Konya’da 246 sahte sigortalı tespit edildi #KonyaHaber

Türkiye genelinde son iki yılda 300 bine yakın düzmece sigortalı tespit edilirken Konya’da bu rakam SGK İl Müdürlüğü verilerine göre 246’yı buldu. Sosyal Güvenlik Kurumu il yetkilisi vatandaşların sırf emekli olabilmek için sahte sigortaya yöneldiğini belirtti

Konya’da 246 sahte  sigortalı tespit edildi #KonyaHaber
Yayınlanma:

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilisi son günlerde sahte sigorta olaylarında yaşanan artış ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eskiden hizmet akdine göre istinaden çalışanlar işçiler 506 sayılı kanuna tabi iken bağımsız çalışanların 1479 sayılı kanunla Bağ-Kur kapsamında olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilisi “Emekli sandığı da 5434 sayılı kanuna göre tabi çalışırdı. 5510 sayılı kanuna göre hizmet akdi ile çalışanlar 4A Kanunu kapsamında, bağımsız çalışanlar 4B kapsamında, Emekli Sandığı’da 4C kapsamında değerlendirilirdi. Ama 01.10.2008 tarihinde bu üç kurum birleştirildi. Ancak 2008 tarihinde önce vatandaşlar 506 sayılı kanunla isteğe bağlı sigorta ile ödeme yapıp emekli olurken 2008 tarihindeki kanun ile   bunlar da Bağ-Kur kapsamına kaydırıldı. Bağ-Kurlu bir kişi 6111 sayılı kanunla 4A yani sigortalı bir işte çalıştığı zaman Bağ-Kur’u otomatikman kesiliyor ve sigortadan emekli olabiliyor. Bu nedenle insanlar Bağ-Kur’dan 9 bin iş gününde emekli olmak yerine SSK’dan 5600 günde emekli olmayı tercih ediyor. Ayrıca devletin sigortalı indirimleri bulunuyor bundan yararlanmak içinde sahte iş yeri kuran paravan şirketler 250 300 TL para alıp sigorta yapıyorlar. Sigorta sahte olduğu için prim almıyorlar. Daha sonra biz tespit edince başka bir işyeri kuruyor” şeklinde konuştu.

 “SAHTE SİGORTANIN ÖNÜ SÜREKLİ KANUNLARLA AÇILDI”

Vatandaşların sahte sigortaya yönelme sebepleri ile ilgili de bilgi veren  Sosyal Güvenlik Uzmanı İbrahim Ünal, “Bağkur, SSK ve Emekli Sandığı bu hizmetleri birleştirerek vatandaş emekli olabilir. Burada da  kişi son  3,5 yıl içerisinde (1261 gün) hangi kurumda sigortalı olarak çalışmış ise oradan emekli olabilir. Emeklilik şartları da Emekli Sandığı ile Bağ-kur’da aşağı yukarı birbirine benziyor 15 yıldan aşağı 20-25 yıldan alt primle emekli olma şansı bulunmuyor. Ama SSK’nın emeklilik şartları biraz daha basit bu sebeple vatandaşlar bu basit yola kaçıyorlar. İşte bu yüzden bu son 3,5 yıl vatandaşlar bir yerden sigortalı olmak zorunda kalıyor. Tabii bu sahte sigortalılığın önü sürekli kanunlarla açıldı. 02.03.2011 tarihli 6111 sayılı yasayla normal şartlarda vatandaş iş yerini kapatmadan bir başka yerde iş yerinde çalışamazdı ama ne oldu kanun çıktı iş yeri sahibi olan vatandaş hem burada kendi işini yaptı hem de başka bir yerde kendini sahte sigortalı gösterip sigortadan emekli oldu. Vatandaş kolay emekli olma yolunu seçtiği için bu gibi riskli durumlara tevessül ediyor. Bu zemini hazırlayan SGK’nın çıkarmış olduğu kanunlardır” şeklinde konuştu. 

“DEVLETTEN TEK İSTEĞİMİZ İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYI GERİ GETİRMESİ”

 Bu kanun çıkmadan önce 3 5 tane denetenin olduğunu bu kanundan sonra ise sahte sigortalıları tespit etmek için 100 tane deneten çıktığını belirten Ünal, “ İşverenler açısından da sahtekârlar ortaya çıktı. Paravan şirketler kurarak elemanları sigortalı çalışıyormuş gibi gösterip sigortaya hiç devlet primlerini yatırmadılar. Daha sonra bu işverenler ortadan kaybolunca bunların çalışanlarını devlet takibe aldı ve yakaladı. O yüzden ağır cezada yüz binlerce sahte sigorta davası oldu. Vatandaşa sahte sigorta yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Devletten tek isteğimiz isteğe bağlı sigorta geri getirmesi” dedi.

AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR

Sahte sigorta yapan yaptıran işverenin tespit edilmesi durumunda çok ağır yaptırımların uygulandığını dile getiren Ünal, “Sahte sigorta yaptıran kişinin sigortası ve prim günleri iptal ediliyor, ödediği primler iade edilmiyor. Emekli olunmuşsa, emeklilik iptal ediliyor, ödenen maaşlar faiziyle geri isteniyor. Cumhuriyet Savcılığı’na hapis cezası istemiyle kabahat duyurusunda bulunuluyor. İşveren ise para cezası ile cezalandırılıyor” dedi.

Son iki yılda 300 bine yakın sahte sigortalının tespit edilmesi ile ilgili Ünal, “300 bin sahte sigortalı sayısı tespit edildi ama bence bu sayının az olduğunu düşünüyorum ve her yıl sahte sigortalı sayısı 1milyonun aşağısına düşmez” diye konuştu. Sosyal Güvenlik İl Kurumu’ndan alınan bilgiye göre; 21 iş yerinde 246 kişide sahte sigorta tespit edildi.

  (Gamze Erdoğan)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.