Konya Haber: Cemil Karakap: “İlaç okuryazarlığı artırılmalı”

Konya Haber: Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap “Her insanın fizyolojisi, vücut yapısı farklıdır. Her insanın ilaca vereceği tepki ve kullanmış olduğu ilaçlar yan etkilere sebep olabilir. O yüzden hekime ve eczacıya danışmadan kesinlikle ilaç kullanılmaması gerekiyor” dedi.

Konya Haber:  Cemil Karakap: “İlaç okuryazarlığı artırılmalı”
Yayınlanma:

Türkiye İlaç Sektörü 2017 raporuna göre, 2016 yılında Türkiye'de 2 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşti. İlk sırada ağrı kesiciler yer aldı, hemen arkasında da antibiyotikler geliyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap çeşitli bilgilendirmeler de bulundu. Karakap, “Türk insanı  yemek tarifi alır gibi ilaç tarifi alıyor. Eğer bir topluluk içinde başınız ağrırsa mutlaka 2-3 kişinin cebinden ağrı kesici çıkmaktadır.  Halbuki her insanın fizyolojisi, vücut yapısı farklıdır. O yüzden her insanın ilaca vereceği tepki, kullandığı ilaçlar  veya bünyesinde bulundurduğu hastalık bir takım etkileşimlere yan etkilere sebep olabilir. O yüzden hekime ve eczacıya danışmadan kesinlikle ilaç kullanılmaması gerekiyor” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ İLAÇ OKUR YAZARLIĞI YAPILAN ARAŞTIRMALARDA  İLKOKUL İKİ SEVİYESİNDE YER ALIYOR”

2011 yılından beri Türk Eczacılar Birliği  ve  Eczacılar Odaları’nın çalışması  olarak ilaç okur yazarlığın arttırılması anlamında ciddi çaba sarf ettiklerini söyleyen Karakap, “İlaç okuryazarlığı hangi ilacın ne zaman, hangi şartlarda, hangi dozda alınacağı ve hangi şartlarda saklanması gerektiği bilmek anlamına gelir. Türkiye’deki ilaç okur yazarlığı yapılan araştırmalarda  ilkokul iki seviyesinde yer alıyor. Ayrıca ilaç konusunda bilinçli bir toplum haline gelebilmemiz için ilaç okuryazarlığı  okullarda ders olarak okutulmalıdır. Bu konu Türkiye’deki sağlık harcamalarının artmasıyla ve insan sağlığının tehdit altında alınması anlamında son derece önemlidir. Biz bir dönem Sağlık Müdürlüğü’yle ortak bir çalışma yaparak  bir takım eğitim seminerleri gerçekleştirdik. Onun haricinde bilgi broşürleri paylaşarak bir takım şeyler yapamaya çalıştık ama bunu yerel anlamda bizim yapmamız çok yeterli olmuyor.  Bunun sağlık otoritesi tarafından yapılması gerekiyor. Şimdilerde kamu spotu olarak ciddi çalışmalar yapılıyor mesela ‘ilacı doktorunuza danışmadan internetten almayın veya eşinizin dostunuzun tavsiyesi  ile ilaç kullanmayın’ diye birçok önerilerde bulunuluyor. Burada en büyük görev eczacılara düşüyor” diye konuştu.

“BİLİNÇSİZ TÜKETİLEN İLAÇLAR HEM DEVLETE, HEM BEDENE ZARAR VERİYOR”

 Doktorların muayeneden sonra kişinin hastalığa ilişkin  ilaç yazdığını söyleyen Karakap, “Bu ilaçların insanlarda fayda gösterebilmesi için o ilacın bir kutusunun bitmesi, diğer ilaçlarla birliklerle doğru zamanda ve doğru besinlerle alınması gerekiyor ki siz bu ilaçtan maksimum fayda sağlayabilesiniz. Örneğin aç içilmesi gereken bir ilacı tok karına alırsanız, 12 saatte bir alınması gereken ilacı 6 saatte bir alırsanız bu ilaç etkileşimleri kimyasal madde olduğundan dolayı yeterli ve uygun şartlarda kullanılamadığı zaman faydadan çok zarar verecek ve tedaviyi aksatacaktır.  Bilinçsiz tüketilen ilaçlar hem devlete, hem bedene zarar veriyor. Bu noktada ilaç okuryazarlığı önemlidir” şeklinde konuştu.

“HASTALIKLARIN GELECEK YILLARDA  TEDAVİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK”

Bilinçsiz antibiyotik  kullanım hükümleri ile ilgili eczacıların ve sağlık otoritelerinin üzerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirten  Karakap, “Şu anda hiçbir eczane bir buçuk yıldır reçetesiz antibiyotik satmıyor. Çünkü bu gerçekten insan sağlığı açısından çok önemlidir. Düzensiz ve doktora danışılmadan  antibiyotik alınması sonucunda vücutta antibiyotiklere karşı bir direnç oluşuyor.  Bu yüzden maalesef hastalıkların gelecek yıllarda  tedavisi mümkün olmayacak. Obama zamanında Beyaz Saray’a  Antibiyotik İzleme Komisyonu kuruldu. Dünya artık bunun üstesinden geliyor. Türkiye’de  son yıllarda bu konunun üzerinde duruyor” dedi.

Muhabir: Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.