Konya Haber: Kadınlarımız Cumhuriyet ile haklarını kazanmıştır

Konya Haber: CHP Konya İl Başkan Adayı Av. Tarkan Büyükoktar , "Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı"nın verilişinin 83. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Büyükoktar mesajında şunları söyledi: Toplumumuzda kadının yerinin önemi, varlığı, anne olarak aile ve toplum arasında bir köprü görevi gördüğü hususları tartışmasızdır. Ama kadının toplumdaki yeri ve görevleri derken önce onun bir birey olarak gerekli kişiliği kazanması, sonra da aile içinde ve toplumun içinde gerekli yeri almasının gerekliliği üzerinde

Konya Haber: Kadınlarımız Cumhuriyet ile haklarını kazanmıştır
Yayınlanma:

Türk Kadını Atatürk’ümüze ve cumhuriyetimize çok şey borçludur. Atatürk'ümüzün girişimiyle yapılan kadın haklarına yönelik devrimlerden biri ve belki de en önemlisi, seçme ve seçilme hakkıdır. Kadınlarımıza 1930 yılında Türk kadınına belediye, 1933 yılında muhtarlık seçimlerine katılma hakkı verilmiş ve bugün yıldönümünü kutladığımız 5 Aralık 1934 tarihinde de Türk kadını milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. 
Türk kadınları pek çok Avrupa kadınından çok önce bu hakka sahip olmuştur. 
          Bir ülkenin gücü, sahip olduğu insan kaynağının kalitesi ile ölçülür. Kadına verilen değer de ülkenin insan kaynağının kalitesini belirler. Kadını ürettiği değerlerle toplumda var kılabilmek için, onu ikinci sınıf görme eğiliminden vazgeçilmesi gerekmektedir ve bunu da öncelikle bizi yönetenlerin yapması gerekmektedir..
             Eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir yapı öncelikli hedefimiz olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren insan hak ve özgürlüklerine önem vererek çağdaş uygarlığa ulaşma çabasını başlatmış ve başarıyla sonuçlandırmıştır. Bu süreçte toplumsal yaşamın temel direği olan kadınlarımızı ön plana çıkararak kadın-erkek eşitliğini hayata geçirmiş ve devamında Türk kadınına pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.
            Türk kadınına verdiği değeri sosyal yaşamın her alanında gösteren Atatürk’ümüzün önderliğinde yapılan hukuk devrimlerine ve alınan onca yola rağmen; ülkemizde kadın-erkek eşitliğinde bugün varılan nokta ne yazık ki çağdaş dünyanın çok gerisindedir.
             Ülkemizde; kadınlara uygulanan şiddet, istismar, erken yaşta evlilikler, cinsiyet ayrımcılığı gibi durumlar ne yazık ki kanayan yara olmaya devam etmektedir. Atatürk’ümüz önderliğinde yapılan devrimlerin sonucunda Türk kadını yüzyıllardır alçaltıldığı durumdan kurtarılmaya başlanmış olsa da yukarıda da belirtildiği gibi yara kanamaya devam ediyor.
             Atatürk’ümüz sayesinde haklarını ve değerlerini bulan kadınlarımız…
Kadınlarımızın haklarının bilincine vardıkları, aydınlandıkları ve toplumu aydınlattıkları, kadın erkek eşitliğinin her alanda tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir Türkiye Cumhuriyeti özlemiyle hakkının ve gücünün farkında olan tüm kadınlarımızın dünya kadın hakları gününü kutluyorum.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.