Konya Haber: KOMÜT Başkanı Şaban Topal: “Hükümetimiz konut sektörüne can suyu katarsa artan bir büyüme olacaktır”

Konya Haber: KONTİMDER Bilgi Paylaşım Programına Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı ve Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Sekreteri Şaban Topal konuk oldu.

Konya Haber: KOMÜT Başkanı Şaban Topal: “Hükümetimiz konut sektörüne can suyu katarsa artan bir büyüme olacaktır”
Yayınlanma:

İnşaat Sektörü Değerlendirme toplantısının açılış konuşmasında, sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çeken KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, sektörel birlikteliklerin ortak projelerin geliştirilmesi ve sorunların çözüm noktasında köprü görevi üstelendiğini belirtti. Başaran, Konya İnşaat Fuarı’nın canlandırılmasında çözüm ortağı olan KONTİMDER’in gayretlerine KOMÜT’ün verdiği destekle gerek ziyaretçi sayısında gerekse katılımcı firma sayısında önemli artışlar kaydedildiğini söyledi. 

İnşaat sektöründe faaliyetlerin devam ettiğini belirten Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı ve Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Sekreteri Şaban Topal,  hükümetin ülkemizi geleceğe taşımak adına önemli adımlar attığını belirtti. Topal, hükümetin desteğinin sektörü daha da geliştireceğine inanıldıklarını ancak bu gelişimi ve destekleri törpüleyen unsurlar olduğuna dikkat çekti.  İnşaat demirinde yaşanan sorunlara hükümetin müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Topal, KOMÜT olarak demir fiyatları ilgili önerilerini geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara sunduklarını bildirdi.

İnşaat demiri fiyat sorunu çözülmeli

Topal, sundukları öneriler hakkında şu bilgileri verdi: “ % 40 olan ithalat vergisi % 10’a düşürülse de yetersiz kalmıştır. İthalat vergisinin sıfırlanması. Demirdeki KDV’nin % 18’den geçici olarak da olsa %  9’a indirilmesi. Demir ithalatına hala % 10 vergi varsa; ihracatına da % 10 vergi getirilerek durumun eşitlenmesi. Demir üretim kapasitemizin % 80’inin hurdadan üretilmesi, bu durumun hem dünyaya üretim hammaddesi ve hurda fiyat artışları açısından bağımlı olmamız, hem de hurdadan üretilen demir kalitesinin düşük olması sebebiyle demiri; demir cevherinden üretilmesinin teşvik kapsamı anlayışıyla desteklenerek, yurtdışına bağımlılık açısından bu büyük üretim ve istihdam alanımızın kurtarılarak, bağımsız ve kontrol edilebilir hale getirilerek, demir/çelik sektörünün bu tür fiyat manipülasyonlarından korunması. Kamu müteahhitlerine demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararlarının fiyat farkı ödenerek giderilmesi.”

Kentsel dönüşüm projeleri önemli

Kentsel dönüşüm projelerinin inşaat sektöründe yeni alanlar açtığını belirten Topal, piyasada alıcı nezdinde bekleyen bir talebin olduğunu, son çeyrekten itibaren alım cephesinde hareketliliğin artarak devam ettiğini söyledi. 2018 yılının son derece verimli bir yıl olacağını öngördüklerini vurgulayan Topal, “Kentsel dönüşümün planlı yapılırsa gelecekte ciddi büyüme katkısı sağlayacaktır. Eğer kentsel dönüşüm planlı bir şekilde yapılır ve önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir şekilde ilerlerse sektöre ciddi bir ivme kazandırır.” dedi.

Konutta arz fazlalığı olduğunu kaydeden Topal, arsa üretiminde ve arsa fiyatlarının düşürülmesinde belediyelere önemli görevler düştüğüne işaret etti. Topal, “Konya’da konut arzının fazlalığını biliyoruz ama bunları resmiyete dökmek için çalışmalarımızı başlattık. Sektörümüz halen canlı ve bizlere daha uzun yıllar para kazandıracaktır ve istihdam fazlalaşacaktır. Ülkemizde çok güzel binalar yapılmaya başlandı. Onlar yapıldıkça biz daha da iyisini yapmak için adım atıyoruz. Sonuçta kazanan taraf bizim ülkemiz oluyor. Bir şeyi yaparken sadece, 'bana ne fayda sağlar' diye düşünmemek gerekiyor. Ülkeye faydası olursa zaten size de faydası olur.” diye konuştu.   

Şaban Topal, KOMÜT’ün 2018 hedefleri arasında Konya’da çalıştay düzenlemek yanında müteahhitlik yasası hakkında girişimde bulunmak, dernek statüsünden federasyonluğa geçiş sağlama, ilçelerde müteahhit birliklerinin kurulması için çalışmaların başlatılması, KOMÜT binasının oluşumu, KOMÜT üyelerini, taşeron ve tedarikçileri pazarlama ve satın almada sektöre bir ivme kazandırma adına online arz talepler ve satış gerçekleştirme ve bunu bütün Türkiye’ye yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Toplantı sonrasında 2. KONTİMDER Masa Tenisi Turnuvası’nda birinci olan Cenk Alaybeyoğlu, ikinci Mustafa Polat ve üçüncü olan Gürol Turan’a kupaları verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.