Konya bir sanayi kentidir

HİSDER Selçuklu Belediyesi Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezinde düzenlediği Cuma toplantılarında NÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Buluş “Konya’da İktisadi Hayat” konusunda dernek üyelerine bilgi verdi.

Konya bir sanayi kentidir
Yayınlanma:

Tarihsel perspektif içerisinde Türkiye ekonomisinin geçirdiği süreç ve bu süreçte Konya’nın iktisadi durumu Prof. Dr. Abdulkadir Buluş tarafından ele alındı: “Selçuklunun başkenti olması dolayısıyla oluşan ekonomik canlılık Osmanlı devrinde geriliyor. Dericilik her dönemde önemini korumuştur. 1896 yılında Hicaz Demiryolu Hattı’nın Konya’dan geçmesiyle şehir ekonomisi hareketlendi. Deve kervanıyla 23 günde İzmir’e gönderilen tahıl ürünleri, trenle bir günde yerine ulaştırılıyordu. Kafkasya’dan gelen göçlerle şehrin merkez nüfusu 30 binden 50 bine çıkıyor, bunlar sayesinde tarımda mekanizasyon sağlanıyor. İlk tiyatro temsili, konserve, iskambil kâğıdı bu dönemde ortaya çıkıyor.

“KONYA İHRACATININ YÜZDE 85’İ SANAYİ ÜRÜNÜDÜR”

Tarım kenti olan Konya, sanayi kentine dönüşmüştür. Yapısal dönüşüm KOBİ’lerin yaygınlaşmasıyla oluşmuştur. 1970’lerin başında oluşan çok ortaklı şirketler sonraki yıllarda İttifak ve Kombassan holdinglerin devreye girmesiyle ivme kazanmış, ancak yanlış yönetim anlayışları yüzünden birçok şirket kapanmıştır. Asya Kaplanları gibi Konya, Denizli, Gaziantep ve Kayseri’nin başını çektiği “Anadolu Kaplanları” İstanbul sermeyesi karşısında yer almıştır. Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Konya sanayisinin en güçlü olduğu alanlar olarak tarım, otomotiv yan sanayi ve genç nüfusu olduğunu, en zayıf olduğu alanların ise ihracat ürünlerini limanlara aktarması, askeri bölgede sivil havaalanının bulunması, kargo taşımacılığının başka iller üzerinden gerçekleştirilmesinin risk olduğunu belirtti. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.