Konya Haber: “Gönülleri fethetmek için Mevlana’lara ihtiyaç var”

Konya Haber: Hz. Mevlâna'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) programı kapsamında, ‘Türbe Önü Buluşmaları’ adı altında bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlikler hız kesmeden devam ediyor.

Konya Haber: “Gönülleri fethetmek için  Mevlana’lara ihtiyaç var”
Yayınlanma:

İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve  Mevlana Türbesi Önü Sohbet Çadırında devam eden etkinliğe konuk olan Uludağ Üniversitesi  İlahiyat Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Kara tasavvufla ilgili bilgi verdi. Tevazunun çok önemli olduğuna değinen Kara, “Kibrin zıttı tevazu yani alçak gönüllülüktür. Bir insanın kalbini fetih etmek istiyorsanız cevabı çok basit mütevazi olun yeter. Dedelerimiz  İslamlaşma hareketini tevazu sayesinde başarmışlardır. Osmanlı Devleti Balkanları topla tüfekle fetih etmedi eğer  o topraklar öyle fetih edilseydi Bosna’da  bugün ezan okunamazdı. Başka sebepler de bulunuyor ama önemli olan insanların gönlünün alçak gönüllülükle fetih edilmesidir. Topla tüfekle toprakları fetih edersiniz bu kolay ama mesele gönülleri fetih etmektir. Gönülleri fetih etmek için Mevlana’lara ihtiyaç var. Günümüzde Bosna’da gönüller fetih edildiği için bugün bile ezan okunmaya devam ediliyor. Ezanlar komünist dönemlerde yaşadı çünkü bunun sebebi kalptedir oradaki insanların gönlü fetih edilmiştir” dedi.

“MEVLANA GİBİ BÜYÜK İNSANLAR EVLİYAULLAH YANİ ALLAH DOSTUDUR” 

İnsanın bir adının da ünsiyet olduğunu ifade eden Kara, “Ünsiyet dost olmak demektir.  Mevlana gibi büyük insanlara ‘Evliyaullah’ yani Allah dostu  diyoruz. Bu kelime Kuran-ı Kerim’in ifadesidir ve Allah bu kelime ile kendi dostlarından bahsediyor. ‘Evliyaullah’ dediğimiz insanlar Peygamber varisi olan insanlardır. Kin tutmak çok kötü bir şeydir eğer kindar iseniz dindar olmazsınız. Çünkü ki dindar olabilmenin kapılarını kapatıyor.  Bu sebeple kin öldürücü bir zehirdir” şeklinde konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.