Konya Haber: Hava kirliliğine karşı önlemler alınmalı #OzelHaber

Konya Haber: TEMA Vakfı Konya İl Temsilcisi Mehmet Emin Yıldırım “Konya'nın esen kuzey rüzgarıyla birlikte sanayilerin üstünde ki kirlilik şehrin ortasına sıkışmaktadır. Çok ciddi artış gösteren araç sayısı hem bireysel olarak hem de kümülatif etki etmektedir” diyerek hava kirliliğine dikkat çekti.

Konya Haber:  Hava kirliliğine karşı önlemler alınmalı #OzelHaber
Yayınlanma:

Şehirleşme ve fabrikalaşma ile birlikte artan hava kirliliği Konya’yı etkisi altına aldı. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’de nüfusu giderek artan illerin önemli ölçüde sıkıntısı haline gelen hava kirliliği çevresel sorunlar ile birlikte bu illerde yaşayan insanların sağlık anlamında yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TEMA Vakfı Konya İl Temsilcisi Mehmet Emin Yıldırım, Konya’nın da tıpkı İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yaşanan çevresel anlamda hava kirliliğinden etkilendiğine vurgu yaparak, coğrafi anlamda Konya’nın konumunun bunda en önemli etken olduğunu dile getirdi. Konya’nın Türkiye bazında ekonomik yönde tarım ile birlikte sanayi şehri olması buna bağlı olarak fabrikalarda hava kirliliği ile ilgili filtreleme yöntemiyle önlemler alınsa da gerekli önlemin özel sektörce alınmadığını dile getirdi.

“ CİDDİ ARTIŞ GÖSTEREN ARAÇ SAYISI HAVA KİRLİLİĞİNE ETKİ EDİYOR”

Konya'daki hava kirliliğinde birçok sebep olduğunu söyleyen TEMA Vakfı Konya İl Temsilcisi Mehmet Emin Yıldırım; “Hızlı nüfus artışı, sanayileşme, artan araç sayısı örnek verilebilecek etkenler. Bunlara ek olarak coğrafi özelliklerinin etkini söz konusu. Konya'nın tabiri caizse bir çanak şeklinde olması etrafının dağlarla çevrilmesi de buna engeldir. Lakin bu durumu bildiğimiz halde Konya'nın hakim rüzgarları kuzey karakterli olduğu halde sanayileşme ve şehirleşme de bu yöne doğrudur. Konya'nın esen kuzey rüzgarıyla birlikte sanayilerin üstünde ki kirlilik şehrin ortasına sıkışmaktadır. Çok ciddi artış gösteren araç sayısı hem bireysel olarak hem de kümülatif etki etmektedir. Araç sayısının artması, trafiği de arttırdığı için araçların trafikte kaldığı süreyi de arttırmıştır. Fabrikalarda her ne önlemler alınsa denetimler yapılsa da hala gerekli önlemin özel sektörce alınmadığını düşünüyorum” dedi. 

“ILGIN VE KARAPINAR TERMİK SANTRALLERİ ŞEHRİN HAVASINI TEHDİT EDİYOR”

Konya’nın coğrafi konumu itibariyle hava kirliliğine neden olacak faktörleri ve bununla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarını sıralayan Mehmet Emin Yıldırım; “Yine bu hakim rüzgarların hakim olduğu şehirlerarası ulaşım yollarının geçtiği bölgede şehrin göbeğinde çimento fabrikası bulunmaktadır. Şimdi bir de hem Ilgın'da hem de Karapınar'da planlanan termik santrallerde şehrimizin hava kirliliği anlamında ciddi bir sorun olarak tehdidini sürdürmektedir.  Bu hava kirliliğinin ise; karaciğer hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kanser sadece ilk etapta akıllara gelen. Peki yapılması gerekenler nedir. Şehrin gelişim yönü kesinlikle ciddi bir çalışma sonucunda başka yere kaydırılmalı. Çevre etki değerlendirme yapılan projelerde ciddi ve titiz çalışmalar yapıp, Toplum sağlığı, ve kümülatif etkiler rapora alınmalıdır. İnsanları toplu taşımaya yöneltmeli, evlerde enerji kayıplarını etkileyecek önlemler alınmalı. Şehir de ki araba sayısı, yoğun olduğu bölge ve saatler belirlenip gerekirse aktif toplu taşıma seferleri ya da alternatif yollar bularak insanların trafikte geçirdiği zamanı azaltmalıyız. Özel sektöre caydırıcı denetimler ve cezalar getirmeliyiz” diye konuştu.

Muhabir: Berat Bayındır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.