Konya’da 112 bin sığınmacı yaşıyor

Konya’ya yerleşen sığınmacılar arasında 99 bin 990 Suriyeli olmak üzere diğer milletlerden oluşan sığınmacı sayıları ile birlikte 112 bin 99 sığınmacı yaşıyor.

Konya’da 112 bin  sığınmacı yaşıyor
Yayınlanma:

 

Konya’da bulanan sığınmacı nüfusun rakamları ile ilgili elde edilen verilerden yola çıkarak şehir merkezinde bulunan mahallerden Şems Tebriz-i ve Sahip Ata en fazla sığınmacı nüfusa sahip bölgeler olmasıyla dikkat çekiyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulanan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Konya Sorumlusu Fulden Zereyak Konya’da bulanan sığınmacıların son durumları hakkında bilgi vererek bu nüfusa sosyal uyumluluk desteği verildiğini belirtti. Ayrıca Fulden Zereyak, bu kapsamda yapılan çalışmalar ışığında İlde yaşayan sığınmacıların Türkler ile uyumluluk içerisinde olduğunu işaret etti. Türkiye, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilene göre Türkiye’de toplam 3.4 milyon Suriyeli; Suriyelilerin dışında 145 bin civarında Afgan uyruklu, 140 bin  Irak ve 32 bin civarında İran uyruklu sığınmacıya ev sahipliği yapmakta. Bunun yanı sıra 4 bin civarında Somali uyruklu ve 9.500 kadar diğer uluslardan gelen sığınmacı bulunmaktadır. Konya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün web sitesi verilerine göre, Geçici Koruma Rejimi altında bulunan Suriyelilerin sayısı 99 bin 990 olduğu öğrenildi. Bunun dışında, Uluslararası Koruma kapsamındaki Suriyeli olmayan ve başta Irak, İran, Afganistan, Somali gibi ülkelerden gelen sığınmacılar için ise sayının 13 bin olduğu gözlendi. 

AFRİKALI SIĞINMACILAR ŞEMS-İ TEBRİZ-İ MAHALLESİ’NDE YAŞIYOR

Konya’da yaşayan sığınmacıların yaşadıkları bölgeler uyruklarına göre farklılık göstermekte olduğunu ifade eden Fulden Zereyak; “Tatlıcak Mahallesinde daha çok Afganlar yaşıyorken, Bosna Hersek Mahallesinde daha çok Iraklılar ve İranlılar, Sahibata Mahallesinde ise daha çok Suriyeliler yaygın bir şekilde yaşamaktadır. Somali, Uganda, Sudan gibi Afrika ülkelerinden gelen sığınmacılar ise daha çok Şems-i Tebriz-i Mahallesindedir. Genel olarak baktığımızda daha merkezi olan Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerinde ikamet etmekteler. Hayvancılıkla ve tarımla uğraşanlar ise daha çok Konya’nın Ereğli ilçesini tercih etmektedir.

TÜRKİYE’DE Kİ SIĞINMACILARIN SORUNLARI 

Toplam sayıya baktığımızda yaklaşık 3.9 milyon yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yaşadığını söyleyen Fulden Zereyak; “Sığınmacıların sorunlarını göz önüne aldığımızda ilk sırada dil bariyerini görmekteyiz. Bunu takiben, kendileri için yabancı bir ülke olan Türkiye’nin hukuk, sağlık ve eğitim gibi temel mekanizmalarına yabancı olmaları yaşanan bir diğer sorundur. Genel olarak baktığımızda sığınmacıların ülkemize geliş sebepleri kitlesel anlamda Suriye örneğinde olduğu gibi ya bir savaştan kaçış ya da bireysel anlamda Somali ve İran örneklerinde olduğu gibi ırkı, dini, milliyeti, belirli bir sosyal gruba ait olması, politik düşünceleri öne sürülerek baskı ve tehditlere maruz kalmalarıdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, sığınmacıların genel olarak bir ekonomik yetersizlik içinde olduklarını görürüz. Bu da yaşadıkları problemleri besleyen bir unsurdur” diye konuştu.

SIĞINMACILARA SOSYAL UYUMLULUK DESTEĞİ VERİLİYOR

Konya'da ve Türkiye'de yaşayan sığınmacıların sosyal uyumluluk açısından ne gibi destekler verildiğini belirten Zereyak; Konya’da sığınmacı ve mültecilere yönelik birçok sivil toplum kuruluşu bulunmakta ve her biri kendi yöntemleri ile uyum çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin Meram temsilciliği ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Konya Çok Yönlü Destek Merkezi olarak derneğimizin kuruluşundan bu yana amacı olan psiko-sosyal destek sağlamanın yanı sıra sosyal uyumun gerçekleşmesi için de çalışmalar yapmaktayız. Çalışmalarımız kapsamında diğer kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket etme konusunda özen göstermeye çalışmaktayız. Örneğin, Meram Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde merkezimizde yerel toplumdan ve sığınmacılardan oluşan kadınlar için Ev Tekstili atölyesi ve El Nakışı atölyesi oluşturduk. Bu atölyelerde haftanın dört günü kadınlar hem günlük rutinlerinden uzaklaşıyor hem el becerisi kazanıyor hem de birbirleriyle kaynaşıp aslında birbirlerinden farklı olmadıklarını görüyorlar.

SURİYELİLER KONYA’DA UYUM SORUNU YAŞAMIYOR

Ali Şedde, 4 yıldır Konya’da yaşadığını ve ailesinin geçimini sağlamak adına yaz kış demeden inşaatlarda amelelik yaptığını belirtti. Şedde, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’de yaşadığı dönem boyunca ailesi ile birlikte çok iyi imkanlar içerisinde hayatını sürdürdüğünü ifade etti. Sosyal haklar konusunda Türkiye’nin kendi vatandaşına tanıdığı hakların aynısının tanındığını dile getiren Şedde; “ Yaşadığımız topraklarda olan savaş nedeniyle zor günler yaşadık ve göç etmek zorunda bırakıldık. Biz göç edince gidecek yerimiz olmadığını bildiğimiz için çaresizliğin pençesine düştük. İş o günlerde Türkiye bizlere sahip çıktı. Ben mülteci sığınmacı olamama ve başka ülkeden buraya gelmem rağmen çok şükür burada bir işim oldu ve ailemin geçimini de sağlayabiliyorum” dedi. Merkez Meram İlçesi Sahip Ata Mahallesinde ikamet eden Cihat El Musa Konya’da Suriyeli mültecilere karşı çok iyi davrandığını Türkiye’ye geldiği günden bu yana hiçbir şekilde uyum sorunu yaşamadıklarını ifade etti. Musa, Türkiye’de sağlık ve sosyal anlamda tüm ihtiyaçlarının devlet destekleri ile giderildiklerini söyledi. Ancak tek sorunlarının kimlik sorunu olduklarını belirtti. İki çocuk babası 38 yaşındaki Tewfik Alomar, Şam’dan geldiklerini belirterek savaşın en şiddetli olduğu zamanlarda yokluk ve sıkıntılar içerisinde Konya’ya ulaştıklarını söyledi. Alamar, “ Konya’da kahvehane işi ile uğraşıyor ve dört kişilik ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Çok şükür Konya bize bu imkanı sundu ve bizlere hiç yabancılık yaşatmadı” dedi. (Berat Bayındır)

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.