti. Öztürk, “Konya, Türkiye’de 2017 yılında en çok ihracat yapan 15 il içerisinde, 2016 yılına göre ihracatını en çok artıran 4. il konumundadır. Konya’da ihracatçı firma sayısı 2017 yılında 2016 yılına oranla yüzde 6,2 artış ile 1.820’ye ulaşmıştır ve Türkiye genelinde ihracatçı firma sayısı bakımından 6. il konumundayız.” dedi.

“2018 YILINDA KONYA İHRACATTA YENİ REKORLARA İMZA ATACAK”

Konya'nın en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülkenin Irak, Almanya ve Cezayir olduğunu vurgulayan Öztürk, “Konya’nın 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yaptığı sektörler arasında en fazla artış sağladığı 5 sektör sırayla; deri ve deri ürünleri, çimento cam seramik, tekstil ve hammaddeleri, çelik, meyve sebze. Buna karşılık ihracat kaybımızın olduğu 3 sektör sırasıyla;madencilik ürünleri, zeytin ve zeytin yağı ve su ürünleri ve hayvansal mamuller.2017 yılında sağladığımız yüksek ihracat performansı, Konya’nın ciddi anlamda küresel ekonomiye entegre olduğunu göstermektedir. Hedefimiz, 2018 yılında bu performansımızı daha da iyileştirerek, daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşmaktır. 2017 yılında kazandığımız moral ve motivasyon, 2018 için en büyük avantajımızdır. 2018 yılında Konya’nın ihracatta yeni rekorlara imza atacağına inanıyoruz. Ancak bu noktada, imalata verdiğimiz önem kadar pazarlamaya, marka geliştirmeye ve inovasyona da önem vermemiz gerekmektedir.Her geçen yıl yeni pazarlar veya yeni müşterilerle pazar payımızı artırmak ve çeşitlendirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.